Jaloers zijn: wanneer het geluk van andere mensen jou stoort

Jaloers zijn: wanneer het geluk van andere mensen jou stoort
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 19 april, 2019

Niemand durft het hardop zeggen maar het gebeurt vaak. We zijn niet gelukkig wanneer anderen gelukkig zijn. Alle mensen zijn hier vatbaar voor. Op sommige moment stoort het geluk van andere mensen ons. Dat komt omdat jaloers zijn gewoon menselijk is.

Wanneer we van iemand houden, worden we verondersteld gelukkig te zijn wanneer het hen goed gaat. We moeten samen met hen wenen wanneer ze verdrietig zijn. Dat is hoe de dingen zouden moeten zijn. In de werkelijkheid gebeurt dat echter niet altijd. We willen ons wel gelukkig voelen om anderen. Toch gaat het na verloop van tijd toch precies het tegenoverstelde voelen.

“Onze afgunst duurt altijd langer dan het geluk van die mensen op wie we jaloers zijn.”

-François de La Rochefoucauld-

Meestal zijn we ook niet in staat om het toe te geven. We feliciteren anderen dan gewoon terwijl we ons van binnen woedend voelen. Of we proberen zelfs hun verwezenlijkingen te minimaliseren.

We gebruiken dan woorden als “Maar… ” of “Wees voorzichtig, misschien is het niet wat je denkt.” Diep van binnen weten we dat hun succes ons op één of andere manier frustreert. Waarom gebeurt dat? Hoe kunnen we dat veranderen?

Wanneer het geluk van andere mensen ons stoort

Het geluk van andere mensen stoort ons niet altijd. Soms kunnen we ons oprecht trots voelen om hun succes. Het is een prachtig gevoel dat ons met vreugde vervult. Bovendien versterkt dit ook onze relatie met hen. Je vraagt je dus misschien af waarom jij je dan in andere situaties jaloers voelt.

Wanneer het geluk van andere mensen ons stoort

Laten we eerst iets rechtzetten. We zijn allemaal menselijk en voelen elke emotie, of het nu goed of slecht is. Hoewel het dus niets is om trots op te zijn, moeten we onszelf niet straffen omdat we jaloers zijn op het succes van iemand van wie we houden.

Het stoort ons dat de andere persoon gelukkig is omdat wij niet gelukkig zijn. Misschien hebben we hard gewerkt om een soortgelijk resultaat te behalen. Die andere persoon heeft echter zijn doel bereikt en we niet.

We waarderen hen maar slagen er onmogelijk in om niet aan onze onvervulde verlangens te denken. Zonder dat we het willen, vergelijken we hun geluk met ons verdriet. We beslissen dan dat het niet eerlijk is.

Andere mensen zijn geen weerspiegeling van wie jij bent

Dit gebeurt allemaal wanneer we de andere persoon als een weerspiegeling van onszelf zien. We nemen hun leven met andere woorden waar net alsof het ons leven was.

Jaloers zijn betekent meestal dat we hun succes opzij schuiven.We richten ons dan alleen maar op de resultaten die ze behaald hebben. Dat komt omdat wij die resultaten voor onszelf wilden.

Andere mensen zijn geen weerspiegeling van wie je bent

De sleutel is dat perspectief verruimen. Kijk dus niet alleen naar wat die persoon bereikt heeft. Analyseer alles wat ze hebben moeten doormaken om het te verkrijgen en alle dingen die ze nog niet verwezenlijkt hebben. Dit is een manier om de situatie menselijk te maken. Zo vinden we ook die elementen die ons van hen onderscheiden.

Wanneer we de anderen als spiegels zien, dan bouwen we een narcistisch beeld van hen op in onze geest. Op dat moment wordt ons ego gekwetst en stoort hun geluk ons. Als we daarentegen beslissen dat ons verhaal volledig anders is dan dat van hen, zullen we in staat zijn om hun successen te begrijpen. Dan zullen we ons oprecht gelukkig voor hen voelen.

Jaloers zijn is een kans op persoonlijke groei

Jaloers zijn op iemand van wie je houdt, is normaal. Het maakt van jou geen slechte persoon. Wat je absoluut moet vermijden, is toelaten dat dat gevoel uitgroeit tot haatdragendheid. Na verloop van tijd kan dit immers schade berokkenen aan de band die je met een persoon hebt van wie je veel kan leren.

Het is een moment om te groeien. Er zijn dingen die we diep van binnen verlangen maar nooit krijgen. Anderzijds zijn er ook dingen die we willen en alleen verwerven nadat we echt hard gewerkt hebben.

Uiteraard verkrijgen we sommige dingen ook gemakkelijker dan we dachten. Dat is precies wat met andere mensen gebeurt. Het verschil is dat het misschien sneller of vaker bij hen gebeurt dan bij ons.

Jaloers zijn is een kans op persoonlijke groei

Veroordeel jezelf niet om het succes van andere mensen. Dat is immers een grote vergissing. De persoonlijke ontwikkeling van elke persoon heeft niets te maken met die van iemand anders.

Je kan ophouden met je jaloers te voelen als je het gevoel herkent en aanvaardt. Erken ook met vriendelijkheid dat andere mensen hun succes verdienen en dat je liefde voor hen die kleine en onbelangrijke gedachten moet overstijgen. Wellicht ook interessant voor jou

Wat is jaloezie of afgunst nu precies?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat is jaloezie of afgunst nu precies?

Jaloezie of afgunst, komt vaak voor in ons dagelijkse leven. Het kan goedaardig zijn en motiverend werken, maar zich ook uiten in leedvermaak.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.