Ook al zijn mijn omstandigheden hard, ik zal taai zijn!

Ook al zijn mijn omstandigheden hard, ik zal taai zijn!
Adriana Reyes Zendrera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Reyes Zendrera.

Laatste update: 27 december, 2022

Soms overweldigen de omstandigheden ons zo erg dat we geen uitweg zien uit onze problemen. We hebben de neiging om te vergeten dat wij de macht hebben over onze geest, ongeacht wat er rond ons gebeurt, want we kunnen ontzettend taai zijn. Wat we over ons leven denken en geloven, bepaalt hoe we ons voelen.

Als je bijvoorbeeld denkt dat je in staat bent om een bepaalde uitdaging te overwinnen, dan is de kans groter dat je het echt zal kunnen. We zijn minstens gedeeltelijk het resultaat van onze beslissingen en daden.

Vanuit deze visie zijn onze omstandigheden net als een beginpunt: vanaf dat moment – en eigenlijk zelfs al voordien – hebben wij de macht om beslissingen te gaan nemen. Vergis je niet! Jij bent meer dan de som van je omstandigheden. Je persoonlijke kracht is enorm. Het enige wat je hoeft te doen, is in verbinding komen met je innerlijke zelf. Zo kan je met kordaatheid en samenhang door het leven gaan.

De kracht van overtuigingen

Overtuigingen zijn vooraf gevormde ideeën die we verwerven terwijl we opgroeien. Deze overtuigingen beïnvloeden je op een onderbewust niveau. Ze maken een zodanig grote indruk op jou. Want je kan de wereld niet anders begrijpen dan door jouw specifieke geestelijke ‘lens’. Soms wordt onze lens wazig en troebel. Dan is het onmogelijk om het licht te zien dat binnenin ons aanwezig is.

Hoed die in de lucht zweeft boven het lichaam van een man

We zeggen dan bepaalde dingen tegen onszelf. ‘Ik kan het niet, ik zal nooit in staat zijn om het te doen, ik verdien het niet om gelukkig te zijn…’ Op dat moment schakelen we het geloof in onszelf uit. We zijn er niet meer van overtuigd dat we in staat zijn om verandering te brengen in moeilijke situaties. Het is erg vaak het begin van een chronisch gevoel van ontevredenheid. Dit is zo schadelijk voor onze emotionele gezondheid.

Negatieve overtuigingen werken erg beperkend. Want ze vernietigen onze dromen en passies echt. Maar we kunnen onze manier van denken veranderen. Dit hangt alleen van ons af. En de eerste stap is de beslissing nemen dat we beter willen worden.

“Of je nu denkt dat je het wel kan of het niet kan, je hebt gelijk.”

-Henry Ford-

Met een goede dosis zelfvertrouwen overwin je obstakels

Als we onze gedachten en gevoelens willen veranderen, dan moeten we een goede dosis zelfvertrouwen ontwikkelen. We kunnen niet verwachten dat anderen ons liefde geven, wanneer we het niet eens aan onszelf kunnen geven. Wie anders zal ons opvangen als we vallen? We zullen nooit onze geest omvormen als we niet in onszelf geloven.

Wat we dus moeten doen, is proberen onze taal te veranderen. Misschien zeggen we tegen onszelf: Ik ben nutteloos, ik ben niet genoeg, ik kan het niet… We moeten integendeel met aanmoediging tegen onszelf spreken. Gebruik dus de volgende zinnen: Ik aanvaard mezelf zoals ik ben, ik ben genoeg, ik heb het vermogen, ik zie mezelf graag, ik kan mijn doel bereiken…  Als we dit doen, zal het veel gemakkelijker worden om de wereld hoopvol te bekijken.

Stel bijvoorbeeld dat je in een relatie zit die je ongelukkig maakt. Waarom blijf je dan? Waarom zou je iets blijven doen dat jou niets goeds brengt? Misschien denk je dat je de relatie niet kan beëindigen omdat je niet weet wat je zonder de relatie moet doen. Of misschien heb je kinderen of financiële problemen. Maar als jij de dingen niet verandert die je niet graag hebt, wie zal het dan voor jou doen?

Je omstandigheden krijgen jou niet klein, want jij kunt taai zijn

Het leven zit vol hoogtes en laagtes. We hebben perioden van verdriet, verlies of ernstig onrechtvaardige situaties doorgemaakt. Maar niettegenstaande het trauma en de moeilijke tijden zijn we in staat om te herstellen en halen we eigenlijk kracht uit de tegenslagen. Dit concept noemen we veerkracht.

Veerkrachtig zijn betekent dat we op een eerlijke manier naar onszelf kijken en onszelf leren kennen. Het betekent ook dat we in staat zijn om pijn in de ogen te kijken in plaats van het te vermijden. We kunnen het aanvaarden, het veranderen en eruit leren. Als je je nu niet kan identificeren met deze beschrijving, maak je dan geen zorgen. Het goede nieuws is dat veerkracht een eigenschap is die je kan leren en oefenen.

Veerkracht geeft ons de mogelijkheid om ongeacht de omstandigheden onze ervaringen te aanvaarden en eruit te leren.

Een van de belangrijkste aspecten van veerkracht is flexibiliteit. Door flexibel te zijn verbeteren onze kansen om ons aan te passen aan tegenslagen. Er is dus geen reden om ons een gevangene te voelen van de omstandigheden. We moeten integendeel onze kwetsbaarheid en pijn aanvaarden en emotionele ondersteuning zoeken. In plaats van onze wonden te bedekken kunnen we ervoor kiezen om ze te genezen door middel van aanvaarding.

Vrouw die van blijdschap haar armen in de lucht steekt want ze heeft de top van de berg bereikt en kan taai zijn

Begin met haalbare doelstellingen zodat je geraakt waar je wilt gaan

Een van de dingen waarin intelligente mensen goed zijn, is het vooropstellen van realistische doelstellingen. Ze zijn bereikbaar maar niet gemakkelijk. Er is werk voor nodig maar ze zullen je niet uitputten. Ze vereisen een inspanning maar geen tijdverspilling. Tegelijkertijd verdelen intelligente mensen het pad van hun voornaamste doel in meerdere kleine doelen. Ze zorgen voor rustpunten. Dan kunnen ze weer opladen en de belangrijkste aspecten van de volgende fase opnieuw evalueren. Ze nemen de tijd om te stoppen en te kijken of ze enkele aanpassingen moeten doorvoeren.

Een goed zelfvertrouwen en een sterk zelfbeeld helpen ons om meer controle te hebben over wat ons overkomt. We weten dat we meer dan in staat zijn om de situatie te beheersen. We zullen dan het roer in eigen handen nemen en niet toelaten dat sterke winden in onze plaats beslissen. Maar als we onzeker zijn van onszelf, is het meer waarschijnlijk dat we alleen maar meegeblazen worden in de wind.

Als we geloven in ons vermogen om veranderingen te verwezenlijken en in actie schieten, dan zullen we nieuwe mogelijkheden zien verschijnen. Veranderingen zullen optreden. Ze zullen ons de kans geven om op emotioneel vlak te groeien. We stellen realistische doelen. Bovendien doen we de dingen die goed zijn voor ons welzijn. We houden ook op met ons zorgen te maken over wat anderen over ons denken. Dan zullen we in staat zijn om opnieuw van onze innerlijke kracht te genieten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.