Acht kenmerken van veerkrachtige mensen

Acht kenmerken van veerkrachtige mensen

Laatste update: 14 november, 2016

De Zwitserse schrijver Herman Hesse schreef ooit: “Zacht is sterker dan hard; water is sterker dan steen, liefde is sterker dan geweld.” Waarom zou hij denken dat iets dat zacht is uiteindelijk sterker is dan iets dat hard lijkt te zijn? Als we deze quote nauwkeurig analyseren, dan zouden we kunnen concluderen dat hij verwees naar veerkracht.

Veerkracht is het vermogen dat ieder van ons heeft om zich aan te passen aan en om te gaan met ongunstige situaties. Het concept is welbekend binnen de psychologie, maar wordt slechts zelden onderzocht door mensen in het algemeen.

Veerkracht is een middel dat elk levend wezen tot zijn beschikking heeft, zij het op verschillende manieren. Het is een sleutel waarmee we moeilijke tijden het hoofd kunnen bieden en kunnen overleven. Het is dat geweldige aapassingsvermogen dat ervoor zorgt dat ons ’emotionele touw’ kan worden uitgerekt, maar nooit zal breken.

Het lijkt echter alsof sommige mensen het minder moeilijk vinden om de moeilijke tijden te weerstaan of te confronteren dan anderen. Of misschien doen ze evenveel moeite, maar is hun houding anders.

Veerkracht is deel van een complex mechanisme dat beïnvloed wordt door vele factoren, waaronder de houding die we ten opzichte van een probleem aannemen. Misschien is het daarom zo dat sommige mensen anders of gemakkelijker met onaangename situaties lijken om te gaan.

Bloei

Uit verschillende onderzoeken naar moderne psychologie kwam de conclusie naar voren dat dit de kenmerken zijn van veerkrachtige mensen:

1. Ze zijn in staat om de oorzaak van hun problemen vast te stellen

Veerkrachtige mensen doen wat nodig is om te voorkomen dat de problematische situatie zich nog eens zal voordoen. Dit omvat ook zelfanalyse, wat soms wordt getriggerd door een conflict dat niet buiten ons plaatsvindt, maar in ons.

2. Ze weten hoe ze met hun emoties moeten omgaan

Veerkrachtige mensen kunnen hun gedachten controleren. Elke emotie komt tenslotte voort uit de gedachten. We denken en vervolgens voelen we. Veerkrachtige mensen controleren hun gedachten, zodat ze niet kunnen worden meegesleept door mensen met een negatieve lading.

3. Ze blijven rustig in stressvolle situaties

We maken allemaal moeilijke tijden mee in het leven en het is belangrijk om te weten hoe je rustig kunt blijven wanneer deze zich voordoen. Veerkrachtige mensen zijn in staat om geconcentreerd en kalm te blijven in chaotische en tijdelijk verwarrende situaties.

4. Ze zijn realistisch

Er is veel gezegd (ook veel negatiefs) over optimisme, dat het globale idee voortbracht dat positief zijn betekent dat je bepaalde aspecten van de realiteit ontkent die onvermijdelijk aanwezig zijn in het leven van veel mensen.

Realistisch zijn, maar altijd hopen op het beste, is de beste manier om het optimisme van veerkrachtige mensen te omschrijven.

5. Ze vertrouwen zichzelf

Veerkrachtige mensen hebben vertrouwen in hun waarde en hun vermogen om tegenslag te overwinnen. Wat we zeggen zal uiteindelijk tenslotte onze realiteit vormen. Als we dan ook denken dat we een obstakel niet kunnen overwinnen, dan zal dit inderdaad zo zijn.

Paardenbloem

6. Ze zijn empathisch

Mensen met een sterker vermogen om problemen op de juiste manier aan te pakken lezen de emoties van anderen, begrijpen wat er om hen heen gebeurt en handelen hiernaar.

7. Ze kunnen zichzelf motiveren

Niet alle mensen zijn gelijk. Sommige uitdagingen motiveren ons en andere zijn kansen voor verandering.

Veerkrachtige mensen weten hoe ze steeds weer opnieuw tevredenheid uit het leven kunnen halen. Ze zijn altijd sterk gemotiveerd en in staat om positieve dingen te herkennen en aan te trekken.

8. Ze vragen niet waarom, ze vragen hoe

Een van de belangrijkste kenmerken van mensen die geneigd zijn makkelijk in te storten als ze voor een probleem staan, is dat ze gedreven worden door schuldgevoelens. Ze vragen zich voortdurend af waarom de negatieve situatie die hen zo veel stress bezorgt nu juist hen is overkomen. Ze richten zich op het waarom, in tegenstelling tot veerkrachtige mensen, die hun energie gebruiken om te begrijpen hoe ze de tegenstrijdige situatie kunnen oplossen.

Als je na het lezen van deze kenmerken van veerkrachtige mensen nog altijd het idee hebt dat jij niet één van hen bent, dan is het belangrijk dat je je realiseert dat veerkracht in elk mens aanwezig is.

Het verschil tussen mensen die veerkrachtiger zijn en mensen die dit minder zijn, kan hem zitten in belangrijke aspecten van hoe de persoon is en hoe hij dit omzet in actie.

Als je de dingen vanuit een ander perspectief begint te bekijken, dan zullen je problemen minder dramatisch lijken en meer op een uitdaging, waarvan je, afhankelijk van de omstandigheden, nog wel eens zou kunnen genieten.

Wat de sleutel is? Jouw wil om te veranderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.