Ik ben de tuin die in mij groeit

Ik ben de tuin die in mij groeit

Laatste update: 06 januari, 2017

Vandaag kies ik ervoor om voor mezelf te zorgen. Eindelijk kies ik ervoor om sterk te zijn en mijn verlangens een stem te geven, om muren op te trekken als bescherming tegen mijn kwetsbaarheden, tegen mensen die me van mijn essentie weghouden. Ik ben mijn houding; ik ben de tuin die in mij groeit, waar ik elke dag voor moet zorgen.

Wanneer was de laatste keer dat je jezelf tot prioriteit maakte? Ik weet het, het is niet makkelijk, noch lijkt het altijd het juiste om te doen. Hoe kunnen we tenslotte voorzien in onze eigen behoeften als we families, vrienden, banen en verantwoordelijkheden hebben die van alles van ons vragen? Maar of je het nu gelooft of niet, het is toch echt nodig. En niemand is egoïstisch omdat hij zorgt voor de tuin die in hem groeit.

Het is verbazingwekkend hoe we elke dag weer vergeten om voor onszelf te zorgen. En dat ondanks dit gegeven anderen ons nog altijd egoïstisch vinden: omdat we niet genoeg thuis zijn, omdat we niet doen wat zij willen dat we doen, omdat we niet zeggen wat zij willen dat we zeggen.

Maar als we niet leren om op de juiste manier prioriteiten te stellen, als we niet kiezen welke dingen onze tijd wel en niet waard zijn, kan het leven behoorlijk ingewikkeld worden. De mensen om ons heen zouden zich echter eveneens moeten realiseren dat… ieder van ons tijd voor zichzelf nodig heeft. Iedereen moet zorgen voor zijn innerlijke wereld, waarin we bescherming, kracht en veiligheid kunnen vinden. Alleen wanneer we innerlijk geluk bereiken zullen we in staat zijn om de mensen van wie we houden het beste van onszelf te geven.

Ik ben de tuin die in mij groeit

Kleuren

Je bent een tuin gemaakt van kleuren die soms vervagen en verwelken. Je bent sterk, maar je bent jouw essentie vergeten, jouw krachtpilaren, omdat je wortels vergiftigd zijn door het gehaast, de angst, de zorgen en misschien zelfs andere mensen die je ervan weerhouden om jezelf te zijn.

Als je ervoor kiest om voor jezelf te zorgen, als je besluit om een stap te zetten in de richting van jouw innerlijke wereld, dan is het tijd om jezelf te bevrijden van die buitenste lagen die je ervan weerhouden om te groeien, te ademen en te stralen van geluk.

Hoe kun je dit doen? Het lijkt makkelijk om te zeggen en zelfs om aan te raden dat ‘je voor jezelf moet zorgen’, maar we hebben het hier niet over het voorkomen van een verkoudheid, het verminderen van rugpijn of het verzachten van een pijnlijke buik. We hebben het over de existentiële leegte die ons ervan weerhoudt gelukkig te zijn, die ons ervan weerhoudt onszelf te zijn. Leer daarom in dit artikel hoe je je innerlijke ‘tuin’ kunt ontwikkelen, zodat je je evenwicht kunt herstellen.

1. Momenten van kalmte, eenzaamheid en stilte

Om voor jezelf te zorgen, zou je eerst aandacht aan jezelf moeten besteden. Niemand kan beter luisteren naar wat jij nodig hebt, wat jou pijn doet en wat je van jouw kern verwijdert dan jijzelf.

Streef gedurende de dag naar momenten van kalmte waarop je vredig kunt zijn, naar je innerlijke stem kunt luisteren en al die ruis van je zorgen en wat anderen zeggen even uit kunt schakelen.

Je zou af en toe even stil moeten staan. Om dit te doen, kun je het beste een rustige omgeving opzoeken en gewoon even ontspannen. Reguleer je ademhaling en volg beetje bij beetje die zigzaggende weg die jou naar je hart zal leiden. Vraag jezelf wat er gebeurt, wat je nodig hebt, wat je wilt en wat je mist.

Groeien

2. Leer vrij te zijn in je gedachten en vrij van datgene dat jou bij jezelf weghoudt

Jouw innerlijke tuin wil groeien, maar er zijn dingen in je leven die dit kunnen tegenhouden. Ten eerste zou je moeten uitzoeken of er iets in jou is dat ervoor zorgt dat je muren optrekt.

Probeer je geen zorgen te maken over dingen die niet belangrijk zijn. Hecht geen waarde meer aan mensen die jouw leven verduisteren en besteed geen aandacht aan hun kritiek, want dit zegt niets over jou. Geef geen kracht aan mensen die jou kwaad doen en wees niet hun slachtoffer: bevrijd jezelf.

Jij bent degene die jouw leven richting geeft en als zodanig moet jij elke dag het stuur vastpakken. Leer vechten voor wat je wil en richt al jouw inspanningen hierop: op het verkijgen van eenvoudig, puur en oprecht geluk, waar je mensen hebt van wie je echt houdt.

Leef met kracht, leg jouw weg af en bevrijd jezelf van de kettingen van mensen die jou met hun egoïsme en emotionele leegte in de val proberen te lokken.

3. Verrijk je leven door te zoeken naar dingen die jou definiëren en het gevoel geven dat je leeft

Het leven is een leerproces. Het is het ervaren en genieten van de gedeelde kennis van de mensheid en de natuur. Vind jouw passie en leg de bijbehorende weg af. Haal dagelijkse hoop uit de dingen die jou van binnen verlichten en laat ze je een reden geven om je nuttig en competent te voelen.

Vergeet niet om je sociale relaties te bevorderen, want mensen zijn een geweldige bron van kennis. Ontwikkel jouw innerlijke tuin door elke dag iets nieuws te leren. Verrijk jezelf zodat je kunt groeien, zodat je emotioneel en mentaal vrij kunt zijn.

Maar weinig dingen zijn zo mooi als het bekijken van de wereld door de nieuwsgierige ogen van een kind en als het genieten van het leven met de passie van een volwassene die zich vrij voelt, die voor zichzelf zorgt omdat hij weet dat zijn innerlijke geluk zijn kracht is om de mensen om hem heen te helpen.

Rots

–Afbeeldingen met dank aan Marie Deschams, Art 3D Devianart–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.