Kies ervoor om te leven zonder pijn

Kies ervoor om te leven zonder pijn

Laatste update: 30 november, 2016

Als je veel frustrerende relaties achter de rug hebt, ben je misschien tot de conclusie gekomen dat liefde meer pijn doet dan zou moeten en meer dan dat we verdienen. Liefde maakt ons gelukkig, maar als het niet lukt en we niet de juiste persoon ontmoeten, kunnen we er ook erg onder lijden.

Ontrouw, afhankelijkheid, jaloezie… Dit alles zorgt ervoor dat liefde een lijdensweg kan zijn. Verwachten we misschien te veel van een geliefde? Waarom verandert de liefde in pijn? Vandaag wil ik voor liefde zonder pijn kiezen, maar hoe?

“Liefde doet pijn. Het is alsof je jezelf aanbiedt om te laten villen, wetend dat er iemand is die op ieder moment weg kan lopen met jouw huid.”
-Susan Sontag-

Leren we om voor liefde te lijden?

Verdriet

Natuurlijk heb je er nooit over nagedacht, maar wat als we vanwege bepaalde redenen hebben geleerd om te lijden voor de liefde? Onbewust en onopzettelijk. Soms realiseren we ons niet hoe veel we sinds onze kindertijd geconditioneerd worden om te denken en te reageren op de manier die we doen. Als we ergens anders waren geboren, zouden we vast heel anders zijn.

Dus, wat als je geboren zou zijn op een plaats waar het toegestaan is voor een man om meerdere vrouwen te hebben? Hoe zou jaloezie dan zijn? Onze cultuur leert ons dat liefde mooi is, dat het ons gelukkig maakt en dat als we het niet hebben, we niet gelukkig kunnen zijn. We hebben ook geleerd om te geloven dat ruzies onze relaties ondermijnen, dat jaloezie vertrouwen kan verwoesten en dat ontrouw ons kwetst en ervoor zorgt dat we ons verraden voelen.

Dit zijn een aantal van de dingen die je onder ogen moet zien als je een relatie hebt. Want, interessant genoeg, als we een partner hebben zien we die als ons bezit. We verwachten veel van hem en alles wat niet binnen die verwachting valt (zoals ontrouw), zal ons teleurstellen.

Het is waar dat iedere relatie gebaseerd is op vertrouwenmaar je moet realistisch zijn. Er zullen veel mensen zijn die je zullen teleurstellen omdat ze het vertrouwen dat je in ze had zullen verwoesten…

“Liefde is iemand de macht geven om je te vernietigen en erop vertrouwen dat ze het niet zullen doen.”
-Anoniem-

Laat liefde niet langer pijn doen!

Verliefd Stel

Bijna ieder van ons heeft hetzelfde idee van een gelukkig stel. Hieronder valt alles wat we hierboven hebben genoemd: er is geen ontrouw, je kunt alle sleur overwinnen enzovoort. We moeten gelukkig zijn in de liefde, maar er niet onder lijden. Hoe kun je jezelf bevrijden van dit lijden?

  • Geef je onafhankelijkheid en individualiteit niet op voor de relatie; bescherm jezelf.
  • Blijf altijd jezelf, laat niemand je veranderen.
  • Je hebt een partner om je gelukkig te maken, niet om je verdrietig te maken.
  • Bind je niet aan iemand zonder dat je hem goed kent.
  • Respecteer persoonlijke ruimte, wees onafhankelijk!

Dit zijn slechts een paar zaken om in gedachten te houden om niet door de liefde te hoeven lijden. Respecteer je vriendschap, breng tijd door met jezelf. Het is niet nodig om altijd samen te zijn, want op den duur kan dit de relatie schaden.

Tegelijkertijd zijn er mensen die alles willen geven voor de persoon van wie ze houden. Maar wees daar voorzichtig mee! Natuurlijk wil je iemand van wie je houdt alles geven, maar weet je zeker dat hij of zij je niet zal kwetsen? Als je van iemand houdt, wordt je kwetsbaar. Als de andere persoon je pijn zou willen doen, dan kan dat, misschien zelf zonder het te realiseren. Ongewild geef je hem of haar de macht om je te vernietigen.

“We schikken ons in een ongelukkig leven als we bang zijn voor verandering.”
-John W. Jacobs-

Stel naast Lantaarnpaal

Het is fijn om van iemand te houden, maar soms maakt een relatie ons nog ongelukkiger dan alleen zijn. Denk na over hoe gelukkig een relatie je maakt en wat je zou kunnen veranderen om volledig van een relatie te kunnen genieten. Je verdient het niet om onder liefde te lijden.

Liefde moet worden ervaren met passie, plezier, liefde en vertrouwen… Pijn past hier niet bij. Waarom dwing je jezelf om te lijden onder de liefde?

–Afbeeldingen van Pascal Campion en Miho Hirano–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.