Wat gebeurt er met je lichaam als je liegt?
Wat er met je lichaam gebeurt als je liegt, hangt af van of je het vrijwillig doet. Zo ervaren degenen die soms gedwongen worden hun toevlucht te nemen tot liegen, een reeks nogal specifieke psychosomatische symptomen. Aan de andere kant, degenen die gewend zijn aan bedrog en er hun manier van leven van maken, worden zelden gestoord en voelen nauwelijks fysiek of emotioneel ongemak.
Friedrich Nietzsche zei dat liegen een levensvoorwaarde is en dat het daarom een terugkerend en algemeen verschijnsel is. Misschien had hij gelijk. Vanuit het veld van de psychologie wordt echter een kleine nuance aangebracht.
Dat is het feit dat we, ondanks de frequentie en normalisatie ervan, niet van oneerlijk gedrag houden. Onze hersenen houden er inderdaad niet van dat we het doen, omdat het stress en interne dissonantie veroorzaakt.
Bella DePaulo, een psycholoog aan de Universiteit van Virginia, wijst erop dat de overgrote meerderheid van de mensen tussen de één en twee keer per dag ligt. Toch zijn deze leugens meestal subtiel en bijna onschuldig.
Je liegt om te integreren in je sociale context en ook om voor je relaties te zorgen. Je kunt bijvoorbeeld je ouders vertellen dat alles goed met je gaat, ondanks het feit dat je meer dan een paar problemen hebt.
Aan de andere kant, als je om de een of andere reden gedwongen zou worden om op serieuzere manieren tegen ze te liegen, zou je er spijt van krijgen. In feite zou je zowel emotioneel als fysiek lijden. Laten we dat van dichterbij bekijken.
Wat gebeurt er met je lichaam als je liegt?
Je brein wil dat je eerlijk bent. Dit opent opnieuw de vraag of mensen van nature nobel zijn en of Jean-Jacques Rousseau gelijk had toen hij beweerde dat we in wezen goed ter wereld komen. Zonder al te veel debatten aan te gaan, is er hier één onweerlegbaar aspect. Het feit dat we sociale wezens zijn en dus moeten opschieten met de mensen om ons heen.
Eerlijkheid stelt je in staat om betrouwbaar te zijn en niets is zo belangrijk als het vertrouwen hebben van degenen die je waardeert. Een leugen is een aanval op die dimensie. Het verbreekt intimiteit en hartelijkheid en vernietigt verbondenheid tussen twee mensen. Bovendien, wanneer de leugens worden ontdekt, hebben ze invloed op je reputatie, sociale imago en geloofwaardigheid.
Dit verklaart waarom de overgrote meerderheid van ons grote leugens, schaamteloos bedrog en manipulatief en oneerlijk gedrag mijdt. Er zijn er echter die zich zo gedragen als een vanzelfsprekendheid.
Dit zijn het soort mensen die geen enkel probleem hebben met liegen omdat ze het als nuttig zien. Als gevolg daarvan zijn ze eraan gewend geraakt en geven ze niet om eventuele bijbehorende kosten als ze worden ontdekt.
Desalniettemin, als je er niet aan gewend bent, eist bedrog zijn tol van je gezondheid. Laten we daarom eens nader bekijken wat er met je lichaam gebeurt als je liegt.
Het ongemakkelijke gebruik van leugens en de impact van stress
Er zijn mensen die zich in de ongemakkelijke situatie bevinden van ‘moeten liegen’. In eerste instantie lijkt dit ondenkbaar voor jou, maar het gebeurt vaker dan je waarschijnlijk denkt. Mensen liegen bijvoorbeeld vaak als ze ontrouw zijn in een relatie.
Ook wanneer ze bepaalde aspecten van hun verleden voor bepaalde mensen en in bepaalde contexten verbergen. Liegen komt ook veel voor in werkomgevingen en schoolomgevingen wanneer een kind dat wordt gepest zijn situatie thuis het zwijgen oplegt.
Wat er met je lichaam gebeurt als je liegt, hangt altijd af van de duur van het gedrag. Als het maar voor korte tijd is, merk je nauwelijks effecten.
Aan de andere kant, als het bedrog weken of maanden aanhoudt, zullen je hersenen stress ervaren. In feite verwerkt het deze situaties als een bedreiging, als iets dat spanning en interne tegenstrijdigheid genereert. Dit, zoals uitgelegd door Dr. Leanne Brinke in een studie uitgevoerd in 2015 (Engelse link) aan de Harvard University, leidt tot meerdere ongemakken. Dit zijn:
- Spijsverteringsstoornissen.
- Verhoogde hartslag.
- hoofdpijn
- Slapeloosheid.
- Spier ongemak.
Het gevaar van wennen aan liegen
De effecten van liegen als je dat niet echt wilt, houden niet voor onbepaalde tijd aan. Niettemin, als je de mensen in je omgeving lang blijft bedriegen over bepaalde aspecten, raak je er eigenlijk aan gewend.
Inderdaad, experimenten (Engelse link) uitgevoerd door Dr. Thali Sharot aan het University College London hebben aangetoond dat de hersenen uiteindelijk oneerlijk gedrag tolereren. Deze studie stelt dat voortdurende leugens uiteindelijk stoppen met het creëren van tegenspraak/dissonantie en we nemen aan dat ze iets gebruikelijks zijn, waardoor we geen fysiek ongemak meer ervaren.
Daarom verdwijnt stress en wordt oneerlijk of bedrieglijk gedrag een manier van leven. Toch is het niet gepast en zeker niet ethisch. In feite is niets zo gevaarlijk als dagelijks liegen om bepaalde realiteiten te verbergen. Uiteindelijk verliest iedereen.
Daarom is het zonder twijfel een goed idee om dit schadelijke gedrag waar mogelijk te vermijden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- L. Brinke, J.J. Lee, D.R. Carney, The Physiology of (Dis)Honesty: Does it Impact Health?, COPSYC (2015),
http://dx.doi.org/10.1016/j.copsyc.2015.08.004