Waarom voel je je door anderen afgewezen?

We willen allemaal tot op zekere hoogte geaccepteerd worden. Maar als je je vaak afgewezen voelt, betekent dit meestal dat er wonden zijn die moeten worden genezen.
Waarom voel je je door anderen afgewezen?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 10 juni, 2023

Het is onmogelijk om door iedereen aardig gevonden te worden. De meesten van ons zijn zich er inderdaad van bewust dat sommige mensen ons aardig vinden en anderen niet. In de regel zien we dit niet als een probleem en begrijpen we dat het volkomen natuurlijk is. Als je je echter door anderen afgewezen voelt, kun je enorm lijden ervaren.

Daarom moet je de oorsprong van het gevoel begrijpen, zodat je ermee kunt omgaan.

In feite, als je waarneemt dat je door je omgeving wordt afgewezen, ligt de moeilijkheid hoogstwaarschijnlijk in jou. Niet in de manier waarop je bent, maar in je houding. Het is niet zo dat er iets inherent slecht of onaangenaams aan je is. Het gaat meer om de manier waarop je wat er gebeurt interpreteert en hoe je erop reageert.

Waarom voel je je afgewezen?

Trieste man

De wond van afwijzing

Lise Bourbeau definieerde vijf emotionele wonden die in de kindertijd zijn ontstaan en die van invloed zijn op de manier waarop we onszelf en de wereld waarnemen. Een daarvan, de diepste, is de wond van afwijzing.

Die ontstaat wanneer ouders een kind verachten, weigeren in hun gezelschap te zijn, of kritisch en afwijzend staan tegenover een deel van hun persoonlijkheid. Of tenminste, als het kind dat zo ervaart.

Als je in je kindertijd afwijzing hebt ervaren, zul je daar op volwassen leeftijd de gevolgen van ondervinden. Je zult bijvoorbeeld extra gevoelig zijn voor elke situatie die je herinnert aan wie of wat je pijn heeft veroorzaakt. Bovendien zal je drempel voor afwijzing lager zijn dan normaal en zul je geneigd zijn je te veel te richten op elke kritische reactie van anderen.

Als je bovendien gelooft dat je waardeloos bent en dat anderen je verachten of niet accepteren, kun je je gaan gedragen op manieren die je angsten gestalte geven. In feite gaat het vaak niet zozeer om de situaties die je ervaart, maar om de betekenis die je eraan geeft.

Een ongepaste houding

Als je je in het dagelijks leven afgewezen voelt, moet je bedenken dat interne ervaringen voor een deel gebaseerd zijn op de objectieve werkelijkheid. Anderen wijzen jou als persoon dus waarschijnlijk niet af, maar je houding.

Je kunt bijvoorbeeld overdreven veeleisend zijn of slechte verwachtingen hebben van anderen. Maar, mensen zullen je niet altijd behagen en niet altijd handelen zoals jij wenst. Bovendien, als je dominant, controlerend of manipulatief bent, zullen anderen niet van je gezelschap genieten.

Misschien moet je werken aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Als je aan sociale fobie lijdt, kan je angst voor afwijzing ertoe leiden dat je je gedraagt op een manier die uiteindelijk je ergste angsten doet uitkomen.

Door je angst zul je teruggetrokken, ongemakkelijk en onnatuurlijk zijn in de omgang met anderen. Daarom zullen de antwoorden die je van anderen krijgt niet altijd de meest bevredigende zijn.

Je wijst jezelf af

De wet van de spiegel is vaak een uiterst nuttige strategie om de problemen van afwijzing te begrijpen en op te lossen. Het beweert dat wanneer je je door anderen afgewezen voelt, je eigenlijk waarschijnlijk jezelf afwijst. Als je je niet waardevol voelt, toon je jezelf als onzeker en behoefte hebbend aan externe acceptatie. Daardoor zal het geringste teken van minachting je diep raken.

Aan de andere kant, als je jezelf van harte goedkeurt, voel je niet de behoefte om anderen te behagen . Je accepteert dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken en richt je op het ontwikkelen van banden met degenen met wie je een affiniteit voelt.

Bovendien weerspiegel je je innerlijke zekerheid. Daardoor kom je in de ogen van anderen aantrekkelijker en charismatischer over. Op je beurt ontvang je dus meer positieve reacties van hen.

Vrouw kijkt in een gebroken spiegel

Als je je afgewezen voelt, accepteer jezelf dan

Ten slotte, als je jezelf weerspiegeld ziet in een van de bovenstaande punten, of je vaak afgewezen voelt, moet je begrijpen dat het antwoord in jou ligt. Begin met het helen van je emotionele wonden, zodat ze zich niet meer herhalen. Stop met ze terug te vinden in je heden.

Je kunt beginnen met jezelf onvoorwaardelijk te accepteren. Vind de goedkeuring die je van anderen zoekt en nodig hebt in jezelf. Als je dit doet, zal je houding aanzienlijk veranderen, en je relaties ook. En, als je verandert, zal alles veranderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bourbeau, L. (2011). Las cinco heridas que impiden ser uno mismo. OB STARE.
  • Noguchi, Y. (2010). La ley del espejo. Comanegra.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.