Drie complimenten die het zelfvertrouwen in de kindertijd vernietigen

Niet alle lof is positief. Sommige complimenten kunnen zelfs het gevoel van eigenwaarde in de kindertijd vernietigen.
Drie complimenten die het zelfvertrouwen in de kindertijd vernietigen

Laatste update: 20 april, 2022

Elk zelfhulpboek vertelt hoe belangrijk complimenten zijn in de kindertijd. Het lijdt weinig twijfel dat het het gevoel van zelfvertrouwen in de kindertijd verhoogt en de persoonlijkheid helpt vorm te geven. In feite is lof iets heel eenvoudigs. Je kunt je kind bijvoorbeeld prijzen als het slaagt voor een toets, iets heel goed doet of iets bijzonders tekent.

Maar maakt het vertellen van je kind hoe goed hij bepaalde dingen doet en hoe je hem absoluut geweldig vindt, hem echt zelfverzekerd en gelukkig, en garandeert hij ook een goed gevoel van zelfvertrouwen?

Als iemand me bekritiseert, kan ik mezelf verdedigen, maar tegen lof ben ik weerloos.

Sigmund Freud

Het verborgen gezicht van lof

3 complimenten die je zelfvertrouwen in de kindertijd vernietigen

Natuurlijk is het goed om kinderen te prijzen voor wat ze doen. Inderdaad, een positief woord helpt hen om hun vermogen voort te zetten en verder te ontwikkelen om iets te bereiken of beter te doen.

Als ze bijvoorbeeld slagen voor een examen en worden geprezen, moedigt dat hen aan om door te studeren en betere cijfers te halen. Of lof zal hen helpen moeite te doen om een onderwerp te halen dat ze niet zo leuk vinden.

Wat gebeurt er echter als de lof repetitief wordt? Wat gebeurt er als kinderen altijd een compliment verwachten en het verrassend genoeg niet krijgen? In feite kan lof ervoor zorgen dat ze de gemakkelijke uitweg kiezen, in plaats van te proberen zichzelf te verbeteren.

Bovendien kan lof hen laten wankelen bij wat ze niet leuk vinden. Ze willen bijvoorbeeld alleen een positief resultaat behalen om geprezen te worden. Ze houden niet per se van de taak. Daarom is het belangrijk dat kinderen niet elke keer dat ze iets doen een beloning verwachten.

Ze moeten de verantwoordelijkheid begrijpen om te doen wat ze doen. Bovendien moeten ze consistent zijn met de resultaten die ze behalen in relatie tot hun inspanningen.

Hij die goed doet ter wille van het goede zoekt noch het paradijs noch beloning, maar hij is uiteindelijk zeker van beide.

William Penn

Complimenten die het zelfvertrouwen in de kindertijd vernietigen

Verdrietig meisje

Als we ons concentreren op de lof die kinderen in hun jeugd krijgen, vinden we drie fundamentele complimenten waarvan we denken dat ze het gevoel van zelfvertrouwen in de kindertijd bevorderen. Ze moedigen echter juist het tegenovergestelde aan.

1. Het prijzen van vaardigheid, niet van inspanning

Dit is echt een ernstige fout die tot veel problemen leidt. Wat echt telt, is hard werken. Want zelfs als ze extreem intelligent zijn, zullen ze niets bereiken als ze geen moeite doen.

Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van een student die wel kan slagen, maar er geen gebruik van maakt? Dit duidt op een gebrek aan inspanning. Inspanning moet altijd worden geprezen, maar het prijzen van bekwaamheid kan het gevoel van zelfvertrouwen in de kindertijd vernietigen.

2. Op een overdreven manier prijzen

Sommige lof is sterk overdreven. Bijvoorbeeld door te zeggen “Je bent een genie” of “Je bent een echte artiest,” enz. In feite kunnen dit soort complimenten een averechts effect hebben in de kindertijd, en in plaats van ze op te vrolijken en hun zelfvertrouwen te versterken, het tegenovergestelde bereiken.

Daarom moet je leren om meer realistische complimenten te maken, zoals “Dat vind ik leuk” of “Dat is goed,” maar verhoog het zelfvertrouwen van je kind niet kunstmatig, want als je ze vertelt dat ze een genie zijn, zullen ze het geloven. Dit kan ertoe leiden dat ze stoppen met proberen.

3. Meer druk toevoegen

Als je je kind prijst, leg je soms meer druk op het kind dan zou moeten. Als ze daarom denken dat ze een genie zijn, denken ze misschien dat ze die status altijd moeten behouden. Dit zet hen onnodig onder druk.

Het is belangrijk dat kinderen ernaar streven en moeilijkheden overwinnen, maar onder druk worden gezet is niet hetzelfde als gemotiveerd zijn . In feite kan druk stress en angst veroorzaken bij mensen die zo jong zijn.

Enige opbouwende kritiek is soms nodig, nuttig.

Dalai Lama

Hoewel het woord ‘lof’ iets positiefs is, zoals je kunt zien, kan het ook extreem negatief zijn als je het niet gebruikt zoals het hoort. Om deze reden moet je leren om op de juiste manier te prijzen en te begrijpen dat het soms niet nodig is. Het mag zeker niet overmatig worden gebruikt.

Meisje dat viool speelt

Lof, maar prijs hun inspanningen. Beloon niet wat gemakkelijk is en overdrijf je lof niet. Het is belangrijk dat dingen moeilijk te bereiken zijn, alleen dan zullen kinderen hun echte waarde kennen.

Afbeeldingen met dank aan Claudia Tremblay


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.