Kunnen levensgebeurtenissen je persoonlijkheid veranderen?

Veel levensgebeurtenissen, zoals het verlies of het uiteenvallen van een partner, kunnen je op de een of andere manier veranderen, maar nooit radicaal. In plaats van echt te veranderen, heb je de neiging om iets nieuws te leren.
Kunnen levensgebeurtenissen je persoonlijkheid veranderen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Verliezen, mislukkingen, teleurstellingen, ziektes, triomfen, liefdes en zelfs plotselinge ontdekkingen. Je bestaan zit vol onverwachte veranderingen van richting, onoverkomelijk geluk en een aantal onvermijdelijke tragedies. Kunnen jouw levensgebeurtenissen je persoonlijkheid echter veranderen? Kan je hele manier van zijn veranderen als gevolg van deze intense ervaringen?

William James was een baanbrekende Amerikaanse psycholoog en filosoof. Hij beweerde dat het menselijk karakter als gips is. Het verandert nooit. Desalniettemin suggereert het huidige wetenschappelijke bewijs dat mensen veranderen. Inderdaad, niemand is onveranderlijk, we zijn geen vooraf geprogrammeerde wezens zoals algoritmen of sculpturen die het verstrijken van de eeuwen en de elementen weerstaan.

Verandering is in feite een onderdeel van het mens-zijn. Bovendien is dit bepalend in elk therapeutisch proces. Als gevolg van verandering verwerf je immers nieuwe vaardigheden en competenties om je beter aan te passen aan je omstandigheden. Bij elke nieuwe levenservaring reageer je echter op een andere manier en de variaties zijn in werkelijkheid nooit extreem intens of radicaal.

“Iedereen denkt eraan de wereld te veranderen, maar niemand denkt eraan zichzelf te veranderen.”

Leo Tolstoy

Man denkt na
Kleine veranderingen in je manier van zijn zorgen ervoor dat je beter in staat bent om uitdagingen aan te gaan.

Wat de wetenschap zegt

We hebben jarenlang aangenomen dat mensen hun manier van zijn niet kunnen veranderen. In feite werd aangenomen dat we vaste en geërfde entiteiten waren.

Desalniettemin proberen psychologie en elke wetenschap van welzijn tegenwoordig stabiele veranderingen in de mens te bevorderen, zodat ze vervulling, evenwicht en existentiële bevrediging bereiken. In feite wordt de verandering vaak gezien als iets dat bijna essentieel is.

Kunnen jouw levensgebeurtenissen je persoonlijkheid echter echt veranderen? Is het mogelijk dat gebeurtenissen zoals verraad, verlies, liefdeservaringen of trauma’s die je ervaart je veranderen? De wetenschap vermoedt van wel. Desalniettemin zijn er momenteel geen duidelijke en objectieve onderzoeken die deze suggestie 100 procent bewijzen.

Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van York (Engelse link) beweert dat zowel omgevings- als genetische invloeden onze persoonlijkheden bepalen. Onze persoonlijkheden vertonen inderdaad zowel karaktereigenschappen als temperament.

Desalniettemin beweren experts dat het extreem moeilijk is voor onze karakters om volledig te veranderen, maar wat wel verandert zijn onze ‘tussenliggende’ kwaliteiten. Dit zijn degenen die net onder de oppervlakte liggen van de algemene eigenschappen die gewoonlijk worden geanalyseerd,

De wetenschap beweert dat onze persoonlijkheid niet 180 graden verandert na een specifieke omstandigheid. Natuurlijk kunnen aspecten zoals ons systeem van overtuigingen en waarden variëren.

Dezelfde persoon, maar met verschillende overtuigingen

Stel je voor dat iemand die al 20 jaar samen is met zijn partner, plotseling ontdekt dat deze persoon al tien jaar een parallelle relatie heeft. Zoals verwacht breekt er iets in degene. Betekent dit echter dat ze nooit meer hetzelfde zullen zijn?

Psycholoog Carol Dweck van Stanford University voerde een onderzoek uit (Engelse link) dat beweerde dat de intermediaire eigenschappen van onze persoonlijkheid veranderen, maar niet de algemene eigenschappen. De tussenliggende kwaliteiten zijn als volgt.

  • Je geloofssysteem. Aspecten die je eerder geloofde of die je houding hebben geleid, kunnen volledig opnieuw worden geformuleerd. Je kunt bijvoorbeeld ophouden in eeuwige liefde te geloven of mensen blindelings te vertrouwen zonder iets in twijfel te trekken.
  • Je perceptie van jezelf en anderen kan veranderen.
  • Doelen, doeleinden, vitale betekenissen en doeleinden worden geherformuleerd.
  • Je zou je copingstrategieën kunnen veranderen. In feite kan elke gebeurtenis het beste in jezelf naar boven halen of je blootstellen aan gevoelens van hulpeloosheid en kwetsbaarheid.

Kunnen levensgebeurtenissen je persoonlijkheid veranderen?

Dit blijft een mysterie. Inderdaad, wanneer een groep mensen dezelfde ervaringen beleeft, reageert en handelt elk van hen op een andere manier. Soms wordt zelfs het verliezen van een ouder door elke broer of zus anders ervaren.

Daarom kan de wetenschap niet voorspellen hoe we allemaal verschillen in het licht van specifieke gebeurtenissen. Als je jezelf dus afvraagt of levensgebeurtenissen je persoonlijkheid kunnen veranderen, is het voor de hand liggende antwoord dat niet per se.

Sommige persoonlijkheden zijn bijvoorbeeld extreem resistent tegen verandering (Engelse link) en anderen zijn flexibeler en ontvankelijker, en hun overtuigingen, percepties, denkpatronen, enz. variëren dienovereenkomstig.

Treurige vrouw in de woonkamer
In het licht van traumatische gebeurtenissen kan het verlangen naar verandering je transformatie leiden om de ervaring te overwinnen.

Je verlangen naar verandering zorgt voor vooruitgang in je persoonlijkheid

Elke gebeurtenis met een grote impact, positief of negatief, laat een stempel op je achter. Dit betekent niet dat je persoonlijkheidstrekken plotseling veranderen en dat je bijvoorbeeld neurotischer, gewetensvol of extravert wordt. Wat wel gebeurt, is dat je bij elke bepalende ervaring de kans krijgt om nieuwe kwaliteiten en perspectieven te verwerven. Dit is wat je verandert.

Je verwerft eigenschappen van sociale en emotionele volwassenheid en deze laten je volwassen worden. Om dat te laten gebeuren, moet je echter een duidelijke wil hebben om te veranderen. Elke wisselvalligheid, elke vitale omstandigheid heeft een rijpend effect op je dat je drijft om vooruit te gaan en te blijven leren.

Uiteindelijk zul je je realiseren dat, ondanks het feit dat je veel dingen onthoudt van de puber die je ooit was, je ook veel bent veranderd. Je blijft trouw aan je fundamentele persoonlijkheidskenmerken. Er zijn echter ook dingen die veranderd zijn. Die stellen je in staat om te worden wie je echt wilt zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carver CS, Connor-Smith J. Personality and coping. Annu Rev Psychol. 2010;61:679–704. doi:10.1146/annurev.psych.093008.100352
  • Dweck CS. Can personality be changed? The role of beliefs in personality and change. Curr Dir Psychol Sci. 2008;17(6):391-394. doi:10.1111/j.1467-8721.2008.00612.x
  • Bleidorn, W., Hill, P. L., Back, M. D., Denissen, J. J. A., Hennecke, M., Hopwood, C. J., Jokela, M., Kandler, C., Lucas, R. E., Luhmann, M., Orth, U., Wagner, J., Wrzus, C., Zimmermann, J., & Roberts, B. (2019). The policy relevance of personality traits. American Psychologist, 74(9), 1056–1067. https://doi.org/10.1037/amp0000503
  • Johnson W, Turkheimer E, Gottesman II, Bouchard TJ Jr. Beyond heritability: Twin studies in behavioral research. Curr Dir Psychol Sci. 2010;18(4):217–220. doi:10.1111/j.1467-8721.2009.01639.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.