Waarom vind je het zo moeilijk om je gevoelens te uiten?

Je gevoelens uiten is een gezonde en noodzakelijke bezigheid. In de eerste plaats helpen ze je om stoom af te blazen. Ten tweede stellen ze anderen in staat je interne wereld te begrijpen.
Waarom vind je het zo moeilijk om je gevoelens te uiten?

Laatste update: 26 januari, 2022

Gevoelens zijn een fundamenteel onderdeel van de innerlijke wereld van ieder mens. Ze helpen ons de wereld te interpreteren en onszelf te begrijpen. Ze zijn echter niet alleen een interne ervaring, ze moeten ook met andere mensen worden gedeeld. Sterker nog, als je niet in staat bent om je gevoelens te uiten, verschijnen frustratie en ontevredenheid aan de horizon.

Maar waarom vind je het zo moeilijk om te praten over hoe je je voelt? Er zijn trouwens meerdere redenen. Het kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van enkele van je vroege ervaringen. Zodra je de bron ervan hebt gevonden, kun je actie ondernemen. Omdat het nooit te laat is om te leren omgaan met je gevoelens.

Heb je geleerd om je gevoelens te uiten?

Vaak gaan de redenen voor je onwil om je gevoelens te uiten terug naar je kindertijd. Hoewel je temperament een invloed heeft op hoe je jezelf emotioneel openstelt voor anderen, spelen je eerste ervaringen in het leven een cruciale rol.

Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid in een gezin dat je leerde dat het tonen van je gevoelens een teken van zwakte was, heb je waarschijnlijk geleerd ze te onderdrukken.

Inderdaad, als je werd afgewezen of vernederd door je familieleden toen je je emoties uitte, heb je geleerd het niet nog een keer te doen. Daarnaast, als je als volwassene onverschilligheid kreeg als reactie op je emoties, heb je waarschijnlijk het idee geïnternaliseerd dat het vrij zinloos is om te laten zien hoe je je voelt.

Om een juiste emotionele beheersing te ontwikkelen, hebben we in feite adequate modellen nodig. We hebben bewuste, liefhebbende en begripvolle ouders nodig, die bereid zijn om te luisteren en hun kinderen te begeleiden bij het beheersen van hun gevoelens.

De moeilijkheid om je gevoelens te uiten

Afgezien van de oorsprong van de situatie, zijn er verschillende redenen waarom jij, zelfs als volwassene, niet in staat bent om je gevoelens te uiten. Het is duidelijk dat je je kindertijd niet op een andere manier kunt herbeleven, maar je kunt de oorzaken aanpakken die ervoor zorgen dat het probleem vandaag de dag blijft bestaan.

Negatief zelfbeeld

Als je geen gezond gevoel van eigenwaarde hebt, heb je misschien het gevoel dat je niet het recht hebt om jezelf te uiten of te klagen. In feite heb je de neiging om te denken dat wat je voelt niet belangrijk is. Daarom houd je het voor jezelf.

Het is ook mogelijk dat je verlatingsangst je ervan weerhoudt om je ware emoties te uiten. Je zou inderdaad je gevoelens niet kunnen uiten vanwege de angst dat, als je dat doet, de andere persoon zijn genegenheid van je zal intrekken.

Aan de andere kant, misschien uit je je gevoelens niet om je kwetsbare zelfrespect te behouden. In dit geval maakt je grote angst voor afwijzing het uiten van je emoties te riskant . In feite bouw je een muur om je gevoelens die, hoewel het je beschermt, je ook isoleert.

Vrouw verbergt haar emoties door haar gezicht te bedekken

Gebrek aan assertiviteit

Het uiten van je gevoelens zou een lonende en verrijkende ervaring moeten zijn, waardoor je de ander in staat stelt je te begrijpen en daarnaar te handelen. Als je echter niet weet hoe je jezelf moet uiten, heb je de neiging om te zwijgen om conflicten te vermijden.

Misschien heeft het delen van je innerlijke gevoelens in het verleden tot ruzie of een misverstand geleid. Om deze reden, omdat de reactie van de ander niet was wat je verwachtte, besloot je vanaf dat moment om uitvluchten en excuses te gebruiken in plaats van de waarheid te uiten.

Emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is het vermogen om gevoelens te identificeren, te begrijpen en te uiten. Je bent misschien niet in staat om uit te drukken wat je voelt, simpelweg omdat je het niet zo goed herkent.

Misschien is je woordenschat niet groot genoeg op het gebied van emoties, waardoor het moeilijk voor je is om te bepalen welk gevoel je ervaart. In feite is het zonder deze capaciteit praktisch onmogelijk om uw interne wereld te begrijpen, te beheren en met anderen te delen.

Ontkenning

Het kan zijn dat je niet kunt uiten wat je voelt, omdat je koste wat kost probeert het bestaan van emoties zoals verdriet of woede te verbergen of te ontkennen. Dat komt omdat je vindt dat dit soort emotionele ervaringen negatief zijn en onderdrukt moeten worden.

Sterker nog, je denkt dat het uiten ervan een teken van zwakte of een gebrek aan zelfbeheersing is. Deze overtuigingen zijn echter irrationeel en maken het je moeilijk om jezelf toe te staan je open te stellen voor anderen, je frustratie te uiten of om hulp te vragen wanneer je die nodig hebt.

Vrouw bedekt haar gezicht om haar gevoelens niet te uiten

Hoe begin je met het uiten van je gevoelens?

Het delen van je innerlijke ervaringen is gezond en uiterst noodzakelijk. Allereerst om jezelf te bevrijden. Ten tweede, om anderen te laten weten wat je voelt en wat je van hen nodig hebt. Daarom, als je moeite hebt om je emoties te uiten en deze situatie wilt omkeren, moet je actie ondernemen.

In de eerste plaats moet je aan je zelfrespect werken. Als je eenmaal hebt geleerd om van jezelf te houden en jezelf te accepteren, zul je niet meer bang zijn voor woede of afwijzing door anderen. Vervolgens moet je proberen je emotionele vocabulaire uit te breiden.

Zoek bijvoorbeeld een paar nieuwe woorden om je gevoelens te uiten en probeer de gewoonte af te leren door alleen maar te zeggen “Ik voel me goed” of “Ik voel me slecht.” Dan zul je het veel gemakkelijker vinden om je gevoelens te uiten.

Neem ten slotte een assertieve houding aan (Spaanse link) wanneer je anderen aanspreekt. Druk je mening, verlangens en behoeften vrij en zonder angst uit, maar zonder je gesprekspartner te kwetsen of te schaden. Zo voorkom je misverstanden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Salovey, P., & Mayer, J. (1990). Inteligencia emocional. Imaginación, conocimiento y personalidad9(3), 185-211.

  • Pereira, M. L. N. (2008). Relaciones interpersonales adecuadas mediante una comunicación y conducta asertivas/Adequate human relationships through an assertive conducts and communication. Actualidades investigativas en educación8(1).


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.