Gevoeligheid is een teken van kracht, niet een zwakte

Gevoeligheid is een teken van kracht, niet een zwakte

Laatste update: 14 januari, 2017

Gevoeligheid in ons gedrag, begrip en communicatie is geen teken van zwakte, maar van kracht. Dit is tegengesteld aan wat sommige mensen lijken te denken, want zij denken dat het hebben van gevoelens iemand zwak maakt.

Er wordt al tijdens veel van de geschiedenis op emoties en gevoelens neergekeken, dus het is niet vreemd dat de maatschappij gelooft dat onze gevoelens onze effectiviteit, kracht en competentie verminderen als het gaat om het maken van beslissingen.

Gelukkig begint dit te veranderen en hechten we meer waarde aan onze gevoelens, evenals de vaardigheid om gevoeligheid te laten zien als we communiceren met onze omgeving.

Bomen

Intimiteit, authenticiteit en gevoeligheid in communicatie

Gevoelige communicatie vereist directheid. Maar als we zeggen wat we denken, kunnen mensen gekwetst raken, dus hoewel we eerlijk moeten blijven, moeten we ons ook uitdrukken op een manier die zo weinig mogelijk schade aanricht.

Wat is de sleutel tot gevoelige communicatie? Het uitdrukken van een gevoel en geen oordeelHet oordelen over anderen betekent dat je ieder soort van gevoeligheid en directheid in de communicatie verliest. Met andere woorden: in plaats iemand ervan te beschuldigen dat hij een leugenaar is, moeten we ons afvragen wat dat betekent voordat we dat oordeel uitspreken.

In plaats van iemand te veroordelen, zouden we moeten praten over hoe we ons voelen in reactie op het gedrag van deze persoon. Bijvoorbeeld: “Het maakt me kwaad als je dit doet”. Wees altijd concreet en leg de nadruk op hoe de situatie je laat voelen. Woorden die oordeel uitspreken missen gevoeligheid en hun enige functie is om iemands ego te beschermen.

Bloem

Er is geen kwetsbaarheid in onze gevoelens en emoties

Veel mensen communiceren door oordelen, omdat ze bang zijn zich kwetsbaar en gevoelig op te stellen als ze hun gevoelens uiten. Maar dat zou niet verder van de waarheid kunnen zijn. Waar oordeel en meningen niet meer dan een aanname zijn, zijn gevoelens gebaseerd op de echte ervaring.

Als we gevoeligheid aanmoedigen in onze hechtste relaties, zullen we onszelf toestaan meer kwetsbaarheid te laten zien. We nemen aan dat niemand hier misbruik van zal maken en we gebruiken onze gevoelens om effectieve communicatie te bevorderen.

Maar in minder hechte of solide relaties hebben we de neiging om een koude, oordelende houding aan te nemen, alsof dit een triomf over de kwetsbaarheid met zich meebrengt. Als gevolg communiceren we niet duidelijk en vrij, maar vallen we voor de verleiding van de snelle en makkelijke oordelen, uit angst dat dat deel van ons dat we als ondergeschikt beschouwen ontdekt zal worden, maar waar we alleen maar wijzer van worden.

Vlinders

Als we gevoelig overkomen en laten zien aan anderen dat we niet van steen zijn, wil dat zeggen dat we onszelf uitdrukken op een veilige, open, ontspannen en enthousiaste manier. We laten zien dat we bereid zijn om te leren, te begrijpen en volwassen te worden.

Het kan moeilijk zijn om met gevoeligheid te praten, maar het is het proberen waard. Er zijn veel voordelen aan het opgroeien in een competitieve maatschappij en het vergeten dat de dingen die ons sterk maken ook worden beschouwd als zwakte.

Zoals we al weten, laat het bekritiseren, belachelijk maken of negeren van dingen die ons storen alleen de spanning maar oplopen en het creëert conflicten die moeilijk op te lossen zijn. Daarom is de boodschap van de samenleving om ongevoelig over te komen alleen nuttig in bepaalde gevallen, maar niet in de meeste gevallen.

Het aanvallen van anderen in plaats van het onthullen van onze gevoelens is een fout waar we een hoge prijs voor kunnen betalen. Met dit in gedachten zou het duidelijk moeten zijn dat gevoeligheid een gave is die je tot het maximum moet benutten, omdat het leven vanuit het hart ons speciaal en authentiek maakt.

Druppelende Maan

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.