Emotionele intelligentie kan nuttig zijn bij het omgaan met stress

Stress die chronisch wordt en maanden of jaren aanhoudt, kan je gezondheid in gevaar brengen. Wat kun je echter doen? Emotionele intelligentie kan je te hulp komen.
Emotionele intelligentie kan nuttig zijn bij het omgaan met stress

Laatste update: 19 november, 2021

Emotionele intelligentie kan nuttig zijn. Het is een noodzakelijke en gezonde hulpbron om met stress om te gaan. Inderdaad, in een realiteit die steeds veeleisender, complexer en gekenmerkt wordt door onzekerheid, is het altijd een goed idee om een “aas in je mouw” te hebben als het gaat om je psychologische bronnen.

Daarom is emotionele intelligentie gemakkelijk toe te passen en als je eraan gewend raakt om er gebruik van te maken, zul je merken dat je leven een totaal andere wending zal nemen.

Eduard Punset wees erop dat je hersenen ervoor zorgen dat je wereldbeeld betrouwbaar en vertrouwd is. Als dit niet het geval was, zou stress je doden. Inderdaad, om je goed te voelen, moet je beseffen dat je een zekere mate van controle hebt over je omgeving en dat je, ondanks druk of problemen, de leiding hebt.

Er treden echter problemen op wanneer je geest zich ervan bewust wordt dat het probleem of de problemen waarmee je te maken krijgt, even groot zijn als je middelen om ermee om te gaan of deze te boven gaan.

Op dat moment verdampt de rust in je brein en begin je je bedreigd te voelen. Je voelt druk op je borst en begint in paniek te raken, terwijl je tegen jezelf zegt: “Dit gaat mij volledig te boven en ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen.”

In dit soort scenario’s moet je je toevlucht nemen tot je emotionele intelligentie. Laten we eens kijken waarom.

“Als we ons gestrest voelen, is dat een signaal dat onze hersenen stresshormonen uitpompen. Als ze maanden en jaren aanhouden, kunnen die hormonen onze gezondheid verpesten en ons een nerveus wrak maken.”

Daniel Goleman

Huilende man zittend op de vloer denkend aan emotionele intelligentie om stress te beheersen

Emotionele intelligentie kan nuttig zijn bij het omgaan met stress

Emotionele intelligentie wordt gedefinieerd als een reeks vaardigheden waarmee je jouw emoties beter kunt identificeren, begrijpen en beheren. Het klinkt als een eenvoudig idee, maar het in de praktijk brengen ervan is niet zo eenvoudig. Sterker nog, veel mensen slagen er nooit in.

Emotioneel intelligent zijn maakt je echter niet succesvoller of gelukkiger. Het legt een basis waarmee je jouw gedrag en zelfs je macht beter kunt reguleren. Bovendien verbetert het je relaties met anderen. Dus als het op stress aankomt, heb je te maken met een hulpmiddel met een enorm potentieel om je psychisch welzijn te verbeteren.

Onderzoeken (Engelse link), zoals die uitgevoerd door de universiteiten van Worcester en Manchester (VK) geven aan dat emotionele intelligentie effectief is bij het beheersen van acute stress.

Met andere woorden, het is nuttig in die gevallen die nog niet chronisch zijn geworden. In feite is het een hulpmiddel waarmee je toestanden van grotere mentale uitputting kunt voorkomen. Laten we eens kijken naar enkele sleutels om te helpen.

5 tips over emotionele intelligentie om stress te managen

1. Emotioneel zelfbewustzijn, wat voel je nu?

Emotioneel zelfbewustzijn is het vermogen om in contact te komen met je psychofysiologische toestanden. Het betekent het identificeren van je angst, woede, angst, verdriet en teleurstelling. Dat komt omdat je vaak op “automatische piloot” presteert, zonder rekening te houden met wat er in je omgaat. In deze gevallen overschrijdt de vraag je beschikbare middelen en bereik je extreme situaties.

Om emotioneel zelfbewust te zijn, moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Hoe voel ik me nu?
  • Wat gebeurt er in mijn lichaam en mijn geest als stress het overneemt?
  • Wat zijn de triggers waardoor ik me zo voel?
  • Kan ik nu iets doen om me beter te voelen?
  • Wat kan ik op lange termijn doen om te voorkomen dat dit weer gebeurt?

2. Zelfregulering, emoties zijn je bondgenoten

Zelfregulatie is de basispijler van emotionele intelligentie voor het omgaan met stress. Het stelt je in staat om je emoties voor je te laten werken en niet tegen je. Deze competentie heeft tijd nodig om onder de knie te krijgen, maar hoe eerder je ermee begint, hoe beter. Hier zijn de sleutels:

  • Emotionele heroverweging. Hoe interpreteer je alles wat je overkomt? Intensiveer je het te veel? Hoe kun je het opnieuw interpreteren om een bepaalde emotie functioneler en minder verontrustend te maken?
  • Je moet ook je gedachten analyseren. Ben je misschien te veeleisend? Ben jij een perfectionist?
  • Je moet ook al die gedachten ontdekken die beginnen met ‘ik zou’ en ‘ik moet’. Ze oefenen vaak onnodige druk op je uit.
  • Het wordt ook aanbevolen dat je leert onderscheid te maken tussen het waarschijnlijke en het onwaarschijnlijke. Maak je je misschien zorgen over dingen die nooit echt zullen gebeuren?

3. Motivatie, de wens om veranderingen te genereren die jou ten goede komen

Als je stress effectief wilt reguleren en beheersen, moet je veranderingen in je routines doorvoeren. Tijd hebben voor ontspanning en rust is een prioriteit. Het is essentieel om je eigen ruimte te hebben om je hobby’s te ontwikkelen. Net als het stellen van motiverende doelen aan de horizon.

Soms weerhoudt stress je ervan om verder te kijken dan je druk en verplichtingen. Opkijken en spannende nieuwe doelen stellen, verbetert onmiddellijk je humeur en geeft je perspectief.

4. Zelf-empathie, een innerlijke omhelzing vol compassie

De ontwikkeling van emotionele intelligentie kan nuttig zijn om met stress om te gaan. Daarnaast heb je ook zelf-empathie nodig. Waaruit bestaat deze bron? In feite is het iets heel eenvoudigs, eenvoudigs en gezonds.

Zelf-empathie betekent verbinding maken met jezelf om jezelf met compassie te behandelen en je zo te geven wat je nodig hebt. Deze emotionele inspanning, geladen met vriendelijkheid en genegenheid voor jezelf, bevordert direct je welzijn.

Man blij dat hij technieken voor emotionele intelligentie heeft geleerd om met stress om te gaan

5. Sociale vaardigheden

Het combineren van sociale vaardigheden en emotionele intelligentie kan zowel nuttig als effectief zijn bij het beheersen van stress. Hoe? Op de volgende manieren:

  • Ze stellen je in staat assertiever te zijn om op de juiste manier te communiceren en je behoeften te uiten.
  • Je leert je excuses aan te bieden, anderen te overtuigen en om hulp te vragen. Bovendien weet je effectiever grenzen te stellen.
  • Ze helpen je effectief te onderhandelen en interpersoonlijke problemen aan te pakken.
  • Ze helpen je te weten hoe je moet reageren op dreigende of tegenstrijdige meningen en hoe je moet handelen bij groepsdruk, enz.

Tot slot, hoewel het waar is dat het ontwikkelen van deze vaardigheden tijd kost, is het proces altijd verrijkend en kan het je leven echt veranderen. Waarom zou je het niet eens proberen? 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lea RG, Davis SK, Mahoney B, Qualter P. Does Emotional Intelligence Buffer the Effects of Acute Stress? A Systematic Review. Front Psychol. 2019 Apr 17;10:810. doi: 10.3389/fpsyg.2019.00810. PMID: 31057453; PMCID: PMC6478766.
  • Yamani, N., Shahabi, M., & Haghani, F. (2014). The relationship between emotional intelligence and job stress in the faculty of medicine in Isfahan University of Medical Sciences. Journal of advances in medical education & professionalism2(1), 20–26.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.