Waarom sommige kinderen niet van hun ouders houden

Kinderen die niet van hun ouders houden, ervaren vaak moeilijkheden in hun andere emotionele relaties. Hun onverschilligheid zorgt er in feite voor dat ze geen vriendschappen of romantische relaties kunnen aangaan waarin ze zich goed voelen over zichzelf.
Waarom sommige kinderen niet van hun ouders houden

Laatste update: 22 november, 2023

Wederzijdse liefde tussen kinderen en ouders wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Maar dat zou niet zo moeten zijn. Want sommige kinderen houden niet van hun ouders. Dit is geen stoornis, noch is het een bewijs van een abnormale aard. Het is gewoon een realiteit die soms voorkomt.

Het idee dat kinderen niet van hun ouders houden, moet niet helemaal letterlijk worden genomen. Tenzij er sprake is van een beperking of tekort, zullen kinderen altijd emotioneel verbonden zijn met hun ouders. Wat er echter gebeurt, is dat deze emoties soms niet positief zijn. In feite kunnen het gevoelens van haat, wrok en onverschilligheid zijn.

Als kinderen niet van hun ouders lijken te houden, is dat meestal omdat hun genegenheid is onderdrukt of geremd. De liefde is er dus wel, maar wordt niet op de juiste manier gemanifesteerd of geuit. Hoe kan dit gebeuren?

“Elke dag van ons leven storten we geld in de geheugenbanken van onze kinderen .”

-Charles R. Swindoll-

Moeder troost kind

Spiegelen

Een van de redenen waarom kinderen niet van hun ouders houden, kan te maken hebben met een proces dat bekend staat als spiegelen. Dit gebeurt wanneer ouders geen liefde tonen aan hun kinderen. Als gevolg daarvan leren kinderen ook op die manier met hun ouders om te gaan.

In deze gevallen blokkeert of beperkt een gebrek aan genegenheid hun emotionele ontwikkeling. De ouder verbreekt, bewust of onbewust, gedeeltelijk de relatie met hun kind. In feite geven ze hun kind het idee dat de band tussen hen niet emotioneel moet zijn, maar op een meer praktische en functionele basis.

Onder dit soort omstandigheden zal het kind waarschijnlijk niet leren om zich via zijn emoties tot de wereld te verhouden. In feite beginnen ze te geven wat ze ontvangen: onverschilligheid. Dit sluit een belangrijke kant van hen af. In feite is in dit soort situaties de liefde er wel, maar wordt ze geremd.

Niveaus van verlating

Een andere reden waarom kinderen niet van hun ouders houden, is verlating. Bij totale verlating is er helemaal geen band tussen de twee partijen. In deze gevallen heeft het kind soms de neiging om de afwezige ouder te idealiseren of juist af te wijzen.

Toch betekent verlatenheid niet altijd dat een of beide ouders afwezig zijn. Verwaarlozing kan ook voorkomen wanneer beide ouders in de buurt zijn, maar geen interesse hebben in het kind. Ze kunnen bijvoorbeeld de opvoeding delegeren aan een derde. Het komt ook voor als ouders geen steun bieden op cruciale momenten in het leven van hun kind.

In deze gevallen hebben kinderen het gevoel dat hun ouders hen op de meest fundamentele manieren in de steek hebben gelaten. Daarom voelen ze zich niet in staat om op hen te vertrouwen en beginnen ze hen te wantrouwen en zich van hen te distantiëren. Na verloop van tijd verandert dit vaak in afkeer of onverschilligheid, vooral als de verlating systematisch is.

Vader en zoon zijn niet blij

Slachtoffers van ouders

In sommige gevallen houden kinderen niet van hun ouders omdat ze hun slachtoffer zijn geweest. Dit gebeurt meestal in situaties van misbruik. Dat kan emotioneel, fysiek of seksueel zijn. Dit soort gebeurtenissen richten grote schade aan bij het kind. In feite laten ze littekens achter die de ontwikkeling van een gezonde emotionele band met hun ouders verhinderen.

Als een kind zijn vader leert zien als een agressor, zaait het de zaden van haat. Dit kan impliciet of expliciet zijn. Meestal voelen kinderen zich verbijsterd en boos. Naarmate ze ouder worden, veranderen deze emoties in sterke gevoelens van afwijzing. Daar komt vaak nog een sterk schuldgevoel bij.

Een mens leert lief te hebben op basis van de band die hij heeft met zijn primaire verzorgers. Een kind kan eigenlijk nooit te veel liefde krijgen.

Met elke glimlach en elke knuffel, met elke blijk van interesse, maken ouders het pad voor hen vrij om verder te gaan in het leven. Het lijdt geen twijfel dat stiltes, afstand en mishandeling zeer reële obstakels zijn voor de vooruitgang van een kind.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ruan, D. (2016). Conexión Padres e hijos: Coaching como herramienta para construir conexión Familiar en la era digital. Palibrio.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.