De wet van spiegelen: wat je in anderen ziet, is je eigen weerspiegeling

De wet van spiegelen bepaalt dat wat je in anderen ziet, positief of niet, is hoe je zelf bent. Lees hier meer.
De wet van spiegelen: wat je in anderen ziet, is je eigen weerspiegeling

Laatste update: 10 december, 2021

In dit artikel bespreken we de wet van spiegelen. Als je aan je persoonlijke groei werkt, heb je de neiging om je te veel alleen op jezelf te concentreren. Veel van wat je kunt leren, bevindt zich echter buiten jezelf of je vertrouwde omgeving. Inderdaad, sinds de oudheid zijn er talloze legendes geweest die ons vertellen dat wat we in anderen zien heilige informatie onthult over wie we zelf zijn.

Er zijn veel psychologische onderzoeken geweest die bevestigen dat je uiterlijk als een spiegel voor je geest fungeert. Een spiegel waarin je verschillende kwaliteiten, kenmerken en persoonlijke aspecten van je eigen essentie en van je meest primitieve wezen weerspiegeld ziet.

Als je in je dagelijkse leven iets ziet dat je niet aanstaat bij anderen, heb je de neiging om ze af te wijzen of zelfs walging te voelen. De wet van spiegelen beweert dat, op de een of andere manier, een aspect dat je in een ander niet leuk vindt, ook in jou bestaat. Waarom gebeurt dit echter? In dit artikel leggen we het uit.

“Mensen reflecteren naar ons op de manier waarop we tegen hen praten.”

-Laurent Gounelle-

Is de fout die je ziet buiten of in jezelf?

De wet van spiegelen stelt vast dat je onbewuste, geholpen door de psychologische projectie die je op dat moment uitvoert, je doet denken dat de tekortkoming die je bij anderen waarneemt alleen ‘daarbuiten’ bestaat, niet in jezelf.

Deze psychologische projectie is een verdedigingsmechanisme waarmee je onaanvaardbare gevoelens, gedachten, overtuigingen of zelfs je eigen acties aan anderen toeschrijft.

Vrouw spiegelt zichzelf

Deze psychologische projectie vindt plaats tijdens ervaringen waarbij je in een emotioneel conflict verwikkeld bent of wanneer je je zowel intern als extern bedreigd voelt. Wanneer je geest begrijpt dat er een bedreiging is voor je fysieke en emotionele integriteit, heeft het de neiging om ze toe te schrijven aan een object of onderwerp buiten jezelf. Daarom bekijk je ze dienovereenkomstig.

Projecties gebeuren met zowel negatieve als positieve ervaringen. Je draagt je eigen werkelijkheid zonder filters over naar de buitenwereld en bouwt een externe waarheid op basis van je eigen persoonlijke kenmerken. Een dergelijke ervaring van psychologische projectie vindt plaats wanneer je verliefd wordt en bepaalde kenmerken aan je geliefde toeschrijft die alleen in jou bestaan.

Je projecteert je eigen werkelijkheid op je omgeving

De wet van spiegelen is duidelijk wanneer je beweert andere mensen heel goed te ‘kennen’. Maar in werkelijkheid projecteer je je eigen realiteit op hen. Wanneer deze situatie zich voordoet, leg je je geprojecteerde visie van jezelf op het fysieke beeld van die persoon, vastgelegd door je zintuigen.

Vrouw kijkt naar zichzelf in een spiegel

Als je je bewust bent van wat je op anderen projecteert, kun je ontdekken hoe je echt bent. Door jezelf bewust te maken van dit mentale mechanisme, wordt het gemakkelijker voor je om de controle terug te krijgen over wat er in je gebeurt. Daardoor ben je in staat om de leiding te nemen en te werken aan die aspecten van jezelf die je niet wilt behouden of die je wilt transformeren om positief te zijn.

Het is essentieel om te onthouden dat alles wat via je zintuigen tot je komt, je voor waar aanneemt. Vaak herken je echter niet welke rol je eigen interpretatie of subjectiviteit in dit proces speelt. In feite leef je volgens deze manier van waarnemen van de werkelijkheid, waarbij je negatieve vervormingen creëert die ongemak veroorzaken bij interactie met de mensen om je heen, zelfs met jezelf.

Als je deze natuurlijke bron van projecteren op een positieve manier wilt gebruiken om gezonde innerlijke groei te bereiken, kan meditatie helpen. Dat komt omdat het je gemakkelijker maakt om te leren om de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Bedenk altijd dat ‘waarnemen meer zegt over de waarnemer dan over wie of wat er wordt geobserveerd’.

“Wat je in andere mensen ziet, is een weerspiegeling van jezelf. Een goed persoon ziet goedheid in anderen en een slecht persoon ziet kwaad in anderen.”

-Omar Suleiman-

Hoe je de wet van spiegelen in je voordeel kunt gebruiken

Wil je profiteren van de wet van spiegelen om je persoonlijke groei, zelfkennis en je persoonlijke relaties te verbeteren? Lees dan verder voor een handige oefening die je kunt doen.

Het eerste dat u moet doen, is denken aan een moment waarop u zich slecht voelde over iets dat met een andere persoon was gebeurd. Bijvoorbeeld na een ruzie. Vraag jezelf daarna af wat die situatie in jou weerspiegelt. Er zijn vier mogelijke alternatieven :

1. Het tegenovergestelde

Het is vaak behoorlijk verontrustend om te communiceren met iemand die het tegenovergestelde is van jou. Als je bijvoorbeeld echt georganiseerd bent en je ergert aan mensen die rommelig en slordig zijn, is het mogelijk dat je er echt last van hebt dat je te veel van jezelf eist op het gebied van organisatie.

In die zin moet je reflecteren. Vraag jezelf af of je flexibeler kunt zijn. Is het echt zo nodig om zo strak georganiseerd te zijn? Als je ophield zo te zijn, zou er dan iets ergs gebeuren?

2. Gelijkenis

Een ander mogelijk scenario is dat je een element van jezelf in de ander ziet dat je niet wilt zien. Met andere woorden, het is een deel van jou dat je niet wilt accepteren. Als dit het geval is, moet je nadenken over wat je precies kwetst aan de andere persoon. Overweeg dan of je je in andere situaties op dezelfde manier gedraagt.

Als je het duidelijk ziet, zal dat deel van jou stoppen met vechten tegen je eigen schaduw. Het zal je helpen om te veranderen wat je niet leuk vindt. Bedenk dat transformatie zonder acceptatie niet mogelijk is.

3. Egoïstische verwachtingen

Wanneer je hoge verwachtingen hebt van een situatie of persoon, en je begint te merken dat ze niet overeenkomen met de werkelijkheid, begin je van streek te raken.

In deze gevallen moet je beginnen te accepteren dat er altijd situaties zullen zijn waar je geen controle over hebt en dat de realiteit nooit zal zijn zoals je wilt. Als je hiermee in het reine komt, zal er een enorme last van je schouders vallen.

4. Overweeg je acties

Als je merkt dat je het slachtoffer bent van de persoon die je pijn heeft gedaan, realiseer je je niet dat je precies hetzelfde doet met iemand anders.

In deze omstandigheden moet je nadenken over de dingen waardoor je je slecht voelt over hoe je wordt behandeld, en er goed over nadenken. Zoek uit of je op een vergelijkbare manier met iemand anders handelt. Dit zal zeker je relaties met anderen ten goede veranderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gentile, A. (2022). Conceptos freudianos que interrogan una definición de la psicología. PSICOANÁLISIS EN LA UNIVERSIDAD, (6), 189-208.
  • Vels, A. (1990). Los mecanismos de defensa bajo el punto de vista psicoanalítico. Agrupación de Grafoanalistas Consultivos de España. Bol6, 1-11.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.