Waarom mensen niet meer echt zijn

Heb je gemerkt dat het steeds moeilijker wordt om authentieke mensen te vinden? Er zijn inderdaad velen die zich alleen bekommeren om uiterlijkheden en zichzelf niet oprecht durven te zijn. Laten we eens uitzoeken waarom.
Waarom mensen niet meer echt zijn
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 06 oktober, 2022

Teleurstellingen, onbegrijpelijk gedrag, steeds fragielere relaties. Het lijkt erop dat de laatste tijd de mensen met een dubbelleven toenemen. Het zijn het soort individuen die het ene lijken te zijn en uiteindelijk het andere zijn. Authentieke en oprechte karaktereigenschappen lijken te dreigen uit te sterven doordat mensen niet meer echt zijn. Helaas heeft dit de neiging om veel van onze relaties op de helling te zetten.

Waarom gebeurt dit? Ten eerste moeten we vermelden dat er nog steeds eerlijke en transparante mensen rondlopen. Sterker nog, als we mensen met zulke eigenschappen ontmoeten, trekken we naar ze toe en laten we ze niet meer wegkomen.

Dat is omdat het betekent dat we de banden van vriendschap en kameraadschap kunnen onderhouden en relaties blijven hebben die verrijkend, betrouwbaar, bevredigend en minder vluchtig zijn.

In onze maatschappij vertroebelt de opvoeding die we samen met het universum van de sociale media hebben gekregen ons zelfvertrouwen en overschaduwt onze ware zelf. Er zijn inderdaad veel variabelen die ons recht en plicht om echt te zijn beperken. De angst om onszelf te zijn is de ziekte van de moderne wereld. Dit verklaart veel van ons ongemak, evenals onze frustrerende relaties.

Als we onze echtheid niet tonen, zullen we nooit genieten van ons authentieke zelf of een volwaardig leven bereiken.

Ongelukkig stel
Het gebrek aan authenticiteit leidt bijna altijd tot problemen en teleurstellingen.

Waarom veel mensen niet meer echt zijn

Het lijkt er vaak op dat de enige echte wezens die er nog zijn, kinderen zijn. We zijn gefascineerd door hun sprankelende persoonlijkheden, hun overweldigende nieuwsgierigheid, en hun authentieke en spontane karakters die allerlei filters missen. Maar in de loop der jaren zullen factoren als opvoeding, maatschappij en media hen besmetten en hun eerlijkheid uitdoven.

We kunnen onze omgeving niet helemaal de schuld geven. Het feit dat veel mensen niet meer oprecht zijn, ligt vaak in hun onvermogen om zo te zijn. Dat komt omdat het openbaren van ons ware zelf veel moed vergt, en in veel gevallen ook het breken met verleidingen of slechte gewoonten.

In feite is het geen gemakkelijke taak, want in een wereld die ons liever allemaal gelijk ziet, vergt het uitspreken een moed die slechts weinigen durven te tonen. Hier zullen we de variabelen uitleggen die het vermogen om oprecht te zijn belemmeren.

Onze pogingen om anderen te behagen doen afbreuk aan onze authenticiteit.

Oprecht leven vereist veel psychologisch werk

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift, Annals of the American Psychotherapy, benadrukt het belang van authenticiteit om voldoende welzijn en geestelijk evenwicht te bereiken. Hier is een reden voor. Zoals we al eerder zeiden, vereist echtheid voortdurend werk om onze essentie, onze waarden en onze ware karakters te bewaren.

Mensen zijn niet meer echt omdat ze geen authentiek zelfbewustzijn ontwikkelen Dat komt omdat we niet in contact komen met onze emoties, gedachten en behoeften en daarnaar leven.

Wie alleen naar de buitenkant kijkt om te leren wat er van hem verwacht wordt en verwaarloost wat er in hem zit, zit gevangen in een verplichting om specifieke rollen te spelen. Het zijn het soort rollen waardoor ze erbij horen. Ze doen hen echter zichzelf vergeten.

Doen alsof we zijn wat we niet zijn om geaccepteerd te worden

Een vijfjarige wordt gedefinieerd door de meest onschuldige en pure eerlijkheid. Toch zijn ze dat tegen de tijd dat ze 12 zijn niet meer. In feite worden ze zich bij het bereiken van de puberteit bewust van de noodzaak om erbij te horen en geaccepteerd te worden door hun leeftijdgenoten. Dat komt omdat degenen die niet gelijk zijn aan anderen worden aangewezen, afgewezen of zelfs aangevallen.

Daarom begint vanaf dat moment een langzame en progressieve onthechting van hun individuele zelf, en beginnen ze zich te kleden in een collectief zelf. Ze zoeken de goedkeuring van anderen en doen zich voor als wat ze niet zijn om te integreren in hun sociale groep. Dit vernietigt hun essentie en authenticiteit.

Sociale media verwateren het authentieke zelf

Dat mensen niet meer echt zijn, is grotendeels te wijten aan de sociale media. Dit is vooral duidelijk bij de jongere bevolking. Tegenwoordig gebruiken tieners nieuwe technologieën als spiegels om zichzelf te definiëren en de wereld te begrijpen. Het digitale universum is een podium waarop de gevaarlijke praktijk van sociale vergelijking plaatsvindt.

Een studie (Engelse link) van de Universiteit van Letland (Letland) beweert dat digitale media die mechanismen zijn die momenteel een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de identiteit van adolescenten. Dit verklaart factoren als fragiele zelven die in de greep zijn van een laag zelfbeeld, de afwijzing van hun lichaam en hun steeds vluchtiger relaties.

De tirannie van het gelijke betekent dat echtheid niet wordt versterkt of beloond. Het zijn de huidige normen die beloond worden. Met andere woorden, dat wat sociaal als mooi, geschikt en aanvaardbaar wordt beschouwd.

Sociale media dwingen ons om maskers en filters te gebruiken, overmatige aandacht te besteden aan uiterlijkheden en te leven in scenario’s die vol leugens zitten. Het authentieke overwint niet en alleen ‘normatieve’ lichamen en ‘normatieve’ emoties zoals geluk en succes worden belicht.

Vrouw kijkt naar haar mobiel
De mobiel is een spiegel geworden waarin we het leven van andere mensen zien dat alles is, behalve echt en authentiek.

Mensen zijn niet meer echt omdat we de menselijke echtheid niet meer herkennen

Zou jij weten hoe je een eerlijk persoon kunt herkennen? Weet je wanneer iemand oprecht handelt en geen masker draagt? Misschien wel, maar er zijn velen die dat niet doen. Dit bleek uit een onderzoek (Engelse link) van de Columbia Universiteit (VS).

Het beweerde dat we een punt hebben bereikt waarop velen niet in staat zijn de oplichter te onderscheiden van degene die met het hart op de tong door het leven loopt.

Denk bijvoorbeeld aan die mensen die zich kwetsbaar opstellen en hun emoties duidelijk uiten. Het is een ongelukkig gegeven dat als iemand zijn echte gevoelens toont, hij vaak gebrandmerkt wordt als dramatisch en vals. Daardoor verdringen we uiteindelijk wat we voelen uit angst voor kritiek en minachting.

Ten slotte zijn mensen misschien niet meer oprecht omdat ze dat niet mogen zijn. Ze zijn bang dat hun authenticiteit verkeerd begrepen of zelfs bestraft zal worden. Om deze reden hebben we helaas nog een lange weg te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bailey ER, Levy A. Are You for Real? Perceptions of Authenticity Are Systematically Biased and Not Accurate. Psychol Sci. 2022 May;33(5):798-815. doi: 10.1177/09567976211056623. Epub 2022 Apr 28. PMID: 35482890.
  • Goldman, B. M., & Kernis, M. H. (2002). The role of authenticity in healthy psychological functioning and subjective well-being.  Annals of the American Psychotherapy Association5(6), 18-20.
  • Newman GE. The Psychology of Authenticity. Review of General Psychology. 2019;23(1):8-18. doi:10.1037/gpr0000158
  • Sebre, Sandra & Miltuze, Anika. (2021). Digital Media as a Medium for Adolescent Identity Development. Technology, Knowledge and Learning. 26. 1-15. 10.1007/s10758-021-09499-1.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.