Zes kenmerken van oprechte mensen

Wat maakt iemand oprecht? Wat zijn de drijfveren voor eerlijkheid? In dit artikel beantwoorden we deze en andere interessante vragen.
Zes kenmerken van oprechte mensen

Laatste update: 02 augustus, 2022

Oprechte mensen worden hoog gewaardeerd. Dat komt omdat we allemaal graag omgaan met oprechte mensen die echt uitdrukken wat ze denken, voelen en zijn. In feite is deze waarde even belangrijk als noodzakelijk voor interpersoonlijke relaties. Een duurzaam en verrijkend leven is inderdaad voor een groot deel gebaseerd op eerlijkheid.

Oprecht zijn is gekoppeld aan eerlijkheid. Tegelijkertijd vraagt het vaak moed en vrijgevigheid. In dit artikel beschrijven we de belangrijkste kenmerken van mensen die met deze essentiële houding de obstakels in hun leven tegenkomen.

Hoe is een oprecht persoon?

Twee oprechte mannen
Oprechte mensen zijn ook oprecht met zichzelf.

Een oprecht persoon vermijdt over het algemeen de verleiding om te liegen, ook al kan dit hem op korte termijn voordelen opleveren. Desalniettemin moet ook worden gezegd dat het een utopische taak zou zijn om te proberen iemand te vinden die nooit, om de een of andere reden, ooit heeft gelogen.

Oprechtheid gaat meestal gepaard met een open geest. In feite zijn oprechte mensen niet alleen eerlijk tegen anderen, maar ook tegen zichzelf. Daarom leiden hun manier van kijken en leven hen ertoe om elke situatie waarmee ze worden geconfronteerd op een meer aangepaste manier te overdenken.

Kenmerken van oprechte mensen

Vervolgens zullen we de belangrijkste kenmerken van oprechte mensen bekijken.

1. Ze zijn eerlijk

Oprechte mensen zijn niet gevoelig voor omstandigheden bij het kiezen tussen waarheid of leugen. Omdat het vertellen van de waarheid voor hen van het grootste belang is. Ze begrijpen dat eerlijkheid bijna nooit bespreekbaar is. Anderen zien hen dan ook als mensen die ze kunnen vertrouwen.

2. Oprechte mensen zijn assertief en empathisch

Eerlijkheid of een gebrek daaraan is gebaseerd op communicatie. Daarom zijn sociale vaardigheden (Engelse link) zo belangrijk. Deze omvatten een hele doos cognitieve hulpmiddelen die waardig gedrag ten opzichte van anderen bevorderen.

Een van deze vaardigheden is assertiviteit. Met dit vermogen drukt de oprechte persoon uit wat hij denkt, ongeacht de omstandigheden.

Mensen vertellen vaak de waarheid zonder na te denken over hoe de ander zich zal voelen, en zonder in hun schoenen te staan of enige empathie te tonen (Engelse link).

Empathie gaat echter niet per se over scrupuleus eerlijk zijn, maar over het vinden van een manier om ervoor te zorgen dat de waarheid zo min mogelijk schade aanricht. Het gaat niet om inhoud, maar om vorm, en onze manier van handelen in sociale omgevingen wordt bepaald door sociale vaardigheden.

3. Ze zijn emotioneel intelligent

Emotionele intelligentie is de sleutel in het leven van elke oprechte persoon. Met dit vermogen kunnen ze hun emoties identificeren, reguleren en assertief uiten. Op dezelfde manier kunnen ze de emoties van anderen herkennen.

Oprechte mensen zijn niet alleen emotioneel intelligent, ze hebben ook een opmerkelijke emotionele rijpheid.

4. Ze accepteren wat er met hen gebeurt

vrouw denken
Oprechte mensen zien de dingen zoals ze zijn en handelen om te veranderen wat ze kunnen.

Oprechte mensen accepteren wat het leven hen biedt, zowel het goede als het slechte. Acceptatie verwijst naar het vermogen om te herkennen wat er gebeurt zonder weerstand te bieden. Het betekent alles laten zijn zoals het is, zoals het lijkt.

Toch betekent dit niet dat oprechte mensen passief of berustend zijn. Dat is niet wat acceptatie betekent. Acceptatie is de dingen zien zoals ze zijn en, indien mogelijk, ernaar handelen om ze te veranderen.

Oprechte mensen accepteren het leven. Als ze dat niet deden, zouden ze de realiteit ontkennen. In feite zouden ze zelfbedrog beoefenen en doen alsof ze iemand zijn die ze niet zijn. Oprechte mensen nemen dus actief deel aan het leven en herkennen, of ze nu te midden van vreugde of pijn zijn, wat ze voelen en wat ze denken. Met andere woorden, ze zijn eerlijk tegen zichzelf en tegen het leven.

5. Ze zijn congruent

Een van de grote aantrekkingskrachten van oprechtheid is de afwezigheid van cognitieve dissonantie. Dit betekent dat oprechte mensen gewoonlijk minder leugens vertellen om te voorkomen dat ze zichzelf het ongemak bezorgen dat ze als oneerlijk worden beschouwd.

Daarom betalen ze af en toe liever de prijs die voortkomt uit het vertellen van de waarheid dan hun zelfbeeld te straffen.

6. Oprechte mensen houden zich niet in

Onderdrukking (Engelse link) is een afweermechanisme dat wordt gebruikt om de ervaring of uiting van negatieve gevoelens of onaangename gedachten te remmen. Oprechte mensen kapselen en negeren hun emotionele toestand meestal niet. Ze zijn meer voorstander van het herkennen, uiten en accepteren van wat ze voelen.

Ten slotte is het niet bepaald gemakkelijk om een oprecht persoon te zijn. Het vereist toewijding, volharding en een verandering in onze manier van zijn en zijn in de wereld. Oprechtheid is een toewijding aan de waarheid, aan anderen en aan onszelf. Ongetwijfeld vinden we het allemaal leuk om met dit soort mensen om te gaan. Maar zijn we oprecht in ruil daarvoor? Wellicht ook interessant voor jou

Ik heb een selecte vriendenkring waar eerlijkheid een must is
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ik heb een selecte vriendenkring waar eerlijkheid een must is

Als je wilt dat je vriendenkring of je meest vertrouwde mensen eerlijk en betrouwbaar zijn, maakt dat je nog geen "snob."


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.