Waarom lijkt alles je zo te beïnvloeden?

Heb je het gevoel dat de laatste tijd alles je lijkt te beïnvloeden? Voel je je overweldigd door veel van de dingen om je heen? Als dat zo is, moet je je realiseren dat je je limiet hebt bereikt en dat het tijd is om enkele veranderingen door te voeren.
Waarom lijkt alles je zo te beïnvloeden?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

“Waarom lijkt alles me zo te beïnvloeden?” “Waarom maak ik me overal zorgen over en word ik zo gemakkelijk gekwetst? Als dit het soort dingen is dat je zegt, zullen sommige mensen waarschijnlijk zeggen dat je je aanstelt en dat je alles wat je overkomt gewoon overdrijft, maar in werkelijkheid, achter je constante ongemak en gevoeligheid, is er een psychologische realiteit die je verwaarloost.

Misschien heb je last van stress, angst en emotionele uitputting. Stress verhoogt inderdaad je gevoeligheid voor negatieve gevoelens en angst kan elke molshoop in een berg veranderen. Er zijn hier echter diepere en interessantere factoren in het spel.

Jij bent misschien een van die mensen die de neiging hebben om hun kalme en emotionele balans te verliezen als er kleine dingen misgaan.

Daarom voel je je, wanneer je met ernstige situaties wordt geconfronteerd, volledig overweldigd en niet in staat om het hoofd te bieden. Deze psychologische realiteiten worden vaak gezien bij therapie. Laten we eens kijken waarom het gebeurt en wat we eraan kunnen doen.

Bezorgde man

Waarom alles je zo lijkt te beïnvloeden

Je bent niet van steen. Noch is je hart is van staal. Je bent gemaakt van vlees, bloed en emoties. Om deze reden is het normaal dat je je van tijd tot tijd gekwetst voelt en dat bepaalde dingen je echt raken. Er ontstaat echter een probleem wanneer elk aspect van je dagelijkse leven je dwarszit en je angsten, angsten en zorgen oproept.

Om te begrijpen waarom alles je lijkt te beïnvloeden, stel je een glas water voor, tot de rand gevuld. De vloeistof vertegenwoordigt je overstromende emoties die elk moment kunnen overstromen.

Elke kleine beweging, zelfs een zucht, doet je beseffen dat je aan je limiet zit, op het punt staat te ontploffen en alles in je naar buiten te gieten. Maar waarom zijn je emoties op dit niveau? Wij bekijken het van dichterbij.

Overdenken voedt pathologische zorgen

Je piekert en draait de dingen meer dan duizend keer om in je hoofd, je dagen en nachten vullend met zorgen. Je brein krijgt geen rust. Weken ben je aan het nadenken zonder beslissingen te nemen.

Je stelt je het ergste voor en lijdt ervoor. In feite ben je zo geobsedeerd door de ‘ Wat als?’ en het ‘ik zou moeten’ dat je je geest verandert in een meedogenloze rechter die je altijd straft omdat je niet doet wat je denkt dat je had moeten doen.

Zulke dynamiek en mentale flow voeden je ongemak en zorgen ervoor dat alles je meer dan nodig beïnvloedt. In feite deed Emory University (VS) onderzoek (Engelse link) dat suggereerde dat overmatig denken de taal van angst is. Dit kan niet alleen de oorzaak zijn van psychisch ongemak, maar ook van gezondheidsproblemen.

Wat kan je doen?

Je kunt je overmatige denken niet uitschakelen door alleen maar tegen jezelf te zeggen dat je minder gaat denken. Dat komt omdat je geest in werkelijkheid als een fabriek is die nooit stopt met het produceren van ideeën, beelden en redeneringen.

Wat u moet doen, is je gedachten nuttig maken. Als iets je zorgen baart, los het dan op. Als je het niet kunt oplossen, accepteer het dan en richt je aandacht op andere interesses

De open emotionele wond

De reden waarom dingen je zo raken, ligt misschien in je verleden, in onopgeloste trauma’s. Sommige wonden blijven inderdaad open. Dit betekent dat alles de neiging heeft om je overmatig pijn te doen, omdat je een emotionele blessure hebt die je niet hebt behandeld. Daarom reageer je soms onevenredig op dingen die niet echt belangrijk zijn. Verder heb je een lage emotionele pijngrens, vandaar je toestand.

Wat kan je doen?

Je moet omgaan met de trauma’s en afdrukken van de pijn van gisteren met psychotherapie. Je moet begrijpen dat trauma’s vaak niet het gevolg zijn van slechts één specifieke gebeurtenis. Omdat je ze destijds niet onder controle had, zijn er nu in de loop van de tijd andere blessures bijgekomen.

Wanneer je deze realiteiten onder ogen ziet, moet je werken aan je opdringerige gedachten en je emoties beheersen die gepaard gaan met traumatische herinneringen. Alleen dan krijg je weer een gevoel van veiligheid.

Meisje piekert

Ontevredenheid is gelijk aan overbelasting

Je balanceert op de rand, overbelast en uitgeput. Het ergste is dat je je ongelukkig voelt. In feite, zoals we eerder aangaven, is het gemakkelijk om het allemaal toe te schrijven aan stress en angst als je je afvraagt waarom dingen je zo lijken te beïnvloeden. Je moet echter oppassen, want stress en angst zijn altijd symptomen van iets onderliggends. Het zijn geen op zichzelf staande entiteiten.

In veel gevallen is wat er gebeurt, dat je je ontevreden voelt met je leven. Misschien voel je je niet gemotiveerd in je werk, of heb je een gebrek aan waardigheid en zelfrespect. Misschien heb je een ongelukkige emotionele relatie. In feite zijn er meerdere factoren waardoor je je ontevreden kunt voelen en als je er niet mee omgaat, begint alles je te beïnvloeden.

Wat kun je doen?

Als alles je irriteert, irriteert, pijn doet of stoort, moet je reageren. Ontdek de wortel van je emotionele toestand en behandel de triggers. Als je niets doet en geen moedige beslissing neemt, zal je ontevredenheid leiden tot depressie en dan zul je nog meer lijden. Normaliseer je toestand niet. Verander het in hernieuwde hoop door kleine of zelfs drastische veranderingen aan te brengen.

Tot slot, hoewel het waar is dat iedereen de neiging heeft om dingen op verschillende manieren op te vatten, zijn er momenten waarop alles je zwaar belast en extreem veel pijn doet. Stop nu met die gevoelens en zorg voor jezelf op de manier die je verdient. Met genegenheid, verantwoordelijkheid en mededogen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kaya, Y., & Dumitras, T. (2018). How to Stop Off-the-Shelf Deep Neural Networks from Overthinking. ArXiv.Orgcs.LG. Retrieved from http://arxiv.org/abs/1810.07052v1 papers3://publication/uuid/46F2E7E2-DA20-44BB-B17F-DA1B09AB0088
  • Kaiser, B. N., Haroz, E. E., Kohrt, B. A., Bolton, P. A., Bass, J. K., & Hinton, D. E. (2015). “Thinking too much”: A systematic review of a common idiom of distress. Social science & medicine (1982)147, 170–183. https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2015.10.044
  • Vangkilde, Kasper & Sausdal, David. (2016). Overponderabilia: Overcoming Overthinking When Studying “Ourselves”. Forum: Qualitative Social Research. 17.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.