Meditatie kan je dagelijkse leven verbeteren

Als je nog steeds zo je twijfels hebt over de voordelen van meditatie, dan is dit artikel echt iets voor jou. Ontdek elke dag de positieve resultaten van het beoefenen van meditatie.
Meditatie kan je dagelijkse leven verbeteren

Laatste update: 03 april, 2019

Met meditatie kun je je dagelijkse leven verbeteren en je vervuld en gelukkig voelen. Meditatie is in de afgelopen tijd behoorlijk populair geworden. Veel mensen beoefenen het tegenwoordig regelmatig en genieten van de voordelen die het biedt.

Talrijke studies tonen aan dat meditatie helpt om stress te verminderen, slaappatronen te verbeteren, het cortisolgehalte te verlagen en zelfs het geheugen en leervermogen te verbeteren.

De resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Universiteit van Californië ondersteunen deze beweringen. Onderzoekers ontdekten dat slechts enkele weken meditatie de werkgeheugencapaciteit van de deelnemers verbeterde.

Het verbeterde tevens hun GRE-testprestaties. GRE staat voor Graduate Record Examinations en is een veelgebruikte toelatingstest voor masteropleidingen in de Verenigde Staten.

Ondanks alle wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie, twijfelen veel mensen nog altijd aan de werkzaamheid ervan of aarzelen ze om het uit te proberen. Er bestaan ook wijdverspreide mythes over meditatie die niet altijd waar zijn. Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop meditatie je dagelijks leven kan verbeteren.

Vrouw mediteert in het gras

Je dagelijkse leven verbeteren met meditatie: de voordelen ervan

 • Mediteren is eenvoudig. Het kan in het begin moeilijk zijn, dus we raden aan dat je een soort geleide ademhalingsoefening volgt. Er zijn tal van online bronnen om je op weg te helpen. Sommige geleide meditaties helpen je om je te concentreren op je ademhaling, terwijl anderen je mantra’s laten herhalen.
 • Het doel is niet om je volledig af te sluiten. In plaats daarvan is het doel om rust te vinden in je gedachten. Wanneer je mediteert, observeer je eenvoudig je gedachten. Je laat ze komen en en je laat ze gaan. Als je jezelf losmaakt van je gedachten, zul je je rustiger voelen. Je zult jezelf kunnen openstellen voor nieuwe mogelijkheden en gewoon genieten van wat zich om je heen bevindt.
 • Je zult de voordelen ervan al na enkele weken merken. Wetenschappelijke studies tonen aan dat mensen die meditatie beoefenen zich al na acht weken minder angstig voelen. Onderzoek toont aan dat meditatie de hersengebieden stimuleert die te maken hebben met geheugen, empathie, zelfbewustzijn en stressregulatie. Mensen die meditatie beoefenen, slapen ook beter, kunnen zich concentreren en verlagen hun bloeddruk en stress- en angstgehalte.
 • Het verbetert zelfs je immuunsysteem. In 2011 toonde het onderzoeksteam van Dr. Sara Lazar aan Harvard University aan dat mindfulness de structuur van de hersenen daadwerkelijk kan veranderen. Na een acht weken durend MBSR-programma (op mindfulness-gebaseerde stressreductie) zagen onderzoekers dat de hippocampus in omvang toenam. De hippocampus is een hersenstructuur die belangrijk is voor leren en geheugen. Niet alleen dat, maar ook gebieden die emoties en zelfreferentiële processen reguleren, groeiden.
 • Meditatie helpt je aanwezig te zijn. Meditatie betekent opnieuw contact maken met je ware zelf. Het is het tegenovergestelde van escapisme, de neiging of gewoonte om de werkelijkheid te ontvluchten.
Vrouw mediteert op een berg

Hoe kan ik mediteren?

 • Om resultaten te zien, hoef je slechts wat tijd te investeren. Mediteren geeft je de tijd om even stil te staan. In die korte onderbreking van de drukte van het leven, kun je je geest tot rust brengen voordat je actie onderneemt.
 • Er zijn veel manieren om te mediteren. Je kunt mediteren terwijl je staat, loopt, yoga doet, etc. Je kunt enkele gerichte mindfulness-oefeningen gebruiken of je kunt luisteren naar een meditatie-podcast. Het belangrijkste is dat je iets vindt dat goed voelt voor jou.
 • Wat als ik niet kan stoppen met nadenken? Mensen hebben in 30 minuten tijd wel meer dan 300 gedachten. Dat is te veel voor een persoon, maakt niet uit wie het is. De meesten van ons zijn het echter zeer gewend om op volle toeren te draaien. Het kan dus oefening en geduld vergen om de geest tot rust te brengen.
 • Geniet van de voordelen die het biedt. Vertrouw het proces. Het vergt oefening en tijd. Geniet van je vorderingen, hoe langzaam ook, en geniet van het mediteren.
 • Vind een manier die voor jou werkt. Het is beter om slechts tien minuten te mediteren dan om het een uur lang te proberen, alleen maar omdat mensen zeggen dat het beter is. Je zult alleen maar boos worden omdat het je niet lukt. Laat in plaats daarvan je meditatie aansluiten op je behoeften.

Meditatie is voor iedereen

Je dagelijkse leven verbeteren met meditatie is iets dat iedereen kan doen. Begin van de voordelen te profiteren door enkele eenvoudige stappen te volgen:

 • Wees niet zo streng voor jezelf.
 • Heb geen verwachtingen. Geniet gewoon van het huidige moment.
 • Als het je niet lukt om die innerlijke stilte te bereiken, neem dan een pauze.
 • Mediteer in je eentje op een vredige plek.
Meditatie kan je dagelijkse leven verbeteren

Mindfulness betekent volledig wakker zijn in het leven. Het gaat over het waarnemen van de prachtige levendigheid van elk moment. We komen meer tot leven. We krijgen ook directe toegang tot onze eigen krachtige innerlijke bronnen voor inzicht, transformatie en genezing.

-Jon Kabat-Zinn-

Zoals je kunt zien, kan meditatie op verschillende manieren je dagelijkse leven verbeteren. Het biedt zoveel voordelen om deze eenvoudige oefening in je routine op te nemen. Het helpt je even stil te staan en je bewust te zijn van jouw leven in het hier en nu. Meditatie geeft je de gelegenheid om opnieuw contact te maken met jezelf en in het huidige moment te blijven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.