Waarom kijken kinderen dezelfde film steeds opnieuw?

Waarom kijken kinderen dezelfde film steeds opnieuw?

Laatste update: 03 september, 2018

Frozen, Ratatouille, Despicable Me, Finding Nemo. Kinderen kijken steeds weer dezelfde film zonder moe te worden en zonder zelfs maar met hun ogen te knipperen. Voor hen is elk moment een goed moment om ernaar te vragen en hem te bekijken, gehypnotiseerd en dolgelukkig. Hun vermoeide ouders vergezellen hen vaak en vragen zich af wat er toch achter deze onthutsende obsessie zit.

Enkele maanden geleden stonden mensen nog versteld van een bericht op het nieuws. Een Netflix-gebruiker had dezelfde film 357 keer bekeken in een jaar tijd. Iedereen wilde heel graag twee dingen weten: welke film het was en wie de persoon was. Uiteindelijk nam het bekende audiovisuele platform contact op met de gebruiker om hem te leren kennen en om zijn verhaal te kunnen publiceren.

Een kind kan een film waar hij van houdt wel meer dan honderd keer bekijken. Hoe vaak hij er echter ook naar kijkt, hij zal net zo aandachtig kijken als de eerste keer.

De film in kwestie

De film in kwestie was, jawel, Bee Movie. Het is een leuke animatiefilm waarin een bijtje, dat net de universiteit heeft afgemaakt, haar bijenkorf verlaat om een ​​mooie vriendschap te beginnen met een mens, een bloemist. De gebruiker die bijna dagelijks naar deze film keek, was Jaxson, een baby van net iets meer dan een jaar oud!

De moeder vertelde dat het jongetje pas een paar maanden oud was toen hij gefascineerd raakte door de beelden van deze DreamWorks-film. Zozeer zelfs dat er sindsdien geen dag meer voorbijgegaan is zonder dat ze de film voor hem opzette. Volgens haar is Jaxson, als de film aanstaat, meer ontspannen en aandachtiger dan ooit. Ze is zich ervan bewust dat haar zoontje nauwelijks iets begrijpt, maar gezien de voldoening die het hem geeft, aarzelt ze niet om hem dagelijks deze momenten van vreugde en vermaak te geven.

Bee Movie

Kinderen kijken steeds weer dezelfde film omdat hun hersenen dit nodig hebben

Ongetwijfeld heeft dit verhaal van deze kleine Netflix-gebruiker je verrast. Vooral natuurlijk vanwege de leeftijd van de kijker. We weten allemaal dat kinderen tegenwoordig al zeer vroeg contact hebben met de audiovisuele wereld. Bewegende beelden, kleuren, muziek en stemmen zijn zeer aantrekkelijke stimuli voor de hersenen van jonge kinderen. Als kinderen echter steeds dezelfde film bekijken, is het meer dan alleen maar een sensorische attractie.

Laten we even terugkijken naar onze eigen jeugd. Ook wij hadden zo onze favoriete film, en misschien meer nog, ons favoriete verhaal. Een verhaal dat we altijd wilden lezen of voorgelezen wilden krijgen door onze vader of moeder. Net zo vonden we de verhalen van opa en oma zo leuk, juist omdat ze steeds dezelfde waren. We werden aangetrokken door het vertrouwde en het voorspelbare.

Herhaling als een middel om te leren

Het babybrein leert en consolideert informatie door middel van herhaling. Daarom is het niet ongebruikelijk dat kinderen dezelfde film keer op keer willen zien. Hetzelfde geldt voor bepaalde liedjes of boeken. Ze kunnen er gewoon niet genoeg van krijgen. Studies, zoals de studie die in 2011 werd uitgevoerd aan de Universiteit van Sussex, laten ons zien dat jonge mensen deze verhalen als een patroon assimileren. Het zijn reeksen van betekenis die ze steeds beter kunnen ontcijferen.

Wanneer ze dit verwezenlijken, verbeteren ze hun taal, ontdekken ze nieuwe woorden, begrijpen ze argumenten beter, begrijpen ze steeds meer details uit de film, waardoor ze meer persoonlijke voldoening krijgen.

Tandwielen in de hersenen van een jongetje

Herhaling geeft comfort en veiligheid

Kinderen hebben gewoontes, richtlijnen en routines nodig. Op deze manier kunnen ze hun wereld beter indelen en ontdekken ze er steeds meer in. Met een dergelijk constant schema verwezenlijken ze ook een gevoel van veiligheid. Het zou ons dan ook niet moeten verbazen dat kinderen dezelfde film keer op keer kunnen en willen bekijken, het biedt ze tenslotte ontzettend veel plezier en welzijn.

Weten wat er op elk punt in de film gaat gebeuren stelt ze in staat hun verwachtingen te valideren. En dit werkt versterkend en ontspannend. Er zijn geen onvoorziene gebeurtenissen die ze snel moeten verwerken. Er is geen tegenstrijdige informatie om ze te verrassen. Door hun een film, verhaal of boek voor te schotelen dat ze zo goed kennen, kunnen ze een prettig en vooral ‘beheersbaar’ gevoel van zekerheid en veiligheid ervaren.

Het verbetert het logisch denken

Logisch denken verwijst naar de relaties die we maken tussen twee of meer objecten. Het impliceert het maken van vergelijkingen, het verkrijgen van informatie, het vergelijken en het verkrijgen van een reeks conclusies. Dit belangrijke cognitieve proces waar Piaget het over had, is de sleutel tot de intellectuele ontwikkeling van een kind.

Een film met een specifiek verhaal zal hen in deze zin in staat stellen om diezelfde relaties te ontdekken. Het helpt ze om oorzaak-gevolg verbanden te vinden, en verbanden tussen verschillende factoren, stimuli, microverhalen, gebaren en woorden.

Meisje dat steeds opnieuw dezelfde film kijkt

Tot slot, hoewel deze repetitieve ervaringen ons als ouders vermoeien en tot wanhoop drijven, hebben onze kleintjes ze nodig.

Door dezelfde film keer op keer te bekijken, ontwikkelen kinderen zich. Ze genieten er niet alleen van, maar groeien ook. Ze voelen zich bekwaam bij het maken van voorspellingen, ze genieten van deze vertrouwde stimuli. Laten we daarom samen met onze kinderen van hun favoriete films genieten. En laten we zien hoe ze mede dankzij deze films opgroeien en hun verschillende levensfasen doorlopen. Elke fase is een nieuwe ervaring voor ze, omdat ze steeds meer te weten komen over de wereld om hen heen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.