Waarom je moet oefenen om vaker vriendelijk te zijn

Vriendelijk zijn betekent tolerant, attent en empathisch zijn voor jezelf en anderen. Ontdek hier alle voordelen van deze houding.
Waarom je moet oefenen om vaker vriendelijk te zijn
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Vriendelijkheid is een kwaliteit die je ongetwijfeld waardeert bij anderen. Je houdt er inderdaad van om in de buurt te zijn van die positieve, begripvolle mensen die je met respect en aandacht behandelen en vriendelijk zijn. Vriendelijkheid is echter meestal een zeldzame eigenschap die moeilijk te vinden is. Waarom is dit? Misschien is het omdat niemand stopt om na te denken over het belang ervan.

Je hoort tenslotte zelden een ouder zeggen dat een van hun doelen is dat hun kind vriendelijk is. Ook heb je als volwassene niet de neiging om in jezelf aan deze eigenschap te werken. In feite is de kans groter dat je gefocust bent op je succes, rijkdom of status.

In werkelijkheid zijn het echter de draden van vriendelijkheid die verweven zijn door menselijke relaties die de grootste positieve impact op je leven hebben. Daarom willen we je er in dit artikel aan herinneren hoe geweldig het is om aardig te zijn.

Vriendelijkheid

Psychologisch onderzoek heeft vriendelijkheid (vriendelijkheid) geïdentificeerd als een van de Big Five-persoonlijkheidskenmerken. In feite classificeren verschillende auteurs vijf dimensies van persoonlijkheidskenmerken. Dit zijn extraversie, vriendelijkheid, openheid voor ervaring, consciëntieusheid en neuroticisme.

Op deze manier wordt vriendelijkheid of vriendelijkheid gedefinieerd als de neiging van een persoon om altruïstisch, vriendelijk, attent en vertrouwend te zijn. Vriendelijke mensen zijn gemakkelijk in de omgang en kalm, nederig en eenvoudig. Bovendien voelen ze veel empathie voor de gevoelens van anderen en zijn ze bereid om de mensen om hen heen te helpen en op hun gemak te stellen.

Zoals elk element van de persoonlijkheid, is vriendelijkheid bij iedereen in een andere mate aanwezig. Of het nu komt door genetische, omgevings- of educatieve factoren, of een combinatie van alle drie, de waarheid is dat mensen niet allemaal even aardig zijn. Je kunt er echter aan werken jezelf hierin te ontwikkelen en zo de voordelen ervan te behalen.

Vriendelijkheid is een balsem voor het hart

Als je VRIENDELIJK bent, maak je het leven van de mensen om je heen beter en gemakkelijker. Dat komt omdat een begripvolle blik, een geruststellend woord of een wetende glimlach allemaal kunnen bijdragen aan het opfleuren van de dag van een ander.

Inderdaad, iedereen weet dat verdriet, woede en teleurstelling worden verlicht door de menselijke warmte die wordt ontvangen van familieleden of vreemden. Bovendien weet je nooit welke gevechten anderen voeren, dus je moet altijd aardig zijn. Onthoud dat je houding echt een verschil kan maken in iemands dag.

“Wees aardig, want iedereen vecht een harde strijd.”

-Anoniem-

Vrouw probeert aardig te zijn

Vriendelijk zijn brengt je dichter bij de mooiere kant van het leven

Een van de meest positieve aspecten van het uitoefenen van deze kwaliteit is dat alle betrokkenen er baat bij hebben. Door vriendelijk te zijn, maak je niet alleen de ervaring van de ander aangenamer, maar krijg je over het algemeen hetzelfde terug.

Je reageert inderdaad veel beter op degenen die je met warmte en respect benaderen. Bovendien ben je meer bereid om terug te glimlachen en hen te helpen. Probeer daarom altijd degene te zijn die de eerste stap zet.

Aardig zijn draagt ook bij aan je psychisch welzijn (Spaanse link). Het helpt je je te concentreren op de leukere en zorgzamere aspecten van het leven. Je verwacht het beste van andere mensen en je kunt ze beter waarnemen en helpen.

Je vertrouwt, begrijpt en kijkt vriendelijk naar hen. Door dit te doen, heb je een veel positievere ervaring. In feite leeft wie terugdeinst voor vriendelijkheid met vijandigheid en achterdocht. Dit doet hen meer pijn dan iets of iemand anders kan.

“Als je de keuze krijgt tussen gelijk hebben of aardig zijn, kies dan aardig.”

-RJ Palacio-

Begin bij jezelf

Als vriendelijkheid de kracht heeft om iemands stemming te veranderen, is het jouw plicht om die ook op jezelf toe te passen. Wees lief voor jezelf, accepteer je fouten, je angsten en je tekortkomingen. Het is een fundamenteel onderdeel van zelfliefde. Leer met compassie naar jezelf te kijken en geef jezelf onvoorwaardelijke steun. Stop met je felste criticus te zijn en word je grootste steun, je beste vriend.

Mannen die moeite hebben om vriendelijk te zijn

Vriendelijk zijn voor degenen die het het minst verdienen is een nobele daad

Ten slotte is het duidelijk dat het beoefenen van vriendelijkheid niet altijd gemakkelijk is. Sommige mensen reageren zelfs hard en ondankbaar op vriendelijke gebaren. Dit kan ertoe leiden dat je ze op dezelfde manier wilt terugbetalen.

Je moet echter weten dat degene die je vriendelijkheid het minst verdient, meestal degene is die deze het meest nodig heeft. Daarom, wanneer iemand vijandig, prikkelbaar of onbeleefd is, heb dan de moed om op een beleefde manier te reageren. Laat anderen niet bepalen hoe je je gaat gedragen. Het is jouw beslissing.

“Vriendelijk zijn tegen iemand die je niet mag, betekent niet dat je nep bent, het betekent dat je volwassen genoeg bent om je afkeer van diegene te tolereren.”

-Anoniem-

Om vriendelijk te zijn, moet je eraan werken

Uiteindelijk kan vriendelijk zijn een uitdaging zijn, vooral in bepaalde omstandigheden. Ondanks dit feit zijn de voordelen van vriendelijkheid zo groot dat het de moeite waard is om het dagelijks te gebruiken. Doe daarom een beroep op je tolerantie en mededogen, en onthoud in plaats van iets persoonlijk op te vatten dat we allemaal mensen zijn en dat we allemaal wel eens een slechte dag hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • ter Laak, J. (1996). Las cinco grandes dimensiones de la personalidad. Revista de psicología14(2), 129-181.
  • García-Álvarez, D., Hernández-Lalinde, J., Espinosa-Castro, J. F., Cobo-Rendón, R., & Soler, M. J. (2020). Virtudes y fortalezas del carácter en la adolescencia: medición, comparación y relación con bienestar psicológico. Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica39(4), 476-484.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.