Waarom heb je nooit genoeg tijd?

We gebruiken allemaal uitdrukkingen als "Ik heb geen tijd," "Waren er maar meer uren in de dag." Het lijkt erop dat de tijd die we hebben nooit genoeg is om alles te doen wat we willen. Waarom gebeurt dit echter?
Waarom heb je nooit genoeg tijd?
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 09 oktober, 2022

Is de dag al voorbij en heb je nog niet eens de helft gedaan van wat je van plan was te doen? Frustreert deze situatie je? Natuurlijk wel! In feite vind je waarschijnlijk dat de uren, dagen en weken voorbijgaan en dat alles altijd hetzelfde is. Je hebt nooit genoeg tijd.

In de regel is dit verschijnsel te wijten aan een slechte organisatie. Je profiteert niet van elk moment omdat je voortdurend wordt afgeleid, en je besteedt tijd aan doelen die geen waarde aan je leven toevoegen. Je bent misschien een beetje lui, of je laat alles tot het laatste moment liggen (uitstelgedrag). Het is dan ook niet verwonderlijk dat je leeft met het constante gevoel altijd achter te lopen.

Vandaag gaan we wat dieper in op het gevoel van tijdgebrek.

1. Je slaapt niet goed

Het kan zijn dat je geen tijd hebt omdat je niet goed slaapt. Slaap is niet alleen noodzakelijk voor je organische functioneren, maar ook voor je mentale.

In feite wordt een gebrek aan kwaliteitsrust (Engelse link) in verband gebracht met verminderd algemeen welzijn, prestaties en productiviteit. Immers, als je cognitieve prestaties en productiviteit verminderd zijn, hoe verwacht je dan alles te kunnen doen wat je gepland hebt?

Een studie (Engelse link) heeft aangetoond dat mensen die gemiddeld zeven tot acht uur slapen beter presteren in cognitieve taken van redeneren en probleem oplossen. Aan de andere kant hebben mensen die minder slapen eerder last van problemen met redeneren, probleemoplossend vermogen en communicatievaardigheden.

Vrouw ligt wakker
Niet goed slapen heeft invloed op prestaties, productiviteit en welzijn in het algemeen.

2. Je hebt de gewoonte om in multitasking-modus te werken

Als je een multitasker bent, is het begrijpelijk dat je geen tijd hebt, want multitasking kan je productiviteit belemmeren (Engelse link) doordat je begrip, aandacht en algemene prestaties afnemen. Daartoe heeft onderzoek (Engelse link) ontdekt dat multitasken invloed heeft op de snelheid en nauwkeurigheid waarmee doctoraalstudenten farmacie fouten in recepten opsporen.

Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je sneller werkt als je multitaskt, is de waarheid dat je dat niet doet. In feite werk je langzamer en minder efficiënt als je multitaskt (Cherry, 2021).

In feite ondervindt de mens ernstige moeilijkheden bij het multitasken (Engelse link), vanwege de manier waarop aandacht en uitvoerende controle werken. Eigenlijk is wat je doet bij multitasken het schakelen tussen de ene en de andere taak.

3. Je bent ongeorganiseerd

Rommel vermindert je productiviteit en je kansen om alles te doen wat je gepland hebt. Als je echter georganiseerd blijft, zullen je prestaties en productiviteit verbeteren en heb je meer tijd voor wat voor jou belangrijk is in het leven. Besteed een beetje tijd aan het plannen van je taken en het op orde houden van de dingen.

Als je je tijd niet goed beheert, heb je niet genoeg. Uit een studie (Engelse link) is gebleken dat het oefenen van tijdmanagementstrategieën ook bijdraagt aan het verbeteren van de tijdmanagementvaardigheden. Dit betekent dat hoe langer je oefent met het managen van je dag, hoe beter je er in wordt.

De studie vond ook dat tijdmanagementgedrag positief samenhangt met ervaren tijdscontrole, werktevredenheid en gezondheid, en negatief samenhangt met stress. Door je tijd te beheren zul je dus niet alleen meer tijd hebben, maar ook minder stress.

4. Je hebt een agenda, maar je besteedt er geen aandacht aan

Als je je agenda’s en plannen niet herziet, kun je uiteindelijk je tijd en energie verspillen aan dingen die niet meer nuttig of nodig zijn. Uiteindelijk krijg je dan het gevoel dat je niet genoeg tijd hebt. Dat komt omdat je prioriteiten zijn veranderd, maar je doet nog steeds hetzelfde en verwacht toch andere resultaten.

5. Je hebt moeite om prioriteiten te stellen

Als je nergens tijd voor hebt, is het zeer waarschijnlijk dat je een probleem hebt met het prioriteren van activiteiten. Dit betekent dat je niet weet hoe je je taken moet indelen naar hun mate van belangrijkheid of dat je er niet de tijd aan besteedt die ze verdienen.

Probeer niet aan iets te beginnen zonder je eerst af te vragen: “Moet ik het nu echt doen?” Als je antwoord nee is, doe het dan niet. Doe eerst de belangrijkste en meest prioritaire taken. Ga dan verder met de andere dingen. Prioriteiten stellen zorgt ervoor dat je je tijd efficiënt gebruikt.

6. Je probeert anderen te behagen

Als je nooit tijd hebt voor wat belangrijk is, komt dat misschien omdat je je agenda vult met activiteiten of taken die voldoen aan de behoeften van anderen en niet aan die van jezelf.

Bijvoorbeeld, misschien zou je het liefst thuis op je bank die roman lezen die je net hebt gekocht. Of de film kijken die je is aangeraden, maar dat kun je niet omdat je geen tijd hebt, want je hebt nog duizend verplichtingen na te komen en ook taken die achterstallig zijn. Dat komt omdat je te lang bezig bent geweest anderen een plezier te doen.

7. Je weet niet hoe je nee moet zeggen

Je weet niet hoe je nee moet zeggen tegen een plan, een verplichting of een verzoek van iemand anders. Dit gebrek aan assertiviteit neemt uiteindelijk de tijd weg die je had kunnen hebben voor andere belangrijke dingen die je wilt doen. In feite zou het vinden van tijd voor jezelf altijd je hoogste prioriteit moeten zijn. Zorg er dus voor dat je jezelf en je welzijn prioriteit geeft boven anderen.

Vrienden praten met elkaar op straat
Weten hoe je nee moet zeggen betekent niet dat je egoïstisch bent.

8. Je bent bang om alleen te zijn

Door je werkschema te vullen en al je tijd en mentale ruimte in beslag te nemen door dingen te doen, heb je niet de kans om na te denken over je eigen bestaan. Het “ik heb geen tijd” dient dus als een mechanisme om het alleen zijn met jezelf en al die vragen en existentiële angsten die je kwellen niet te zien als je een pauze neemt.

Je gebrek aan tijd helpt je af van ongemakkelijke vragen als “Is dit echt het leven dat ik wil leiden?” Het lawaai van de activiteiten stelt je in staat zo’n vraag te ontwijken. Op een dag zul je echter oog in oog met jezelf moeten komen te staan.

“Ooit, ergens-waar dan ook, onfeilbaar zul je jezelf vinden, en dat, en alleen dat kan het gelukkigste of het bitterste uur van je leven zijn.”

Pablo Neruda

De volgende keer dat je waarneemt of denkt dat je nooit tijd hebt om alles te doen wat je gepland hebt, bedenk dan dat tijd, als fysieke dimensie, niet iets is wat je kunt beheersen. Richt je in plaats daarvan op wat je wel kunt doen. Concentreer je op hoe je je schema’s, activiteiten, gedachten en overtuigingen kunt beheren om productiever te worden in je dagelijks leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.