Vijf tekenen dat je egoïstisch bent en hoe je kunt veranderen

Vijf tekenen dat je egoïstisch bent en hoe je kunt veranderen

Laatste update: 18 juli, 2017

Als mensen zijn we ingesteld om voor onszelf te zorgen. Er is echter een groot verschil tussen voor jezelf zorgen en egoïstisch zijn.

Aan jezelf denken is niet onverenigbaar met gulheid, altruïsme en solidariteit. In de maatschappij waarin we nu leven kun je veel voordelen halen uit altruïsme en gulheid. Voordelen die zo intrinsiek zijn dat ze ons gemotiveerd zullen houden.

Velen hebben het gevoel dat ze egoïstisch moeten zijn omdat anderen dat zijn, en de maatschappij creëert veel onzekerheid. Ervoor kiezen om een guller leven te leiden en meer interesse te tonen in anderen, minder individualistisch te leven, is echter de beste manier om nieuwe mogelijkheden aan te trekken.

Hoe weet je of je egoïstisch bent

Mensen zijn van nature egoïstisch, wat ontstaan is uit onze overlevingsdrang. Maar compassie is op dezelfde manier ontstaan. Uiteindelijk zouden mensen als ras waarschijnlijk niet in staat zijn om te overleven als ze niet over de nodige vaardigheden zouden beschikken om partnerschappen aan te gaan met anderen.

Op deze manier is het noodzakelijk om egoïsme opnieuw te definiëren en om de balans te vinden tussen onze eigen interesses en die van anderen.

Egoïstisch

1. Begrijp je niet wat de voordelen van gulheid zijn?

Eigenlijk is rekening houden met het algemeen belang of het goede van anderen ook enigszins egoïstisch te noemen, omdat in theorie het goede voor de groep of de ander  meestal ook het individu ten goede komt.

Een egoïstische persoon is niet in staat in te zien welke voordelen het kan bieden om zijn tijd, kennis of middelen met anderen te delen. Egoïstische mensen denken dat alleen dingen waar zij zelf van profiteren, echt voordelen opleveren of, nog erger, dat het beter is om zelf ergens voordeel uit te halen dan hun voordeel te moeten delen met anderen.

2. Word je zenuwachtig als je geen controle hebt?

Het behouden van controle is een goede zaak, maar wat gebeurt er als de andere persoon de controle heeft? Wat gebeurt er als je op anderen vertrouwt? Kun je de verantwoordelijkheid van een ander op een positieve manier aanvaarden? Kun je die beslissing respecteren en eraan toegeven?

Voor egoïstische mensen zijn de bijdragen en behoeften van anderen minder belangrijk of waardevol dan die van hunzelf.

Egoïstische mensen moeten controle hebben over alles waar ze direct en indirect mee te maken hebben. Die obsessie met controle maakt ze te kritisch ten opzichte van anderen en zorgt ervoor dat ze mentaal om alles heen blijven draaien dat maar te maken heeft met het delen van verantwoordelijkheden of het in zekere mate verliezen van de controle.

Egoïstisch

3. Vind je het moeilijk om in een groep te werken?

Samenwerking vereist het vermogen om te luisteren, verbintenissen aan te gaan en de meningen en voorstellen van anderen te accepteren. Dit hangt nauw samen met de obsessie met het behouden van controle die we in het vorige punt hebben genoemd. In deze zin zou het onvermogen om als team te werken kunnen duiden op een probleem met egoïsme.

Collaboratieve intelligentie of collectieve intelligentie is essentieel voor iedereen die zich in een sociale omgeving bevindt. Daarom is samenwerking in alle opzichten zo belangrijk, van het leren tot bedrijfsuitbreiding.

We kunnen meer bereiken als we samenwerken, wanneer iedereen bijdraagt wat hij kan en zichzelf ten dienste stelt van anderen, zodat anderen hun kennis verder kunnen onderzoeken en uitbreiden. Een egoïstische persoon kan dit niet zien omdat hij denkt dat hij verliest wanneer anderen verdienen, terwijl we in feite allemaal winnen.

4. Vind je het moeilijk om de schuld op je te nemen?

Het omzeilen van de fout is een standaard manier om iets te regelen dat niet goed is gegaan. Achter een persoon die niet in staat is om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen schuilt waarschijnlijk een egoïstische persoon die alleen weet hoe hij repressie kan voorkomen en ervoor kan zorgen dat hij zelf niet slecht overkomt.

Echter is het nemen van verantwoordelijkheid eigenlijk zeer bevrijdend, net zoals het zonder te oordelen of vernederen accepteren van een fout die door anderen is gemaakt. Het aanvaarden van de verantwoordelijkheid zonder de last van schuld is een daad uit genade voor jezelf en helpt je om vrijgeviger te worden naar anderen wanneer dat nodig is.

5. Heb je het gevoel dat het nooit genoeg is en je elke keer meer wilt?

Als je een persoon bent die niet tevreden is met wat hij al heeft, zal je grootste zorg altijd het hebben van meer zijn, waardoor de behoeften van anderen voor jou automatisch op de achtergrond raken. Een persoon die niet waardeert wat hij heeft, voelt zich ongelukkig en arm, en is niet in staat om de waarde van bepaalde dingen te zien die, hoewel onbelangrijk, juist precies zijn wat hij echt nodig heeft.

Egoïstisch

Achter iemand die oppervlakkig en materialistisch is, schuilt meestal een egoïstische persoon die alleen geïnteresseerd is in zijn of haar eigen materiële behoeften en daarom de behoeften van anderen veracht en/of  negeert, met inbegrip van zijn eigen spirituele behoeften.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.