Vertrouwen hebben in de liefde als je gekwetst bent

Vertrouwen hebben in de liefde als je gekwetst bent

Laatste update: 05 juni, 2017

Liefde is geen kwestie van geloof, of zelfs religie. Liefde is een affectieve en emotionele ervaring die meestal onverwachts ontstaat.

Niemand kan worden gedwongen om lief te hebben of om te stoppen met liefhebben als dat zou moeten, bijvoorbeeld zoals wanneer het gevoel niet wederzijds is. En misschien is het daar, in dat gevoel van het geen controle hebben over de situatie, waar het echte probleem ontstaat.

Liefde overspoelt ons met een subtiele kwetsbaarheidalles dat onze partner doet of zegt, of niet zegt of doet, heeft een intensere invloed op ons.

Als gevolg daarvan ervaren we geluk en lijden op een sterkere manier. Veel mensen hebben bijvoorbeeld de neiging om zich op een onbegrijpelijke manier te gedragen na een emotionele mislukking: om pijn te vermijden, is het beter om te vluchten.

Dat wat ons pijn doet kunnen we beter vermijden. Dit is pure klassieke conditionering. Maar… is dit wel het beste? Is het beter om maar niet meer verliefd te worden zodat we geen pijn meer hoeven te lijden?

En nog belangrijker… hoe kunnen we weer vertrouwen hebben in de liefde?

Als liefde pijn doet en teleurstelt

Er is een veel voorkomend idee dat liefde gelijk staat aan lijden. We geloven dat dit gevoel uniek geassocieerd wordt met irrationaliteit. Liefde en gevoelens gaan niet samen met ‘denken’.

Maar het moet duidelijk zijn dat het soms niet genoeg is om alleen maar lief te hebben, want affectie is niet de enige steunpilaar die het succes van een stel verzekert.

We moeten de emotionele gekte zo veel mogelijk lokaliseren, rationaliseren en domineren. Er moet een balans zijn tussen passie en rationaliteit. Anders zullen we onszelf verliezen.

Inzet, communicatie, affectie, respect, empathie en persoonlijke groei zouden zonder twijfel de dagelijkse rotsen in de branding moeten zijn waarop twee mensen hun relatie kunnen bouwen.

Maar als één daarvan weg valt, als deze rotsen kapot gaan, dan kunnen de pijn en de teleurstelling tevoorschijn komen.

Ieder van ons heeft wel eens te maken gehad met gebroken vertrouwen op een bepaald moment in ons leven. Maar als we ouder worden, leert de ervaring ons dat mensen niet perfect zijn – ze kunnen falen, ze kunnen ons kwetsen, en ze kunnen ons pijn doen, zowel per ongeluk als expres.

We worden allemaal op een bepaalde manier blootgesteld aan pijn. Maar nog belangrijker, we kunnen ook zelf anderen pijn doen. Het is iets waar we altijd duidelijk over moeten zijn. Deskundigen raden één ding boven alle anderen aan: de noodzaak om realistisch te zijn over liefde.

Laat je niet beïnvloeden door het idee dat de relatie die je hebt altijd perfect moet zijn. Denk eraan dat het een lang proces is waarin alle stukjes op hun plek moeten vallen, waarbij je moet onderhandelen, en soms moet verdedigen of toegeven.

Een dagelijks proces dat altijd wederkerig is om de relatie te onderhouden. Je kunt het vergelijken met een pendulum, dat van ‘ik’ naar ‘wij’ gaat.

Als je je bewust bent dat deze dingen niet gebeuren, houd dan een realistische instelling en voorkom dat de pijn langer dan nodig doorgaat. 

Vertrouw weer op de liefde

Ja, het is mogelijk. Je denkt misschien dat het het beste is om niemand meer te vertrouwen. Jouw verleden eindigde in een mislukking en je hebt al genoeg slechte ervaringen achter de rug. Je denkt dat dagelijkse eenzaamheid beter is dan de onzekerheid en angst om weer gekwetst te worden.

Als je dit gelooft, probeer dan objectief naar de volgende punten te kijken. We verliezen niets door op een andere manier te denken.

Om iemand te vertrouwen, moet je eerst jezelf vertrouwen. Heb je niet het recht om gelukkig te zijn? Geloof je dat je het niet verdient om plezier te hebben en de ervaringen uit je dagelijks leven te delen met iemand anders? De eerste stap is om gelukkig en tevreden te zijn met jezelf. ‘Ik hou van mezelf zoals ik ben, ik ben blij met het gezicht dat ik iedere dag in de spiegel zie en ik ben tevreden met het leven dat ik nu leidt.’ Al deze concepten geven onze wortels kracht.

Goed zelfvertrouwen en zelfbeeld zullen er altijd voor zorgen dat we sterker zijn als we met pijn worden geconfronteerd. Als je weet wat je wilt, herken je meteen de tekenen die erop wijzen dat iemand of een situatie niet goed voor je is, en wanneer je gekwetst zou kunnen worden. ‘Ik houd van mezelf en kies ervoor om iemand te kiezen van wie ik wil houden en met wie ik wil groeien, terwijl ik in balans blijf.’

Luister naar je eigen wensen. Alleen jij weet op welk punt jij je nu bevindt. Alleen jij kent je verleden en weet hoe je gekwetst bent. En iedere wond vereist een genezingsproces, zoals we weten. Daarom is het belangrijk dat je leert om naar jezelf te luisteren, en weet wat je wensen op ieder moment zijn.

Het is belangrijk dat we onze eigenliefde ontdekken, en alles om ons heen opnieuw opbouwen. We moeten het gevoel hebben dat dit het juiste moment is om alleen te zijn, en van het leven te genieten met onze vrienden en familie. Je hebt geen haast.

Langzaam zullen we de wereld om ons heen bekijken met genezen wonden, een open hart en een heldere geest. Vertrouwen zal geleidelijk en gestaag groeien, en op dat moment zal het tijd zijn om het onbekende te omarmen.

Leven is risico’s nemen, terwijl we ons er te allen tijden van bewust zijn dat teleurstelling voor kan komen. Maar misschien is het toch de moeite waard, en zal het kort duren. Misschien is de spijt van het niet nemen van een risico nog wel erger.

Dus, is het mogelijk om weer lief te hebben? Natuurlijk is dat mogelijk, en het hangt enkel en alleen van jou af.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.