Vijf feiten over aseksualiteit

Aseksualiteit is een vrijwel onzichtbare seksuele geaardheid. Bovendien, als het zichtbaar is, wordt het vaak slecht begrepen. In dit artikel gaan we proberen enkele van de stigma's en taboes die eromheen hangen te doorbreken.
Vijf feiten over aseksualiteit

Laatste update: 29 januari, 2022

In dit artikel bespreken we aseksualiteit. In de wereld van vandaag vindt men seks erg belangrijk. Inderdaad, het wordt door het grootste deel van de bevolking gezien als een fundamenteel onderdeel van elke relatie. Bovendien wordt het beschouwd als een fysiologische behoefte en dringt het zelfs door in de advertenties die we dagelijks zien.

Daarom worden degenen die geen seksuele aantrekkingskracht ervaren vaak verkeerd begrepen, tot zwijgen gebracht of zelfs afgewezen door de samenleving. Om deze situatie recht te zetten, gaan we enkele interessante feiten over aseksualiteit uitleggen.

Aseksualiteit wordt ‘de onzichtbare seksuele geaardheid’ genoemd. Dat komt omdat er nog steeds een enorm gebrek aan informatie over is. In feite is het niet alleen moeilijk voor gewone mensen om deze specifieke seksuele identiteit te begrijpen en te valideren, maar het onderzoeksveld ontbreekt ook aan voldoende studies over het onderwerp.

Aseksualiteit is een seksuele geaardheid die wordt gekenmerkt door de afwezigheid van seksueel verlangen of seksuele aantrekking tot andere mensen. Deze term verwijst naar wat de persoon voelt of ervaart (of in dit geval niet voelt) en niet de manier waarop hij zich gedraagt.

In feite kunnen aseksuele mensen prima relaties onderhouden. Dit betekent echter niet dat ze verlangen voelen.

Vrouw denkt aan aseksualiteit

1. Prevalentie

Aseksualiteit bij de menselijke soort heeft altijd bestaan, te allen tijde en in alle culturen. Desalniettemin werd het pas in de vorige eeuw beschouwd als een categorie binnen modellen van seksualiteit. In 1977 kwam de term zelfs voor het eerst voor in een wetenschappelijk artikel van Myra Johnson. Ze definieerde het als de keuze om niet deel te nemen aan seksuele activiteiten.

Momenteel wordt geschat (Spaanse link) dat tussen de één en zes procent van de bevolking kan worden opgenomen in de definitie van aseksualiteit. De cijfers variëren echter afhankelijk van de gebruikte definitie.

Zowel mannen als vrouwen kunnen zich identificeren als aseksueel. Er is ook gevonden (Engelse link) dat er een grotere genderdiversiteit is in deze categorie en het omvat onder andere agender- of bigender-mensen.

2. Seksueel verlangen

In tegenstelling tot wat je zou denken, kan een aseksueel persoon seksueel verlangen ervaren. Het is alleen niet op iemand in het bijzonder gericht. Om deze reden willen ze misschien geen seksuele activiteiten ondernemen met andere individuen, maar willen ze wel oefenen en genieten van masturbatie.

3. Aseksualiteit is een spectrum

Men beschouwt aseksualiteit als een overkoepelende term en omvat een heterogene groep mensen. In dit opzicht is het concept van grijze aseksualiteit ontstaan. Deze term omvat alle tussenposities tussen totale aseksualiteit en normatieve seksualiteit.

Er kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die geen enkele vorm van fysiek contact willen en anderen die wel genieten van kusjes, knuffels en andere interacties zonder seks. Sommigen kunnen masturberen en anderen niet. Het is zelfs mogelijk dat sommigen van hen op bepaalde tijden seksuele relaties hebben.

4. Romantische relaties

Hoewel ze geen seksuele interesse in anderen voelen, kunnen aseksuele mensen verliefd worden, romantische relaties aangaan en genieten van het leven als koppel. In feite zijn deze twee entiteiten (seksuele aantrekkingskracht en romantische aantrekkingskracht) onafhankelijk.

Jong verliefd stel

5. Aseksualiteit is geen stoornis

Dit is een van de belangrijkste feiten over aseksualiteit. Het is geen stoornis en ook geen seksuele disfunctie of het resultaat van een trauma of een slechte ervaring uit het verleden.

Het is ook belangrijk om het te onderscheiden van celibaat of vrijwillige onthouding. Dit laatste is een persoonlijke beslissing om om verschillende redenen niet betrokken te raken bij seksuele ontmoetingen, ondanks het bestaan van aantrekkingskracht en verlangen. Terwijl er bij aseksualiteit geen seksuele interesse is.

Aan de andere kant zien aseksuele mensen seks niet als iets zondigs, smerigs of beschamends. Inderdaad, aseksualiteit komt niet voort uit verwrongen overtuigingen en is ook niet gerelateerd aan het beperken van angst. Seks wekt gewoon geen interesse bij het aseksuele individu.

Het kennen van bepaalde feiten helpt stigma te elimineren

In een hypergeseksualiseerde wereld is het moeilijk te accepteren dat er mensen zijn die seks helemaal niet relevant vinden in hun leven. Om deze reden associeert men aseksualiteit vaak met stigmatisering en misverstanden.

Daarom is het van fundamenteel belang om de realiteit van deze seksuele geaardheid te begrijpen om een laag seksueel verlangen niet te pathologiseren en niet te proberen aseksuele mensen te dwingen om in normatieve canons te passen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Catri, F. (2016). Revisión narrativa de la asexualidad en la especie humana como una orientación sexual. Apuntes de Psicología34(1), 5-18.
  • Chasin, C.D. (2011). Theoretical Issues in the Study of Asexuality. Archives of Sexual Behavior, 40, 713-723.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.