Relaties op afstand komen steeds vaker voor

januari 20, 2020
Afstand kan een grote uitdaging zijn in een relatie. Communicatie, vertrouwen en respect kunnen er echter voor zorgen dat het niet te zwaar wordt allemaal.

Relaties op afstand zijn niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen zouden het onmogelijk vinden om hun geliefde honderden kilometers weg te hebben. Voor sommige mensen is afstand echter wat de vonk en de liefde levend houdt. Elkaar missen en elkaar dagen of zelfs weken niet zien kan alles namelijk intenser maken.

Voor anderen is afstand iets dat ze verdragen omdat ze geloven dat liefde belangrijker is dan wat dan ook. De beslissing om fysiek uit elkaar te zijn is ingewikkeld voor deze koppels en soms ook pijnlijk. Ze nemen echter afstand vanwege persoonlijke of professionele omstandigheden, het moet gewoon.

Het is belangrijk op te  merken dat, aan het begin van een relatie, de wens om je partner constant aan te raken, te knuffelen en te kussen heel sterk is. Je wilt dicht bij je partner zijn en tijd met elkaar doorbrengen. Dit verlangen naar nabijheid en genegenheid gaat meestal door naarmate de relatie vordert.

Hoewel het waar is dat elke persoon uniek is, komen bepaalde problemen voor bij de meeste relaties op afstand. Vragen als “Kan ik dit echt aan?” en “Hoe kan ik de vlam op afstand levend houden?” komen veel voor.

Vrouw denkt aan haar relatie op afstand

Communicatie is de sleutel in relaties op afstand

Om een relatie op afstand te laten slagen, is goede communicatie absoluut cruciaal. De technologieën die we tegenwoordig hebben maken afstand minder een obstakel dan vroeger. Je kunt uren met je partner praten via een berichten-app en videogesprekken bieden een zekere intimiteit die voorheen niet mogelijk was.

Een studie geleid door Crystal Jiang over relaties op afstand, gepubliceerd in het Journal of Communication, kijkt naar gegevens die het idee ondersteunen dat mensen in relaties op afstand een sterkere band hebben dan andere koppels. Volgens de studie bevorderen langeafstandsrelaties diepere en zinvollere communicatie. 

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat communicatie inhoudt dat je ook praat over dingen die je niet leuk vindt en dingen die je dwarszitten. In relaties op afstand proberen paren vaak conflicten te vermijden omdat ze de korte tijd die ze samen hebben niet willen doorbrengen met ruzie.

Conflicten zijn echter niet altijd negatief. Relaties groeien en ontwikkelen zich door conflicten. Dat komt omdat het noodzakelijk is om te weten hoe je wederhelft omgaat met moeilijke situaties en deze in dat soort context te zien.

In relaties op afstand hoeven de kilometers geen barrière te zijn voor communicatie en het uiten van jezelf.

We zullen nu enkele tips delen die je kunnen helpen bij het onderhouden en versterken van een relatie op afstand.

Organiseer je ontmoetingen

Plan wanneer jullie elkaar de volgende keer weer gaan zien en maak tijd vrij in je dagelijkse leven om met je partner te kunnen praten. Met andere woorden, bepaal wanneer en waar jullie samen tijd door zullen brengen.

Je tijd samen goed te organiseren is een geweldige manier om met de afstand om te gaan. Het hebben van concrete datums helpt je gemotiveerd te houden en geeft je iets om naar uit te kijken.

“Afstand is niets als iemand een motief heeft.”

-Jane Austen-

Koppel praat met elkaar via de app

Accepteer veranderingen

Je partner is honderden kilometer bij je vandaan en je zult elkaar een paar weken niet zien. Het is niet eenvoudig maar je moet de situatie accepteren en proberen je tijd intelligent te beheren.

Het is belangrijk om tijd voor jezelf, je hobby’s en je sociale leven te maken. Op die manier voorkom je dat je emotioneel afhankelijk wordt van je partner en al je tijd doorbrengt met wachten om elkaar weer te zien. In plaats daarvan zul genieten van je leven, je onafhankelijkheid en de tijd die je kunt doorbrengen met je wederhelft.

“Afstand is tijdelijk, maar onze liefde is voor altijd.”

-Ben Harper-

Je moet ook onthouden dat je partner vertrouwen en respecteren net zo belangrijk is als veranderingen te accepteren en je leven te leiden. Vertrouwen en respect zijn de basis van elke gezonde relatie.

Als je je partner niet elke dag ziet, is het gemakkelijk om wantrouwig te worden. In deze zin moet je proberen eventuele bestaande twijfels op te lossen en op te helderen en een solide basis voor je relatie te creëren op basis van respect en vertrouwen.

BADIOU, A. (2001) “El amor como escena de la diferencia”, Buenos Aires, Revista de Psicología y Psicoterapia de Grupo, XXIV, 1.