Mensen met angst voor conflicten

Mensen met angst voor conflicten
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 15 november, 2023

Mensen met angst voor conflicten kiezen ervoor om te zwijgen, en nemen de houding “Het is het beste dat ik het laat gaan” aan om confrontatie te vermijden en in vrede te leven. Door weerstand en het vermijden van confrontaties komen ze echter in een situatie terecht waarin ongemak, frustratie en vooral verlies van waardigheid zich ophopen. 

Angsten vervullen daarom een evolutionaire functie: ze helpen ons te overleven en beter te reageren op gevaren. Het echte probleem met ons moderne leven is dat we niet langer geconfronteerd worden met vijanden die onze overleving bedreigen omdat de bedreigingen niet meer fysiek zijn en bijna uitsluitend fobieën zijn. Degenen die, of we het nu leuk vinden of niet, onze groei, sociale en emotionele stabiliteit beperken.

Hoe reageren deze mensen op conflicten?

Mensen met angst voor conflicten vullen de agenda’s van psychologen. Dit gegeven kan velen verbazen, maar het is een realiteit. Daarom zijn dynamiek en gesprekken op hun profiel bijna uitsluitend gebaseerd op “Ik kan dit beter niet doen of zeggen zodat ze niet boos worden,” “Ik zal je dit niet vertellen omdat het je pijn kan doen” of “Ik weet niet hoe ik deze persoon moet vertellen dat wat hij heeft gedaan niet goed lijkt voor mij.”

Leven op de grens van permanente onzekerheid is geen leven. Leven onder de mantel van onrechtvaardigheid voor je passiviteit is niet gezond. De mogelijkheid hebben om te reageren op wat we niet leuk vinden en onze rechten te verdedigen, zijn de principes van welzijn en een goede gezondheid. Geconfronteerd worden met conflicten en er effectief met omgaan zal ons helpen groeien.

Een persoon met angst voor conflicten vult de wereld beetje bij beetje en in stilte met hun woede en frustraties. Ze doen het door de pijn te slikken, door toe te geven en dit te laten gebeuren. Tot het uiteindelijk te laat is: die ballon knapt in je eigen handen.

Man in een fles

Mensen met een angst voor conflicten: wat zit er achter die angst?

We zouden kunnen zeggen dat een tijdige terugtrekking conflicten voorkomt. We weten en zien allemaal dat dit soms goede resultaten oplevert. Aanhoudend terugtrekken is echter geen goed antwoord op de meeste situaties. Dit is waar wanneer er onrecht is en wanneer het ons vermogen raakt om onszelf te verdedigen. Continu gebruik van vermijding zal ons langzaam in een cyclus van lijden en in een vervelende beschermende barrière brengen.

Bijna zonder het te beseffen zullen we uiteindelijk ongewenste situaties accepteren. We geven ze de macht over ons en laten onze persoonlijke grenzen oplossen als suiker in een kopje koffie. Mensen met angst voor conflicten hebben klinische of gezondheidsproblemen. Ze zoeken professionele hulp bij deze problemen. Ze ontwikkelen somatische aandoeningen als gevolg van frustratie (spierpijn, spijsverteringsproblemen, zweren of koortslippen). Zonder het te zeggen ontwikkelen ze mentale problemen zoals angststoornissen.

Kenmerken van mensen met een angst voor conflicten

Het is niet gemakkelijk om een profiel te maken voor elk individu over de oorzaak van hun angst voor conflicten. Ze hebben echter enkele algemene kenmerken en we zullen deze bespreken:

  • Het zijn mensen die geen authentieke emotionele intelligentie hebben. (ze begrijpen hun eigen gevoelens niet, ze kiezen ervoor om ze te verbergen, ze missen assertiviteit en sociale vaardigheden…)
  • Door hun gedachten en gevoelens op een authentieke manier uit te drukken, zijn ze bang om hun relatie met anderen te verliezen. Ze relateren oprechtheid aan bedreiging, met de mogelijkheid om er iemand aan te verliezen.
  • Deze mensen maken zich te veel zorgen over het sociale imago dat ze voor zichzelf hebben. Ze willen geen fouten maken of meningsverschillen creëren.
  • Wanneer er een conflict is, vermijden ze het niet altijd. In veel gevallen geven ze de voorkeur aan de vriendelijkste uitweg. Ze nemen de schuld op zich om de harmonie te bewaren.
  • Ze nemen een voorbeeldfunctie in dat zich focust om goed om te gaan met iedereen.
Vrouw met handen in het haar

Het is belangrijk om onze kijk op conflicten te veranderen

Het volstaat om het woord ‘conflict’ hardop te zeggen om een slagveld voor je te zien. Een vijandige omgeving waar woorden in het rond vliegen en blijven plakken, waar verschillen voor grote afstanden zorgen en waar we uiteindelijk alles kunnen verliezen. Het is belangrijk om een bocht te nemen, de koers te veranderen en een nieuw perspectief op het concept te creëren.

Mensen met allodoxafobie (angst voor meningen/conflicten) moeten verschillende dingen begrijpen. Ten eerste dat deze situaties ons positieve resultaten kunnen opleveren. Wanneer we conflicten oplossen, beïnvloedt dit onze identiteit en ons zelfvertrouwen. We verbeteren relaties en die sociale situaties waarin we ons dagelijks bewegen. Vergeet niet dat conflicten in bijna elke situatie kunnen voorkomen: met onze partner, met onze kinderen, met een collega…

Door ons te vestigen in passiviteit of in het idee onze sociale rol opzij te schuiven, moeten we dus weten hoe we het met elkaar eens kunnen zijn, hoe te praten, hoe problemen op te lossen en hoe te onderhandelen om aan onze eigen behoeften te voldoen. Dit is niet slecht, maar om het te krijgen heb je werk, doorzettingsvermogen, geschikte training in sociale vaardigheden, woedebeheersing en zelfbewustzijn nodig. Laten we onze problemen oplossen en het leven tegemoet treden om welzijn te bereiken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.