Angstgevoelens overwinnen met deze vijf rituelen

Angstgevoelens overwinnen met deze vijf rituelen

Laatste update: 20 juli, 2018

Angstgevoelens overwinnen kunnen we doen met verschillende rituelen die werken als effectieve dagelijkse pijnstillers. Het zijn gedragsmatige en cognitieve ‘schilden’ die onze zorgen kunnen beheersen door middel van zeer eenvoudige handelingen. Door ze te gebruiken kunnen we orde, structuur, geestelijke kalmte, veiligheid en zekerheid in ons leven brengen. Ze verzachten de gevoelens van angst en paniek en die ondefinieerbare druk die we zo vaak voelen.

Veel mensen hebben een zeker wantrouwen tegenover deze rituelen. Misschien omdat het woord ritueel mensen al gauw doet denken aan magie. Rituelen worden vaak geassocieerd met verschillende soorten spreuken om ons rijkdom, liefde of gezondheid te brengen. We vergeten echter vaak de ware betekenis ervan. Een ritueel is een handeling die herhaaldelijk wordt uitgevoerd met een symbolisch doel. Deze handeling heeft tevens starre en goed gedefinieerde structuren.

De rituelen voor het overwinnen van angst stellen ons in staat om in ons dagelijks leven een opeenvolging van repetitieve bewegingen op te nemen die de hersenen ertoe brengen om te denken dat ze een aangename staat van voorspelbaarheid en stabiliteit ervaren.

De simpele handeling van het opnemen van een herhalende activiteit in onze routine, is gunstig voor onze hersenen. Het is iets dat orde en een gevoel van controle in ons leven brengt. We moeten niet vergeten dat angstgevoelens zelf zich voeden met onzekerheid. Ze komen voort uit het niets, zijn onvoorspelbaar en nemen de controle weg die we over ons leven hebben. De volgende cognitieve en gedragsmatige rituelen bieden ons dan ook een zeer positief compenserend mechanisme dat de moeite waard is om in aanmerking te nemen.

Laten we wat dieper op dit onderwerp ingaan.

Bezorgde vrouw

Angstgevoelens overwinnen met rituelen, heeft het nut?

Aan het begin van de jaren twintig bestudeerde de bekende antropoloog Bronislaw Malinowski de levens van de bewoners van de Trobriand-eilanden in de Stille Oceaan. Er was iets dat al bijna gelijk zijn aandacht trok. Hij zag een man in de rivier vissen en merkte op dat hij dit niet op dezelfde manier deed als wanneer hij in de zee viste. Voordat de bewoners naar de zee vertrokken, voerden ze een aantal zeer complexe rituelen uit. En dit deden ze niet als ze naar de rivieren op de eilanden gingen.

De zee was meestal gevaarlijk en onvoorspelbaar. De rituelen kalmeerden de angst en gaven de bewoners een gevoel van veiligheid, iets symbolisch dat hen zei dat “alles goed zou komen.” De interessante studie van Malinowski werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Current Biology’. Het toonde het grote psychologische effect dat deze rituelen konden hebben op de angst die ze dagelijks ervoeren. Het hielp ze om hun angst onder controle te houden en om de dingen te confronteren die ze niet konden controleren.

Deze rituelen voor het overwinnen van angst zijn nuttig en hebben altijd een plek gehad in de geschiedenis van de mensheid. Dit is iets dat we niet kunnen ontkennen. Deze geritualiseerde bewegingen die gericht zijn op het bieden van een gevoel van orde en veiligheid aan de hersenen zijn op zichzelf niet de oplossing voor onze problemen. Ze bieden een gevoel van controle, herstellen het interne evenwicht en reguleren emoties. Ze zijn echter geen universele remedie voor angststoornissen die ongetwijfeld een meer klinische aanpak vereisen.

Laten we enkele voorbeelden bekijken:

Diep ademhalen voordat je aan een activiteit begint

Diep ademhalen is naar voren gekomen als een van de meest gebruikelijke manieren om angst te overwinnen. Om echt effect te hebben moeten we de oefening uitvoeren op bepaalde ‘sleutelmomenten’, wanneer we er minstens drie minuten tijd aan kunnen besteden.

Het beste is om diep adem te halen zodra we opstaan, bij het verlaten van ons huis, wanneer we aan het werk gaan, voor elke maaltijd en voordat we naar bed gaan. Naast deze momenten kunnen we de oefening uitvoeren voorafgaand aan bepaalde specifieke activiteiten die ons vaak stress en angst bezorgen.

Angstgevoelens overwinnen met ademhalingsoefeningen

Angstgevoelens overwinnen met bewegingsrituelen

Bewegingsrituelen kunnen worden gebruikt om de zorgen weg te nemen die onze geest kwellen. Ze activeren ons lichaam en nemen de weerstand weg tegen de knopen die zich vormen als gevolg van spanning. Het beste kunnen we kiezen voor de fysieke activiteiten die we het leukst vinden. Zodra we dat hebben gedaan, moeten we ze elke dag oefenen. We kunnen hardlopen, intensieve oefeningen doen gedurende 5 minuten, of yoga beoefenen op die specifieke momenten waarop we het het meest nodig hebben.

Angstgevoelens overwinnen met zelfzorgrituelen

Andere rituelen die heel goed werken bij het overwinnen van angst zijn zelfzorgrituelen. Een keer per dag, één of twee uur lang, moeten we wat quality time exclusief voor onszelf inlassen. We kunnen maaltijden bereiden die we lekker vinden, stil zijn en niets doen, lezen, wandelen etc. Tijd alleen doorbrengen is een zeer helende ervaring.

Angstgevoelens overwinnen door stenen te beschilderen

We hebben allemaal wel gehoord hoe kalmerend het kan werken om te kleuren. We kiezen bepaalde kleuren en laten ons meeslepen door deze creatieve en ontspannende oefening. Welnu, deze keer gaan we iets verder. We gaan stenen schilderen. Kies hiervoor stenen die groot genoeg zijn om op te schilderen en tekenen.

Elke steen symboliseert een zorg, een angst. Om deze angst te overwinnen, moeten we er een tekening van maken. Wanneer we iets kleurrijks en creatiefs op de steen tekenen, is het alsof we de negativiteit van de zorgen wegnemen. Het is een eenvoudige oefening, en tegelijkertijd aangenaam.

Angstgevoelens overwinnen door stenen te schilderen

Positief ankeren

Positief ankeren kan erg nuttig zijn. Het ritueel bestaat uit twee zeer specifieke fasen. In de eerste fase moeten we een ervaring organiseren die zowel positief als geruststellend voor ons is. Bijvoorbeeld een wandeling op het strand, een ontmoeting met vrienden, een weekendje weg. Op het moment dat we ons midden in die ervaring bevinden, moeten we ons volledig bewust zijn van de positieve emoties die we voelen. Het doel is om dat gevoel in onze hersenen op te slaan, alsof het een parfum is.

Het volgende dat we moeten doen is een object uit die omgeving uitkiezen. Bijvoorbeeld wat zand of een steen als we op het strand zijn, een blad als we op het platteland zijn. Vervolgens moeten we de positieve emoties die we voelen in de steen ‘impregneren’. De steen zal zo onze kleine dagelijkse talisman worden. We kunnen hem in onze zak of in onze tas dragen voor als we een stressvolle situatie tegemoet gaan, of het nu gaat om een ​​examen, een interview, een doktersafspraak, etc.

Tot slot, angstgevoelens overwinnen met rituelen zal het beste werken met rituelen die betekenisvol voor ons zijn. We moeten ze dan ook creëren op basis van onze overtuigingen en persoonlijke kenmerken. Het doel zal altijd hetzelfde zijn: het vinden van vertrouwen, rust en een veilig gevoel in een wereld die gekenmerkt wordt door onzekerheid. Wellicht ook interessant voor jou

Een truc om angst te verminderen op belangrijke momenten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Een truc om angst te verminderen op belangrijke momenten

Angst verminderen kan op verschillende manieren. In dit artikel delen we een methode die ondersteund wordt door psychologen aan de Harvard-universi...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.