De uitzonderlijke kracht van positieve emoties

De uitzonderlijke kracht van positieve emoties

Laatste update: 11 april, 2018

Emoties zijn een natuurlijk deel van ons leven. Toch schenken we er vaak bijna geen aandacht aan. Maar de laatste jaren komt steeds meer bewijs aan het licht dat de rechtstreekse relatie aantoont tussen onze emoties en onze gezondheid. Het is zelfs zo dat positieve emoties onze gezondheid op dezelfde manier kunnen verbeteren als negatieve emoties het kunnen verzwakken.

Talrijke onderzoeken tonen aan dat ons centrale zenuwstelsel en ons immuunsysteem op rechtstreekse manier met elkaar communiceren. Dit betekent dat onze emoties en ons lichaam geen aparte entiteiten zijn. Ze zijn integendeel erg sterk aan elkaar gekoppeld en onderling verbonden.

“Een heldere geest en een goed hart in gezelschap van warme gevoelens zijn de belangrijkste dingen in het leven. Als de geest geen positieve en verheven gedachten heeft, dan zullen we nooit geluk vinden”

-Dalai Lama-

Wat alle recente studies bovendien aan het licht brengen is de invloed van negatieve gevoelens. Deze onderzoeken waarschuwen ons voor de negatieve invloed die bepaalde emoties op onze gezondheid hebben. Ze tonen ons hoe belangrijk het is dat we negatieve gevoelens als angst en woede vermijden. Maar waar men meestal niet aan denkt, is dat ook het blokkeren van deze gevoelens een oorzaak van gezondheidsproblemen kan zijn.

Emoties die voor onze gezondheid zorgen

Het is nu al een tijdje dat sommige deskundigen in de gezondheidszorg hun aanpak veranderd hebben wat betreft onze emoties. Ze zijn begonnen met op een positievere manier te spreken. In plaats van zich te richten op de negatieve gevoelens, richten ze nu hun aandacht op de kracht van positieve emoties.

Arturo Agüero is arts en directeur van het National Hospital Diego Alcorta. In zijn boek, Emociones que curan, in het Nederlands Emoties die genezen, zegt hij dat positieve gevoelens een einde kunnen maken aan de negatieve lasten van andere gewaarwordingen in het lichaam die onze gezondheid kunnen bedreigen.

Vrouw die een gat in de lucht springt vanwege haar positieve emoties

De Amerikaanse arts B. Fredrickson is winnaar van de Highest Templeton Prize in Positive Psychology. Na jaren van wetenschappelijk onderzoek heeft hij op dezelfde manier ontdekt hoe positieve emoties de gezondheid verbeteren.

“Lachen is enorm ontspannend, het is een geweldige meditatie. Lachen is iets moois, het geeft je een zekere lichtheid, het geeft je vleugels om te vliegen. En het leven zit vol kansen om te lachen. Je hebt alleen bewustzijn nodig”

-Osho-

De Universiteit van Kentucky heeft over dit onderwerp ook een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Het resultaat heeft een verband aangetoond tussen positieve emoties en een lang leven. Na tientallen jaren van onderzoek hebben we nu dus echt bewijs dat de relatie aantoont tussen positieve gevoelens en onze gezondheidstoestand en levensverwachting. Het is eigenlijk bewezen dat mensen die positievere emoties ervaren, een lagere bloeddruk en een sterker immuunsysteem hebben. We stellen je hier enkele van die positieve emoties en gevoelens voor:

Vreugde en plezier

Vreugde is misschien wel één van de snelste emoties die we kunnen ervaren. Het gebeurt in een oogwenk wanneer we ons in een aangename omgeving bevinden. Het treedt op die ‘volmaakte’ momenten op wanneer we voelen dat alles precies is zoals het hoort te zijn en we zijn waar we moeten zijn.

Plezier is even belangrijk. Deze emotie is verbonden met aangename gevoelens. We vinden het in de dingen die ons laten lachen en ervoor zorgen dat we genieten van onze ervaringen. In deze betekenis is plezier een krachtig natuurlijk ontspanningsmiddel.

“Als we ons evenveel zouden richten op onze vreugden als op onze zorgen, dan zouden onze problemen hun belang verliezen”

-Anatole France-

Dankbaarheid

Deze emotie moeten we in de breedste zin zien. Wees onder andere dankbaar voor het leven, de natuur, onze kameraden in het leven. We zouden dankbaar moeten zijn voor onze gezondheid, voor de plaats waar we leven en zovele andere dingen.

Bedanken is ook een reden voor vreugde. Het betekent dat iemand voor ons zorgt en dat het goed gaat met ons. Wie zou er zich niet getroost voelen als hij dit weet?

“Dankbaarheid is een bloem die ontluikt uit de ziel”

-Beecher-

Dankbaarheid is een goed voorbeeld van positieve emoties

Gemoedsrust

Gemoedsrust is een meer ontspannen, meer gestage en subtielere emotie dan vreugde. We genieten ervan wanneer we één zijn met onszelf en bewust van wat we ervaren. Bovendien is gemoedsrust de emotie die het ons gemakkelijker maakt om het volledige bos te zien en niet alleen de bomen, wanneer zich een probleem voordoet. Onze kansen om een oplossing te vinden zullen dan ook groter worden.

Interesse

Interesse is een hogere emotie die inspireert tot ontdekking en onderzoek. Dankzij interesse hebben we het verlangen en de motivatie om te leren en onze kennis, kwaliteiten en vermogens te ontwikkelen.

Liefde

Wanneer we verliefd worden, dan doet er zich een biologische reactie in ons lichaam voor. Het verhoogt het oxytocine- en progesterongehalte. Het gevolg treedt onmiddellijk op. Het verhoogt ons gevoel van welzijn en vermindert het stressniveau. Op die manier verbetert het onze gezondheid en onze levenskwaliteit.

“Haat vermindert niet met haat. Haat neemt af met liefde.”

-Boeddha-

Positieve emoties creëren een mooie relatie tussen mensen

Tot slot kunnen we zeggen dat dit onderzoek een verandering in de focus op emoties ondersteunt. Want nu begrijpen we emoties, gevoelens en emotionele toestanden op een andere manier. Het is niet zozeer een kwestie van onze negatieve emoties blokkeren, maar eerder van onze positieve gevoelens verbeteren. Die positieve emoties zullen immers de negatieve neutraliseren. Dit nieuwe standpunt moedigt ons eigenlijk aan om evenveel waarde te hechten aan al onze emoties, ongeacht de kracht die ze voortbrengen. Negatieve emoties hebben een onbetwistbare waarde omdat ze in staat zijn ons te helpen ons aan te passen aan verschillende situaties. En positieve emoties hebben een overstijgend en verreikend doel. Het gaat veel verder dan de aangename gewaarwordingen die ze ons verschaffen. Wellicht ook interessant voor jou

Positieve emoties zijn het beste wapen tegen tegenslag
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Positieve emoties zijn het beste wapen tegen tegenslag

Net zoals we kinderen leren schrijven, lezen en fietsen, moeten we hen ook leren omgaan met tegenslag, door hun emoties te leren beheersen.