Leer om je over je fobie heen te zetten!

Leer om je over je fobie heen te zetten!
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

We hebben allemaal wel een soort fobie of kennen iemand die er eentje heeft. Sommige fobieën hebben betrekking op dingen die ons dagelijks leven niet beïnvloeden, dus kunnen we ze gewoon volledig negeren. Bijvoorbeeld, het hebben van een fobie voor slangen of ratten zal niet dagelijks voor veel angst zorgen als je in een stad woont.

Een fobie voor bijvoorbeeld autorijden (amaxofobie) kan tegenwoordig echter een zeer reëel probleem zijn. Of de fobie voor vliegen als je vaak moet reizen voor je werk. Het is dus belangrijk om te werken aan de angst die sommige van deze onschadelijke stimuli produceren. Omdat deze angsten op hun beurt vermijdingsgedrag genereren dat deze paniek voedt… Ontdek hoe!

“Een man die angst voelt zonder een bedreiging, zal een bedreiging bedenken om zijn angst te rechtvaardigen.”

-Alain Emile Chartier-

De sleutel tot fobieën is angst

Angst is een emotie die verschijnt als je een fobie hebt. Daarom moet je vooral leren om de intensiteit ervan te verminderen wanneer deze angst wordt geactiveerd. Met dit doel in gedachten, moet je jezelf informeren over de dingen die je fobie provoceren. Soms wordt een fobie namelijk geproduceerd door valse overtuigingen. Vaak verdwijnt de fobie wanneer je in staat bent deze overtuigingen te ontkrachten. Het zal nuttig zijn om vaardigheden te verwerven die je zullen helpen de gevreesde situatie te beheersen.

Vrouw die volledig in de ban is van haar fobie

Laten we een voorbeeld bekijken. Als je bang bent voor honden, zou je kunnen denken dat alle honden gevaarlijk zijn. Als je wat onderzoek doet, zul je echter zien dat dit niet waar is. Ook kun je opzoeken hoe je je in de buurt van honden moet gedragen om hun gedrag in verschillende situaties te reguleren. Op deze manier beschik je over meer middelen die je kunt gebruiken tijdens ‘enge’ situaties. Deze hulpmiddelen zullen je een gevoel van zekerheid bieden en je angst verminderen. Hierdoor lijkt de bedreiging een stuk minder zorgwekkend.

“Je hoeft nergens in het leven bang voor te zijn, je hoeft het alleen te begrijpen. Nu is het moment om meer te gaan begrijpen, zodat we minder bang hoeven te zijn. ‘

-Marie Curie-

Naast het verzamelen van informatie over de realiteit achter je fobie en het vinden van een manier om ermee om te leren gaan, is het van fundamenteel belang om aan een reeks hulpmiddelen te werken. Dit zal erg behulpzaam zijn om te leren hoe je meer kunt ontspannen. Er zijn veel technieken om dit te bereiken. Het gaat erom de techniek te vinden die het beste bij je past, afhankelijk van de stimulus en je persoonlijke eigenschappen.

De volgende stap: jezelf blootstellen aan je fobie

Wanneer je geconfronteerd wordt met het onderwerp van je fobie, wordt je angst geactiveerd. Je voelt dat je hart steeds harder begint te kloppen. Daarnaast versnelt ook je ademhaling. Je raakt geblokkeerd en je aandacht raakt volledig in de ban van de stimulus zelf. Het enige dat je wilt doen is wegrennen of het vermijden, toch? En in feite is dit ook precies wat je doet. Dat is het moment waarop je angst afneemt… Totdat de stimulus van je fobie weer verschijnt en je op dezelfde manier op je angst reageert. Dit gedragspatroon wordt dus versterkt.

Het is duidelijk dat deze vermijdingsstrategie op de korte termijn effectief is, maar niet op de lange termijn. Dus wat kan je doen? Je kunt stoppen met wegrennen. Het klinkt moeilijk, maar daarom gaven we als eerste stap om je te leren ontspannen en je angst onder controle te houden. Op die manier kun je wanneer je fobie verschijnt, die negatieve emotie beheersen.

Vrouw die aan de rand van een afgrond zit om over haar fobie heen te komen

Om dit te doen, is het noodzakelijk om jezelf tegelijkertijd een beetje bloot te stellen aan de bron van je fobie. Dat wil zeggen, maak een lijstje van situaties die verband houden met je fobie en zet ze in een volgorde van minder erg tot ergst, in termen van de mate van angst die ze genereren. Zodra je dit hebt gedaan, moet je jezelf een voor een blootstellen aan deze situaties. Zonder weg te rennen.

Begin met de situaties die de minste angst veroorzaken. En wanneer deze onprettige emotie zich voordoet, breng je de strategieën in praktijk die je hebt opgedaan om negatieve emoties te beheersen. Bijvoorbeeld ontspanning, gedissocieerde aandacht voor de stimulus, het doorbreken van je gedachtegang, in plaats van het te vermijden. Als je de situatie eenmaal hebt overwonnen, ben je klaar om jezelf bloot te stellen aan de volgende situatie. Op deze manier zul je zien hoe je jezelf na verloop van tijd zonder problemen kunt blootstellen aan situaties die vroeger veel angst veroorzaakten.

Tot slot … beloon jezelf!

Wanneer je van bepaald gedrag een gewoonte wilt maken, moet je het versterken nadat het in de praktijk is gebracht. Om dit te doen, is het belangrijk om jezelf te belonen elke keer dat je jezelf hebt blootgesteld aan een stimulus en met succes de angst hebt weten te overwinnen zonder weg te rennen. Je hebt tenslotte net een zeer onplezierig moment meegemaakt… Je verdient het!

Op deze manier vergroot je je zelfbeheersing met betrekking tot die eerste impuls. Maar niet alleen dat, nadat je jezelf eraan hebt blootgesteld, zul je ook in staat zijn om in te zien dat de negatieve gevolgen die je verwachtte, lang niet zo erg waren als je dacht dat ze zouden zijn. Of misschien hebben er zich helemaal geen negatieve gevolgen voorgedaan. Dit is op zichzelf een versterking en motivatie om de volgende situatie, die nog lastiger zal zijn, succesvol het hoofd te bieden. Tegen de tijd dat je je zorgen over de eerste situatie hebt overwonnen, lijkt de volgende helemaal niet meer zo erg.

Vrouw die zichzelf vasthoudt omdat haar fobie haar leven beheerst

“Angst is een rivier van vrees die door de geest stroomt. Als het wordt gevoed, kan het een sterke stroom worden die al onze gedachten naar beneden haalt. ”

-A. Roche-

Het overwinnen van een fobie is relatief eenvoudig als je weet hoe je het moet doen en als je de juiste technieken in de praktijk brengt. Dus, als je denkt dat je last hebt van dit probleem, is het belangrijk om de hulp van een psycholoog in te schakelen. Iemand die je door dit proces zal begeleiden zodat je de controle over je leven kunt herpakken… Ga ervoor! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.