Vier sleutels om toleranter te zijn

Toleranter zijn betekent de mening van anderen respecteren, aandachtig naar hen luisteren en je geest openen. Ontdek hoe je dit vermogen kunt ontwikkelen!
Vier sleutels om toleranter te zijn
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Tolerantie is een fundamentele deugd die iedereen zou moeten ontwikkelen. Denk er over na. In onze samenleving hebben mensen dagelijks contact met anderen. Ten eerste kan toleranter zijn je helpen ruzies en interpersoonlijke conflicten te vermijden. Daarnaast kan het je in staat stellen om andere meningen en standpunten te leren kennen. Waarom is het dan zo moeilijk om tolerant te zijn?

Mensen bouwen hun identiteit op rond hun waarden, meningen en overtuigingen. Daarom proberen ze zichzelf te beschermen. Het is normaal dat je je in gevaar voelt wanneer je met een ander perspectief wordt geconfronteerd, vooral een perspectief dat volledig in tegenspraak is met je eigen perspectief.

Sommige individuen zijn vrij inflexibel en geneigd tot dichotoom “zwart-wit” denken, en dit belemmert ongetwijfeld hun vermogen om buiten de kaders te denken en andere meningen te accepteren. Je kunt verschillende strategieën volgen als je toleranter wilt worden.

Sleutels om toleranter te zijn

Herken je eigen vooroordelen

Zoals we hierboven vermeldden, is het normaal dat je probeert je overtuigingen intact te houden. Om dit te doen, kun je verschillende cognitieve vooroordelen bedenken. Je kunt bijvoorbeeld informatie zoeken en accepteren die overeenkomt met je ideeën. Op dezelfde manier kun je degenen die je ideeën tegenspreken negeren of afwijzen. Dit proces verloopt meestal automatisch. Als je dit weet, kun je je geest openen.

Voordat je een idee als ongeldig bestempelt, moet je nadenken over waarom je het doet. Is het omdat het echt niet waar lijkt of gewoon omdat het tegen je huidige mening ingaat? Probeer jezelf ook te informeren over de verschillende standpunten die er zijn. Sta jezelf toe om onderwezen te worden. Het is oké om van gedachten te veranderen!

Een vrouw die de sleutels leert om toleranter te zijn

Stel je open voor diversiteit

Als één ding waar is, dan is het dat intolerantie vaak voortkomt uit onwetendheid, door in gesloten sociale kringen en omgevingen te blijven. Wanneer dit gebeurt, is het typisch om je toevlucht te nemen tot stereotypen om een hele groep mensen te beoordelen. Heb je ooit iets groots vertegenwoordigd door er een klein deel van te nemen?

Laten we eerlijk zijn, dat heb je waarschijnlijk wel. We doen dit allemaal minstens één keer. Maar dat betekent niet dat het klopt. Om dit te voorkomen, is er niets beters dan jezelf open te stellen voor verschillende dingen.

Reizen, andere culturen ontdekken, praten met mensen met verschillende achtergronden en met uiteenlopende meningen en interesses kan je perspectief enorm verruimen. Door uit de eerste hand over andere werkelijkheden te leren, zul je een meer open en tolerante houding aannemen.

Luister actief naar anderen

Een van de sleutels om toleranter te zijn, is absoluut om te leren naar anderen te luisteren. Veel gesprekken zijn tegenwoordig niets meer dan machtsstrijd om te zien wie het laatste woord heeft.

Het is essentieel om geïnteresseerd te zijn in wat de ander te zeggen heeft om een echt gesprek met hem of haar te hebben. Probeer niet simpelweg de argumenten te weerleggen en je mening op te dringen alsof die de enige geldige is.

Actief luisteren houdt in dat je aandacht schenkt aan wat de ander zegt. Aarzel niet om te analyseren wat er gezegd wordt. Reflecteer en stel zo nodig vragen. Hierdoor weet de persoon dat er naar hem wordt geluisterd, wat belangrijk is. Als je het standpunt niet begrijpt, is dat prima. Laat dat gewoon weten, zodat hij of zij het onderwerp op een gemakkelijkere manier kan uitleggen.

Dit proces zal je niet noodzakelijkerwijs van gedachten doen veranderen, maar het zal je zeker in staat stellen om te begrijpen wat de motieven van de ander zijn en met hem of haar mee te voelen.

Wees niet bang om van gedachten te veranderen, want het is een van de sleutels tot toleranter zijn

Hoewel het misschien niet zo lijkt, weerspiegelt intolerantie soms de angst om overtuigingen te verliezen die je al heel lang hebt. Van gedachten veranderen is niet gemakkelijk, omdat het inhoudt dat we erkennen dat we het bij het verkeerde eind hebben gehad, wat kan worden gezien als een zwakte of een mislukking.

Dit kon echter niet verder van de waarheid zijn. Dubbelchecken is verstandig en het is absoluut geen schande om een andere houding aan te nemen ten opzichte van feiten die je eerder niet wist. Dit weerspiegelt volwassenheid en helpt je om als individu te groeien.

Een stel in gesprek

Toleranter zijn betekent niet dat je je essentie moet veranderen

Onthoud allereerst dat tolerant zijn niet betekent dat je het blindelings eens bent met wat een ander denkt. Het betekent dat je ze respecteert, wat je persoonlijke mening ook is. Iedereen heeft andere voorkeuren en interesses.

Misschien heb je niet dezelfde levensstijl als je vriend, misschien ben je het niet eens met de mening van je partner over een bepaald onderwerp, of begrijp je niet waarom iemand anders een bepaalde beslissing heeft genomen.

Intolerantie zal echter alleen lijden, woede en rusteloosheid veroorzaken en bovendien leiden tot interpersoonlijke conflicten. Respect, luisteren en een flexibelere mentaliteit zullen je helpen harmonieuze relaties op te bouwen. Het kan je zelfs helpen om perspectieven te ontdekken waar je nog geen rekening mee had gehouden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Festinger, L. (1962). Cognitive dissonance. Scientific American. 207 (4): 93-107.
  • Butrus, N., & Witenberg, R. T. (2013). Some personality predictors of tolerance to human diversity: The roles of openness, agreeableness, and empathy. Australian Psychologist48(4), 290-298.
  • Riso, W. (2007). El poder del pensamiento flexible: De una mente rígida a una mente libre y abierta al cambio. Editorial Norma

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.