Tips om contact te maken met een introvert persoon

Tips om contact te maken met een introvert persoon
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Je moet het juiste moment vinden om contact te maken met een introvert persoon. Om met hen in contact te komen, moet je ze benaderen en ontdekken dat ze geweldige gesprekspartners kunnen zijn. We kunnen dan ook leren dat deze mensen geweldige vrienden zijn.

Onder hun ietwat afstandelijke houding weten ze hoe ze moeten luisteren, roddels moeten vermijden en een sterke en loyale band moeten vormen met hun vrienden.

Als we kijken naar introversie door de ogen van literatuur, zullen we één ding opmerken. Het duurde tot 2010 voordat dit type persoonlijkheid zijn negatieve imago verloor. Boeken zoals Silencio toonden het belang en de kracht van een introvert persoon. Ze hebben een hele reeks positieve deugden en eigenschappen.

“Verlegenheid is de angst voor sociale afkeuring of vernedering, terwijl introversie een voorkeur is voor omgevingen die niet overstimuleren.  Verlegenheid is inherent pijnlijk: introversie is dat niet. “

David Foster Wallace

In 1935 publiceerden psychologen Davis en Rulon een studie waarin mensen de belangen van een introvert persoon bespraken. Ze noemden hierin niet sociale terugtrekking, zoals velen dachten.

Ze hadden genoeg vaardigheden om in elke samenleving te worden betrokken. Wetenschappers onderscheidden hen vanwege hun toewijding aan hun idealen en hun geweldige vaardigheden als gesprekspartners.

In het begin hebben wetenschappers dat laatste feit zwaar bekritiseerd. In die jaren werd introversie geassocieerd met pathologische verlegenheid waarbij de persoon onvoldoende sociale vaardigheden had. Dat idee werd de laatste jaren verbannen.

We moeten hierin onthouden dat introversie niet één enkel kenmerk is. Ieder van ons situeert ons op een punt binnen dat continuüm van introversie en extraversie.

Een introvert persoon zijn

Hoe maak je contact met een introvert persoon?

We weten al dat introversie niet hetzelfde is als verlegenheid. We weten ook dat er geen tekortkomingen zijn op het gebied van sociale vaardigheden.  Introverte mensen hebben geen pathologisch component dat het voor ons moeilijk maakt om met hen in contact te komen.

In werkelijkheid is wat ze definieert een reeks van gedragsdynamiek die samengaat met hun mentale focus, hun emoties en zelfs met een brein dat informatie anders verwerkt.

  • Deze mensen geven de voorkeur aan stille omgevingen. Ze kunnen het vermijden om naar sociale bijeenkomsten te gaan of samen te komen met grote groepen mensen. Vandaar dat dit soort stimulerende scenario’s hun psychologisch uitputten.
  • Ze zijn introspectief, oplettend en fantasievol.
  • Ze hebben weinig vrienden en geven de voorkeur aan kleine cirkels van vriendschappen met wie ze sterke en zinvolle banden sluiten.
  • Introverte mensen geven de voorkeur aan diepe gesprekken, houden niet van roddels en trekken geen aandacht.
  • Ze zijn attent.
  • Introverte mensen werken met intrinsieke motivatie. Ze blijven trouw aan hun waarden en hoeven niet met iedereen overweg te kunnen.
  • Deze mensen hebben veelal artistieke passies zoals muziek, schrijven en tekenen.

Nu we de voorkeuren, het gedrag en de dynamiek kennen die een introverte persoon vormen, bespreken we nu de tips die ons kunnen helpen contact te maken met dit soort mensen.

1. Ga niet te snel en respecteer de tijd en communicatiekanalen

We moeten één aspect begrijpen als het gaat om verbinding maken met een introvert persoon. Wanneer je met een introvert persoon praat, moet je onthouden dat je met een meer sereen persoon praat. Daarom moet ons eerste gesprek met hen niet overweldigend of imponerend zijn. Je moet niet te brutaal of veeleisend zijn. Dit zal de relatie bekoelen.

De ideale manier om een ​​introvert persoon te benaderen is om hun ritme en tempo te accepteren. De beste manier om dit te doen is door een gesprek te starten dat beide partijen interesseert.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat er bepaalde communicatiekanalen zijn die introverte mensen meestal vermijden. Ze houden niet van telefoontjes over koetjes en kalfjes. Ze geven de voorkeur aan zinvollere berichten en gesprekken.

2. Een ui met interessante lagen

Introverte mensen hebben veel lagen. Ze zijn als uien die waardevolle, heldere binnenkanten verbergen. Weten hoe je deze lagen kunt bereiken om authentiek te verbinden, vereist dat je de tijden respecteert.

We moeten te allen tijde oprecht, bescheiden en coherent zijn, zodat we een goede vriendschap of relatie met die persoon tot stand kunnen brengen.

Wees oprecht en bescheiden

3. Maak ze niet het middelpunt van de aandacht

Het is geen goed idee om een verrassingsfeestje voor een introvert persoon te geven. Je moet geen verjaardagen organiseren waar gasten een kamer vullen en ze ​​in het middelpunt van de belangstelling staan. Zoiets zou werken bij een extroverte persoonlijkheid, maar niet bij iemand met dit profiel.

Creëer speciale momenten waarbij alles eenvoudig en spontaan is met slechts een paar mensen. Je zou het moeten doen op plaatsen waar geen druk is. Ze moeten zich niet gedwongen voelen om iets te doen wat ze niet willen doen.

4. Zinvolle gesprekken

Vermijd te lang over jezelf praten of small talk. In deze gevallen zullen ze naar je luisteren, maar niet echt geven om wat je zegt. Om te verbinden met een introverte persoon, kies je voor meer intelligente, diepere onderwerpen. 

Ideale gesprekken omvatten gemeenschappelijke interesses zoals boeken, televisieseries, doelen of projecten. Kortom, je zou moeten praten over verwante waarden die je deelt.

5. Plezier in stilte

Zwijgen delen met een andere persoon kan tot magische momenten leiden.  Op deze momenten voelen mensen zich natuurlijk. Stilte wordt niet geforceerd en houdingen en gesprekken kunnen hierdoor natuurlijk zijn. Je omgeving moet vredig zijn en een kalmerende werking hebben. Stilte moet een band creëren tussen beide mensen. Die medeplichtigheid kan een heel leven duren.

6. Respecteer hun persoonlijke ruimte

Je hoeft een introvert persoon niet elke dag te zien of om de twee uur te bellen. Het is niet nodig om precies uit te leggen hoe we onze dag hebben doorgebracht of elke afzonderlijke gedachte die we hadden.

Introverte mensen hebben hun tijd alleen nodig om hun energie op te laden en zichzelf te voeden. Ze moeten die tijd alleen in evenwicht brengen en van hun eigen passies genieten.  Hoewel een introvert persoon tijd alleen nodig heeft, wil dat nog niet zeggen dat hij geen vrienden of familie wil hebben.

Tot slot, contact maken met een introvert kan gemakkelijker zijn dan we denken. Relaties met introverte mensen zijn zelfs zeer de moeite waard. Het zijn waardevolle contacten die een leven lang mee kunnen gaan. [featured-post url=”https://verkenjegeest.com/dingen-leren-van-introverte-mensen/


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.