Elf handige tips om je sociale vaardigheden te verbeteren

Elf handige tips om je sociale vaardigheden te verbeteren

Laatste update: 24 februari, 2017

Hoe kun je het beste reageren op kritiek? Beschik je over goede communicatieve vaardigheden? Wist je dat het mogelijk was om je sociale vaardigheden te verbeteren? Onze sociale vaardigheden bestaan namelijk uit een reeks aangeleerde gedragingen. Je eigen sociale vaardigheden verbeteren is net zo belangrijk als leren lopen, lezen en schrijven.

We hebben al meerdere malen gezien dat onze sociale vaardigheden die noodzakelijke gedragingen zijn die ons in staat stellen om op een effectieve en bevredigende manier met anderen om te gaan en mee te leven. In dit artikel delen we enkele communicatietechnieken die jou kunnen helpen om je sociale vaardigheden te verbeteren, zodat je betere relaties kunt opbouwen met de mensen om je heen en zodat je kunt leren om persoonlijke conflicten op effectieve wijze op te lossen.

Elf handige en praktische tips om je sociale vaardigheden te verbeteren

1. De gebroken plaat techniek

Deze techniek bestaat uit het consistent blijven herhalen van de dingen die we uit willen drukken of de dingen waar we om willen vragen. Met andere woorden: keer op keer dezelfde zin blijven herhalen, ongeacht wat de andere persoon misschien zegt.

‘Wij bieden een nieuw model aan voor…’ ‘Ik begrijp het, maar ik ben niet geïnteresseerd, bedankt.’ – ‘Wat vind je van…?’ – ‘Ik begrijp het, maar ik ga dit niet kopen, bedankt.’ – ‘We zouden u een speciale prijs kunnen geven voor…’ ‘Nee dank u, ik ben niet geïnteresseerd.’

2. Negatieve beweringen

Dit is een manier om op terechte kritiek te reageren, zonder de persoon die jou bekritiseert te veel te rechtvaardigen. ‘Je deed deze oefening veel te langzaam.’ – ‘Ik had de oefening inderdaad veel sneller kunnen doen, sorry.’

3. Negatieve ondervraging

Dit is een handige manier om erachter te komen wat anderen denken, waardoor communicatie op het moment dat iemand ons bekritiseert makkelijker wordt. Negatieve ondervraging kan helpen om oprechte kritiek uit anderen te halen. ‘Wat stoort jou aan de manier waarop ik praat?’, ‘Wat is er mis met naar het theater gaan?’, ‘Wat is er mis met de manier waarop ik me kleed?’

4. Vragen stellen

Vragen dienen om iemand anders te laten weten dat er sprake is van een impulsieve reactie. ‘Ben je ergens boos over?’

5. Ontwapenende woede

Hierbij negeer je de inhoud van de boodschap die wordt overgebracht (beledigingen, kritiek…) en richt je al je aandacht op het gegeven dat de andere persoon boos is. Zo kun je het gesprek bijvoorbeeld richten op een proces dat je waarneemt in de andere persoon, zoals een emotie of bepaald gedrag dat ze vertonen.

6. De sandwichtechniek

Een van de meest effectieve technieken om je sociale vaardigheden te verbeteren, houdt in dat je begint met een positief aspect, wat vervolgens gevolgd wordt door een aspect dat kan worden verbeterd en tot slot eindigt met een paar motiverende woorden. ‘Ik weet dat je je best doet om je houding ten opzichte van… te verbeteren’, ‘En dit is goed merkbaar, je hebt al veel vooruitgang gemaakt.’

‘Ik denk dat je veel vooruitgang zou kunnen maken door (aspect dat verbeterd kan worden). Je zal het vast snel onder de knie krijgen.’

7. Herhalen wat de andere persoon voelt

Herhalen wat die andere persoon zegt door hem te laten weten dat je hem hebt begrepen, zonder met woorden aan te geven dat je het eens bent met hetgeen er gezegd is. ‘Ik weet dat het voor jou erg belangrijk om mijn auto te kunnen lenen, maar…’.

8. Genegenheid tonen

Genegenheid tonen is van essentieel belang om een gezonde relatie in stand te houden. Soms moeten we iets meer doen dan deze genegenheid uitdrukken in woorden, zoals een knuffel, een kus of een glimlach geven. Ook gevoelens kunnen je sociale vaardigheden verbeteren.

9. Complimentjes geven

Zelf vinden we het ook leuk om een complimentje te krijgen. Daarom is het belangrijk om anderen zelf ook af en toe een complimentje te geven.

10. ‘Ik’-boodschappen

‘Ik’-boodschappen worden gebruikt om je mening ergens over te uiten of om je overtuigingen uit te drukken in plaats van altijd generaliserend te spreken. Hetgeen voor jou geldt, hoeft namelijk niet altijd ook voor iemand anders te gelden. Denk aan constructies als ‘Ik vind dat…’ ‘Ik ben van mening dat…’ ik geloof dat…’.

11. Gesprekken in stand houden

In dit geval hebben we het over de juiste balans tussen luisteren en zelf spreken, waardoor onze bijdrage aan een gesprek aangenaam blijft. Sommige handige manieren om dit te doen zijn de andere persoon aankijken terwijl je tegen hem praat, respect opbrengen wanneer het tijd is om die andere persoon even het woord te laten nemen, laten zien dat je zit te luisteren (door bijvoorbeeld met je hoofd te knikken), praten over iets dat verbonden is aan hetgeen die andere persoon zojuist heeft gezegd of duidelijk laten merken dat je van onderwerp bent veranderd etc.

Over het algemeen kunnen we onze sociale vaardigheden en de manier waarop we met anderen omgaan altijd verbeteren. Wat vooral belangrijk is, is dat we bereid zijn om dit te doen en om deze tips in praktijk te brengen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.