5 onmisbare zelfhulpboeken

juni 14, 2018

Je hebt waarschijnlijk al ingewikkelde momenten in je leven meegemaakt die je ertoe aangezet hebben om een verklaring te zoeken. Misschien wou je begrijpen wat er met je gebeurde. Of misschien was je gewoon op zoek naar oplossingen voor je problemen. Om dat te doen ben je wellicht op zoek gegaan naar zelfhulpboeken. Tegenwoordig kan je heel wat van deze geneeskunde “op papier en in inkt” vinden.

Sommige zelfhulpboeken hebben het over liefde, verdriet, angstgevoelens of hoe je de hindernissen kan overwinnen die je tegenhouden om een doel te bereiken. Er zijn onderwerpen en auteurs die een ruime verscheidenheid aan smaken aanspreken. Er bestaan zelfs boeken om te leren hoe je een betere ouder kan zijn.

Je hebt dus al deze mogelijkheden. Daarom is het moeilijk om een specifiek boek uit te kiezen. Want ze kunnen er allemaal hetzelfde uitzien en tegelijkertijd allemaal verschillend zijn. Het heeft geen zin om het dikste boek uit te kiezen als de inhoud waardeloos is. Je hebt een zelfhulpboek nodig dat je kan inspireren en motiveren om in beweging te komen en positieve veranderingen door te voeren.

Waarom zijn zelfhulpboeken succesvol?

Volgens de psychologe Susana Moraga “is het succes van zelfhulpboeken afkomstig van het feit dat ze voor een divers publiek ruim beschikbaar zijn.” Ze denkt bovendien dat de reden dat hun populariteit stijgt, te maken heeft met hun redelijke kostprijs. Ze zijn ook gemakkelijk toegankelijk in bibliotheken en op digitale platforms. Naast al deze dingen is ook het taalgebruik laagdrempelig. Mensen vinden ze meestal leuk. Dit is belangrijk want hun populariteit is meestal een gevolg van mond-op-mond reclame.

Moraga wijst er ook op dat “we het cliché of de schaamte voor zelfhulpboeken overwonnen hebben.” We denken niet langer dat mensen die ze lezen, een geestelijke stoornis hebben. Steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk de geestelijke gezondheid is.

Zelfhulpboeken

5 zelfhulpboeken

Ik stel je vijf zelfhulpboeken voor die ik in mijn bibliotheek heb. Dat betekent niet dat ze volledig onmisbaar zijn. Op het moment dat je dit artikel leest, zullen er waarschijnlijk al betere boeken bestaan. Want voortdurend worden er nieuwe zelfhulpboeken uitgegeven. Toch kan ik jou verzekeren dat deze boeken wetenschappelijk gefundeerd zijn en dat de meeste mensen ze gemakkelijk zullen begrijpen.

Je goed voelen: De Nieuwe Stemmingstherapie, van David D. Burns

Zoals de titel laat vermoeden, focust dit boek op hoe je slechte gemoedstoestanden te boven kan komen. We willen er echter ook voor zorgen dat de titel voor de lezers niet verwarrend is. Daarom willen we verduidelijken dat een “slechte gemoedstoestand” niet synoniem is voor een depressie. Burns legt op een heldere en beknopte manier uit hoe je je stemming kan verbeteren om depressies te voorkomen.

Dit boek kan aanvullend materiaal zijn bij psychologische therapie. Want de informatie in het boek is een nuttige herinnering aan de aspecten van de therapie. Dit boek is niet alleen bruikbaar voor patiënten maar ook voor ervaren psychologen.

“Door te beginnen vanuit de principes van de cognitieve therapie heeft Dr. Burns een snelle en klinisch bewezen methode ontwikkeld die masochistische valkuilen als perfectionisme, afhankelijkheid van de mening van anderen, werkverslaving, apathie, enzovoort herkent. Met eenvoud, overtuiging en begrip probeert Dr. Burns mensen te helpen om depressie te voorkomen en een leven vol energie en zelfvertrouwen te verwezenlijken.”

 Share

Zelfhulpboeken

Als het leven ons citroenen geeft, dan zullen we er limonade van maken, van Ernesto Lopez Mendez en Miguel Costa

De auteurs van dit boek waren mijn professors toen ik mijn masters in de psychologie behaalde. Het zijn charmante mensen met een heel ruime ervaring in het gebied van de psychologie. Misschien is dat de reden waarom ik dit boek zo goed vind.

Op een duidelijke, eenvoudige en educatieve manier geeft dit boek ons een diepgaand inzicht in stress. Het helpt de lezer te begrijpen hoe en waarom stress ons zo hard raakt. We vinden niet alleen uitleg over dit effect maar ook over hoe het schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Het boek focust echter niet alleen op stress. Het verschaft ons ook praktische tips om onze vrees, nervositeit, verdriet en obsessies aan te pakken.

Ernesto Lopez Mendez en Miguel Costa stellen strategieën voor die je helpen om je tijd te organiseren. Op die manier kan je gemakkelijker de confrontatie aangaan met de bedreigingen en de vijandigheid in je leven. Ze bespreken ook de verschillende manieren om op angstgevoelens te reageren. Ze hebben het onder andere over ademhalingsoefeningen die je kan gebruiken wanneer angst lichamelijke gevolgen heeft, zoals kortademigheid.

“Het is zonder twijfel een voorstel om het leven ten volle te leiden en ervan te genieten want die ervaringen geven betekenis aan het leven wanneer stress de dingen ingewikkeld maakt of ervoor zorgt dat je je bitter voelt.”

 Share

Je foutieve zones, van Wayne Dyer

Wat kunnen we over dit boek zeggen? Het is een zelfhulpklassieker. Ik heb het vijftien jaar geleden voor het eerst gelezen. Dit is het perfecte boek dat je op je nachtkastje moet bewaren. Je kan er telkens als je je slecht voelt, naar grijpen. Ik noem dit boek “Het SOS-boek.”

Je foutieve zones is een boek dat vele psychologen aanbevelen. Het zet de voornaamste factoren uiteen die bepalend zijn voor onze psychologische gezondheid. In een eenvoudige en begrijpelijke taal beschrijft Wayne Dyer hoe we onafhankelijk, gelukkig en emotioneel gezond kunnen zijn. Elk hoofdstuk is geschreven alsof het een psychotherapiesessie is.

“Projecteer je ontevredenheid niet op anderen. De oorzaak komt van binnenin jou, vanuit de “foutieve zones” van je persoonlijkheid, die jou blokkeren en je zelfverwezenlijking in de weg staan. In dit boek toont Dr. Wayne Dyer hoe je deze zones kan vinden, wat ze betekenen, wat ze veroorzaken en hoe je ze kan overwinnen.”

 Share

Zelfhulpboeken

Werkboek voor Ontspanning en Stressvermindering, van Martha Davis, Matthew McKay, en Elizabeth Robbins Eshelman

De titel doet het al vermoeden. Dit boek is een praktische gids om stress te verminderen. Het legt verschillende doeltreffende manieren uit om met stress om te gaan. Bovendien biedt het technieken om je emoties onder controle te houden. Het is een beknopt handboek met strategieën om stress te verminderen. Elk hoofdstuk behandelt een andere strategie.

“De helderheid van de tekst en de rijkheid van de inhoud maken dit boek een uitermate nuttig handboek voor psychologen, psychiaters, artsen, verplegers, leraren en elke andere persoon die te maken heeft met stressgerelateerde problemen.”

 Share

Je kan leren om gelukkig te zijn, van Alexandra Dieguez Gonzalez en Carmen Serrat-Valera

In dit boek leren de psychologe Carmen Serrat-Valera en de journalist Alexa Dieguez ons om onze persoonlijke hulpbronnen te ontdekken, emoties te sturen, verschillende talenten te ontwikkelen en zorg te dragen voor onszelf. Want dit zal het mogelijk maken om een bevredigend leven te leiden. Het is een verrijkend boek. De auteur heeft het op een praktische en vertrouwelijke manier geschreven en helpt ons om te begrijpen hoe we functioneren.

Het leert de lezer ook om alle hindernissen die de zelfverwezenlijking belemmeren, te herkennen en te overwinnen. Want het zegt je hoe je de geschikte stappen moet nemen om het leven dat je wilt, op te bouwen. Daarom bespreken de auteurs verschillende oefeningen met tegenovergestelde doeltreffendheid. Daarbij gebruiken ze verhalen, metaforen, wetenschappelijk onderzoek en reflectie.

“Er zijn vele voordelen van gelukkig zijn (weten hoe je de kleine dingen kan waarderen, intellectueel en creatief vermogen ontwikkelen, goede persoonlijke relaties onderhouden, deelnemen aan plezierige activiteiten, de effecten van stress verzachten, betekenis aan je leven geven,  enzovoort). Het is aan elk van ons om er hard aan te werken zodat we van het leven en van elke ervaring kunnen genieten.” 

 Share

Tot besluit hoop ik dat je evenveel van deze zelfhulpboeken zal genieten als ik. Vind je ze niet allemaal goed, dan hoop ik toch dat minstens één boek jou aanspreekt. Maar het is belangrijk dat je onthoudt dat ze geen vervangmiddel zijn voor professionele hulp. Ze zijn gewoon nog een hulpmiddel om je te helpen groeien en bloeien.