7 manieren om emotioneel sterker te worden

7 manieren om emotioneel sterker te worden

Laatste update: 05 mei, 2018

Emotioneel sterker zijn heeft te maken met weerstand en het vermogen om met de hoogte- en dieptepunten van het leven om te gaan. Het betekent een flexibele geest hebben die kan veranderen, met vertrouwen en op een dappere en kordate manier uitdagingen aanvaarden. Wanneer we emotioneel sterker worden krijgen we een beter leven.

Lao-Tse had het echt juist toen hij zei dat een sterk persoon andere mensen kan overwinnen maar dat een krachtig persoon zichzelf kan veroveren. Toch zijn er mensen die hun hele leven lang er niet in slagen om ooit zichzelf te overwinnen.

“Want je weet dat zacht sterker is dan hard, water is sterker dan steen, liefde is sterker dan geweld.”

-Herman Hesse-

Emotionele kracht geeft je de psychologische middelen die je nodig hebt om elke uitdaging op je weg aan te pakken. Maar als je emotioneel sterker wil zijn, dan moet je lang en hard kijken naar wat je wil zijn. Bekijk wat je doet en wat je niet wil in je leven. Zodra je prioriteiten duidelijk zijn, zal er geen ruimte meer vrij zijn voor onzekerheid of overgave…

7 manieren om emotioneel sterker te worden

Zeven manieren waarop je emotioneel sterker kan worden

Emotionele kracht is geen pot vol goud aan het einde van de regenboog. Als je emotioneel sterker wil worden, dan is het enige wat je eigenlijk moet doen wat serieus innerlijk werk. Het vereist een persoonlijke, intieme en zorgvuldige vaardigheid en de juiste soort psychologische middelen.

Laten we nu eens kijken naar de stappen om dit doel te bereiken.

1. Zelfbewustzijn: dagelijks twintig minuten zelfreflectie

Je besteedt waarschijnlijk een deel van je dag aan trainen, lezen of televisie kijken. Het is dus ook een goed idee dat je op dezelfde manier “jezelf een klein beetje tijd gunt” om na te denken en zelfbewustzijn te beoefenen.

Want dit is één ding dat je nodig hebt om emotioneel sterker te zijn. Leer hoe je afstand kan nemen van de dingen rondom jou. Op die manier zal je in staat zijn om te zien wat je eigen behoeften echt zijn. Je graaft diep in jezelf en je ziet duidelijk hoe de dingen je beïnvloeden.

2. Aanvaard negatieve gevoelens

Laten we eens even bij iets anders stilstaan. De wereld heeft ons gedurende een lange tijd overtuigd dat we “gelukkig moesten zijn”. We hebben het zo vaak gehoord dat we uiteindelijk allemaal “verslaafd” zijn geraakt aan positieve emoties. Maar dit heeft één neveneffect. We kunnen niet omgaan met negatieve gevoelens. Want we zien de zin van deze gevoelens niet in.

Verdriet blokkeert je. Woede zorgt ervoor dat je te ver gaat. Bovendien slik je de ene na de andere ontgoocheling in zonder echt te weten wat je met die moeilijke emoties moet doen. Maar mensen die emotioneel sterker zijn aanvaarden ze. Je hoeft alleen maar te beseffen dat aanvaarding niet betekent dat je opgeeft. Het wil daarentegen zeggen dat je erkent dat er bepaalde innerlijke aspecten zijn. Zo kan je ze verwerken.

3. Bekijk obstakels niet als muren maar als uitdagingen

Om emotioneel sterker te zijn zal je psychologische vaardigheden moeten ontwikkelen. Dat zal niet snel of gemakkelijk verlopen. Maar deze strategie zal je ver brengen. Want het zal aan elk obstakel in je leven betekenis geven. Probeer ook om er tegen jezelf en tegen anderen over te spreken als uitdagingen. Benoem ze niet als mislukkingen of doodlopende straatjes.

Soms ziet iets eruit als een eindpunt. Maar het is niet anders dan een open deur om iets nieuws op te bouwen. Je kan daarna door de deuropening lopen. Want je zal dan alle nieuwe mogelijkheden zien die zich aan de andere kant bevinden.

Respect maakt je emotioneel sterker

4. Vraag andere mensen niet om hun aandacht maar om hun respect

Sommige mensen wijden hun hele leven aan het smeken om de aandacht van mensen. Net als zuurstof hebben ze het nodig. Want zonder die aandacht voelen ze zich weerloos en verloren. Zodra ze de goedkeuring of de tevredenheid van hun vrienden en familie krijgen, voelen ze zich gewaardeerd. Hun zelfvertrouwen is dan veilig.

Maar deze ongezonde gewoonte verhindert dat je emotioneel sterker wordt. Want je hebt geen aandacht nodig maar respect. Het is hetzelfde wat jij aan andere mensen geeft. Het resultaat is dat we dan allemaal als vrije individuen kunnen leven. We hebben andere mensen niet nodig om ons te zeggen wat we moeten doen of hoe we onszelf moeten uitdrukken.

5. Onthoud dat verandering deel uitmaakt van het leven

Enthousiasme is één van de kenmerken van emotioneel sterke mensen. Want enthousiaste mensen hebben een bepaalde innerlijke kracht die hen de energie geeft om te overwinnen. Ze houden ervan nieuwe uitdagingen te ontdekken die hen helpen groeien.

Verandering is een deel van het leven. Een persoon die op één plaats blijft steken zal uiteindelijk breken. Ze zullen hun wonderbaarlijk  enthousiasme verliezen. Onthoud dus altijd de waarde van verandering en hoe goed en noodzakelijk het is.

6. Leer om dankbaar zijn

In het begin kan het naïef of onwetenschappelijk lijken. Maar dagelijks dankbaarheid uiten voor wat je bereikt hebt, voor wat je hebt, voor wie je bent en wat jou omringt is eigenlijk een enorm gezonde oefening.

Probeer ook een dagboek van dankbaarheid bij te houden. Het is net als een dagboek waarin je alle positieve dingen kan schrijven, over jezelf, over het leven en over de voorspoed in je leven. Want die hebben de kracht om je te motiveren en je emotioneel sterker te maken.

7. Vandaag is de beste dag om je dromen waar te maken

Emotioneel sterker zijn betekent ook dat je zonder angst vecht voor wat je wilt. Je hoeft je dromen niet uit te stellen tot morgen. Ben jij één van die mensen die het woordje “ooit” heel vaak gebruikt? “Ooit zal ik die persoon zeggen hoe leuk ik hem vindt”. “Ik zal mijn baas ooit opslag vragen”. Ooit zal ik die prachtige reis ondernemen”. “Ooit…”?

Maar “ooit” staat niet op de kalender. Je laat de tijd voorbijgaan. Het leven glijdt door je vingers als gevolg van besluiteloosheid en angst. Is het dit waard?  Natuurlijk niet. Werk dus aan je vertrouwen, aan je zelfvertrouwen en je kordaatheid. Voeg daarna ook enkele druppels moed toe. En maak dan je dromen waar.

Emotioneel sterker

Emotioneel sterker worden is een proces dat eigenlijk nooit eindigt. Het vereist dagelijks werk. Want je moet je geestelijke spieren oefenen bij elke uitdaging, ontbering en droom die in je leven komt. Wees dapper en ga op zoek naar geluk op de weg van zelfzorg en zelfliefde.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.