Afstand nemen en sterker terugkeren

Afstand nemen en sterker terugkeren

Laatste update: 18 oktober, 2017

Wanneer je met een moeilijke situatie geconfronteerd wordt, dan vereist het moed om op het juiste moment afstand te nemen en je terug te trekken. Want je hebt tijd nodig om te reflecteren en na te denken over wat er gebeurd is. Je wil begrijpen hoe je je voelt. Daarna kan je terugkeren. Zodra je je kracht teruggewonnen hebt, kan je het opnieuw proberen.

Het juiste moment kiezen om je terug te trekken uit een relatie, uit een discussie met een andere persoon, of uit een onbevredigende job, vereist wilskracht. Je zal je angst voor de gevolgen moeten overwinnen. Soms maken we situaties mee die ons uitputten. Toch zijn we niet in staat om weg te gaan en onze kracht terug te winnen.

De zoektocht naar geluk

In sommige omstandigheden is het nodig om aan je eigen persoonlijke geluk te denken.  Je moet je innerlijke vrede terugvinden om zo opnieuw kracht te hebben. In deze situaties is het essentieel dat je consequent bent in wat je denkt, voelt, zegt en doet.

“Geluk is innerlijk, niet uiterlijk; het hangt dus niet af van wat we hebben maar van wat we zijn.”

-Pablo Neruda-

Geluk is een term die utopisch lijkt. We hebben de neiging om ernaar te verwijzen in de verleden tijd. Want we zeggen bijvoorbeeld dingen als ‘in de zomer van 2000 was ik gelukkig’. Onderzoekers binnen de positieve psychologie hebben een definitie van het concept geluk omschreven. Ze baseren het op drie bestanddelen:

  • Vaak een positief gevoel ervaren (vreugde, plezier, liefde, genegenheid)
  • Weinig momenten waarop je een negatief gevoel ervaart (verdriet, stress, bezorgdheid, angst, pijn)
  • Hoge niveaus van voldoening in het leven
Meisje Dat In Het Water Staat Met Witte Bomen Boven Haar Hoofd Voor Wie Afstand Nemen Noodzakelijk Is

Samengevat betekent dit dat een gelukkige persoon iemand is die veel positieve en weinig negatieve emoties ervaart en voldoening voelt over zijn leven. Maar vergeet niet dat er niet zoiets is als objectief geluk. Het is eerder een subjectieve staat van geluk die elk van ons op zijn eigen manier ervaart.

De zoektocht naar deze subjectieve staat van geluk is wat ons doet beslissen om uit een situatie te stappen. We verwijderen ons uit situaties die ons een ongemakkelijk gevoel geven of ons ongelukkig maken. Zodra we de nodige energie hersteld hebben, kunnen we terugkeren.

Emotionele intelligentie en zijn waarde om kracht terug te winnen

Menselijk geluk houdt rechtstreeks verband met bepaalde emoties en stemmingen. Hierin speelt emotionele intelligentie een rol. Want het is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te begrijpen.

“Het vermogen om te pauzeren en niet vanuit die eerste impuls te handelen is een cruciale emotionele vaardigheid in het moderne leven.”

-Daniel Goleman-

Wat emoties betreft zijn er deskundigen die denken dat je ze volledig kan beheersen. Anderen geloven dat je eigenlijk niets kan doen om ze onder controle te houden. Maar er zijn ook onderzoeken die tot het besluit komen dat de manier waarop je je emoties interpreteert, kan veranderen. Je kan dus je gevoelens op een andere manier leren ervaren.

Volle Koffer Met Vlinders Eromheen Omdat Afstand Nemen Soms Noodzakelijk Is

Als je bijvoorbeeld bang bent om in het openbaar te spreken, dan zal je aan die zenuwen denken als iets negatiefs. Maar als je ze interpreteert als het verlangen om het goed te doen, dan is de kans groter dat je succesvol zal zijn. Je hoeft alleen maar te begrijpen hoe je je voelt en die emoties in je voordeel bijsturen.

Je gaat niet op de vlucht, maar je neemt de tijd om uit te zoeken hoe je sterker kan terugkomen

Afzondering geeft je vaak de tijd om over jezelf te leren en na te denken over je leven. Het geeft je plaats en ruimte om je sterktes en je zwaktes te omschrijven en te werken aan wat je moet verbeteren.

“Sluit vrede met afzondering. Het zal je helpen om jezelf beter te leren kennen, om met jezelf geconfronteerd te worden. In je eentje, zonder dat iemand je stoort.”

-Walter Riso-

Om die reden moet je afzondering niet als iets negatiefs zien. Het is eerder een bondgenoot in het proces van zelfkennis. Je zal dit op meerdere momenten van je bestaan nodig hebben. Soms moet je kracht en energie terugwinnen. Dan is het nodig om terug te keren naar je oorsprong. Rust en afzondering zullen je hierbij helpen.

Hoe je je emoties kunt sturen en energie kunt terugwinnen

Emotionele intelligentie gebruiken houdt in dat je je emoties en stemmingen onderkent. Leer erkennen wanneer je bijvoorbeeld kwaad, nerveus of triestig bent. Dat zal je toelaten om te handelen vanuit de bron van de emotie en de emotie zelf. We geven je enkele hulpmiddelen om je negatieve emoties te sturen.

Denk aan je deugden, niet aan je zwakheden

Sta eens een minuut stil en denk na over alles wat je jezelf vertelt wanneer er iets negatiefs gebeurt. Je zal inzien dat jij diegene bent die deze emotie voedt en ervoor zorgt dat ze steeds groter wordt. In het begin was het gevoel misschien nog gemakkelijk te sturen. Maar omdat het nu besmet is, zal het een grote uitdaging worden.

Meisje Voor Wie Afstand Nemen Moeilijk Is

Als je op het werk een fout maakt, dan hoef je jezelf niet te martelen. Je hoeft er alleen maar uit te leren. Zo zorg je ervoor dat je niet zelf de ontmoediging nog groter maakt. Denk dan aan alle momenten waarop je het goed deed. Op die manier kan je je negatieve gevoelens sturen. Het zal het mogelijk maken om terug te keren naar je innerlijke vrede.

“De rede is koud maar ziet helder. Emotie zou warmte moeten geven maar zonder die helderheid te verliezen.”

-J. Balmes-

Richt je aandacht op iets anders

Je kan het vergelijken met wat er gebeurt bij kleine kinderen wanneer ze huilen. Jij probeert hen af te leiden met een stuk speelgoed. Op dezelfde manier kan je je concentreren op een andere taak als je merkt dat een negatieve emotie jou begint te overrompelen. Je leidt zo je aandacht af en krijgt de mogelijkheid om terug te keren naar een innerlijke staat van rust. Controle van de aandacht speelt een onmiddellijke rol in het stoppen van de negatieve emotionele cyclussen die zichzelf voeden.

Afstand nemen van de situatie door middel van meditatie

Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat meditatie helpt om negatieve gedachten en emoties te voorkomen. Meditatie kan helpen om je angsten onder controle te houden en je bezorgdheid te verminderen. Want het werkt op de ademhaling en de concentratie.

Zoek een rustige plaats, adem traag, en voel hoe de lucht zachtjes je longen binnenkomt en verlaat. Intussen beginnen je geest en je spieren te ontspannen. Beoefen elke dag meditatie en je zal geleidelijk goede resultaten bereiken.  Wellicht ook interessant voor jou

5 lessen die je sterker zullen maken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
5 lessen die je sterker zullen maken

Lees de volgende levenslessen. Deze lessen moeten binnen handbereik gehouden worden door iedereen die sterker, productiever en bewuster wil zijn.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.