Onze stemmingswisselingen onder controle houden met 7 tips

Onze stemmingswisselingen onder controle houden met 7 tips
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Onze stemmingswisselingen onder controle houden kan een teken van intelligentie en zelfs van levenskwaliteit zijn. We kunnen regelmatig dagen hebben dat alles volmaakt lijkt. Plotseling zorgt een bepaalde situatie of gedachte dan dat alles verandert. Wat kunnen we doen als dit gebeurt?

Alfred Adler, de vader van de individuele psychologie heeft gezegd dat “we een slecht humeur moeten interpreteren als een teken van minderwaardigheid.” Als we geloven dat dit waar is, dan is het duidelijk dat het essentieel voor ons welzijn is, dat we in staat zijn om deze veranderingen te beheersen. Dit geldt vooral wanneer het negatieve veranderingen zijn?

Wat is een stemmingswisseling?

Een stemmingswisseling is een verandering in onze huidige geestestoestand. We ervaren hoogte- en laagtepunten die ons in een korte tijdsperiode op verschillende manieren beïnvloeden.

Stemmingswisselingen onder controle

Deze stemmingswisselingen kunnen ons van een staat van tevredenheid rechtstreeks tot gevoelens van angst of zenuwachtigheid brengen en zelfs omgekeerd. Als dit een gewoonte wordt, dan kan emotionele instabiliteit veroorzaken. Dat kan het sociale, persoonlijke en werkleven van een persoon verstoren.

Deze veranderingen zijn een gevolg van verschillende factoren, bijvoorbeeld hormonale veranderingen tijdens de menopauze of de menstruatie. Maar het is iets dat niet alleen bij vrouwen voorkomt. Want er zijn ook andere oorzaken, zoals onder andere de adolescentie, of persoonlijkheids- of eetstoornissen.

De sleutels om stemmingswisselingen onder controle te houden

Nu we weten wat ze zijn, moeten we leren hoe we stemmingswisselingen onder controle kunnen houden. Het is niet altijd gemakkelijk, vooral als ze door psychologische stoornissen veroorzaakt worden. Maar we kunnen leren hoe we ze op een doeltreffende manier moeten aanpakken. Want dit kan voor aanzienlijke voordelen in ons dagelijks leven en in ons sociale welzijn zorgen.

Enkele gewoonten tot stand brengen

Wat geeft je een goed gevoel? Wat helpt je te ontspannen? Ontdek wat jou je beter laat voelen en creëer je eigen gewoonten. Dat kan bijvoorbeeld muziek, gaan wandelen of praten met vrienden zijn. Bepaal welke activiteiten jou ontspannen. Probeer om altijd voor deze activiteiten ruimte vrij te maken in je agenda.

Afstand nemen

Soms zijn we ons bewust dat een bepaalde situatie ons humeur verandert. Maar we slagen er niet in om eraan te ontsnappen. Het is echter essentieel dat we weten hoe we dingen op afstand kunnen houden. Dit verschaft ons een veel grotere controle over ons leven. In sommige gevallen kan het ons de nodige frisse lucht geven om bepaalde emoties te verdrijven.

Op dit manier en wanneer het nodig is, zullen we in staat zijn om afstand te nemen vóór de gebeurtenissen uitgelokt worden. We zullen dan kunnen vooruitlopen op onze emotionele reactie. We weten bijvoorbeeld dat een discussie niet goed zal eindigen… is het dan echt nodig dat we erin betrokken raken?

Denk eerst en spreek dan

Een Arabisch spreekwoord zegt dat “als wat je gaat zeggen niet mooier is dan stilte, zeg het dan niet.” Het betekent niet dat je nooit, of bijna nooit, mag spreken. Maar het leert ons wel dat we moeten nadenken vóór we iets zeggen. Het is ook belangrijk voor onze communicatie dat we inhoud hebben en positief zijn.

Dat is de reden waarom het slim is om na te denken, te ontleden, de woorden te kiezen die je wil zeggen en hoe je die zal zeggen. Zodra je dit gedaan hebt, laat ze dan door je lippen heen stromen (of zelfs door je vingers heen als je ze opschrijft).

“Onze slechte gemoedsstemmingen maken ons mindere mensen.”

-Doménico Cieri Estrada-

Stemmingswisselingen onder controle

Het belang van goed en regelmatig rusten

Vermoeidheid is vaak de oorzaak van ons slecht humeur en onze stemmingswisselingen. Als we geestelijk en lichamelijk uitgeput zijn, dan verslapt onze stemming. Dit veroorzaakt dan emotionele instabiliteit.

Het is niet altijd mogelijk om te rusten. Maar als je de mogelijkheid hebt, dan is een beetje ontspanning op alle vlakken heel voordelig. Want dit helpt ons om onze ideeën te vernieuwen. We kunnen dan onze negatieve emoties afwijzen en afleidingen voorkomen die onze gemoedsstemming kunnen veranderen.

Lichamelijke oefeningen

Lichamelijke oefeningen laten het peil van de dopamine in het bloed stijgen. Want het scheidt een neurotransmitter af die het vermogen heeft om ons humeur te verbeteren. Dagelijks dertig minuten sporten is een geweldig hulpmiddel om onze emoties te regelen en ons te helpen op een positieve manier te denken.

Schrijven

Stemmingswisselingen onder controle

Vele grote schrijvers zeggen dat schrijven hen ontspant. Het is ook een heel goed idee om over gevoelens te schrijven. Bovendien is het heel therapeutisch. Want het zal ons helpen om te analyseren wat onze stemmingswisselingen veroorzaakt en hoe we kunnen voorkomen dat ze in de toekomst optreden.

Denk over de reden waarom je stemming verandert

Soms is het altijd dezelfde factor die ons in een slecht humeur brengt. Het kan de tijd van het jaar, onze persoonlijke situatie of bepaalde mensen zijn. Een goede analyse zal ons toestaan om de oorzaken te bepalen en ons vermogen te verbeteren om onze stemmingswisselingen onder controle te houden.

Maar als je er nog steeds niet in slaagt om je stemmingswisselingen onder controle te krijgen, dan moet je misschien een deskundige raadplegen over je problemen. Want onze slechte gemoedstoestand kan veel ernstigere problemen verbergen die moeten worden aangepakt.

“Niet zonder een immens verdriet moest ze toegeven dat de voortdurende aanwezigheid van haar oude moeder haar ergerde.”

-Magda Szabo- Wellicht ook interessant voor jou

Je emoties uitdrukken: hoe doe je dat op een goede manier?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Je emoties uitdrukken: hoe doe je dat op een goede manier?

Wanneer je je gelukkig voelt, dan is het gemakkelijk om te glimlachen en anderen te tonen dat je in een positieve stemming bent. Maar wanneer je er...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.