Vier eigenschappen van online-roofdieren

Online-roofdieren richten zich meestal op minderjarigen omdat die makkelijker te manipuleren zijn. Waarom doen ze het echter, wat willen ze van hun 'prooi'? Lees hier in dit artikel meer over.
Vier eigenschappen van online-roofdieren

Laatste update: 25 april, 2019

Tussen 1970 en 1990 vond er een reeks moorden en aanrandingen plaats in Rusland. Andrei Chikatilo, een man van middelbare leeftijd, doodde meer dan 50 mensen. We kunnen zijn criminele handelingen gebruiken om het psychologische profiel van online-roofdieren te analyseren.

De meeste van zijn slachtoffers waren jonge vrouwen en kinderen (zowel jongens als meisjes). Nadat hij was ontslagen van een school waar hij lesgaf omdat hij zijn studenten had misbruikt, vond hij een baan als fabrieksmedewerker.

Hij moest voor zijn baan veel reizen, daarom gebruikte hij treinstations om zijn slachtoffers te pakken. Het waren altijd kinderen of tieners in kwetsbare situaties die niet goed wisten hoe ze met de trein moesten reizen. Zijn verhaal werd enkele jaren later verteld in de film Citizen X.

Seksuele roofdieren zijn door de hele geschiedenis heen een maatschappelijk probleem geweest. Desondanks is de manier waarop ze te werk gaan in de loop der tijd flink veranderd.

Andrei Chikatilo paste zich aan zijn huidige levenssituatie aan. Hij maakte gebruik van de treinstations die hij gedwongen was vaak te bezoeken om slachtoffers te pakken te krijgen.

Criminelen hebben hun criminele handelingen geperfectioneerd met behulp van de nieuwe technologieën die zijn ontstaan. Via sociale netwerken, chatrooms of forums kan iedereen snel in contact komen met een heleboel mensen.

Deze platformen maken het voor criminelen dan ook een stuk makkelijker om hun slachtoffers te selecteren. Het maakt het ook makkelijker voor ze om geloofwaardige leugens te fabriceren.

De moordenaar andrei chikalito

Grooming en online-roofdieren

‘Grooming’ is de manier waarop online-roofdieren mensen achtervolgen op het internet. De snelheid waarmee informatie verkregen kan worden en het gebrek aan veiligheid zijn twee belangrijke factoren die online roofdieren hierbij helpen.

Volgens een onderzoek naar cybercriminaliteit dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Spanje uitvoerde, zijn de meeste online-roofdieren mannelijk. Hun leeftijd kan erg variëren aangezien merendeel van deze misdaden wordt gepleegd door mensen die tussen de 18 en 60 jaar oud zijn. De meest kwetsbare slachtoffers  zijn daarentegen minderjarigen.

Vier eigenschappen van online-roofdieren

Er zijn verschillende psychologische kenmerken die ons kunnen helpen te begrijpen wat voor strategieën deze roofdieren gebruiken en waarom ze doen wat ze doen:

Manipulatief

Online-roofdieren weten situaties op zo’n manier in elkaar te zetten dat ze aansluiten op hun wensen. Ze creëren voortdurend cognitieve vervormingen om hun slachtoffers uit balans te brengen. Zo kunnen ze hun slachtoffers zo ver krijgen hen te geven wat ze van hen willen. Dit is meestal een stuk makkelijker voor elkaar te krijgen met minderjarigen.

Dominant

Dit is een uitbreiding van de vorige eigenschap. Online-roofdieren creëren een machtsonevenwichtigheid zodat de andere persoon zich aan hun wil zal onderwerpen.

Al vanaf het moment dat het gesprek begint proberen ze de ander te domineren om te krijgen wat ze willen. Ze streven naar de voldoening die ze ervaren wanneer ze voelen dat ze macht over iemand hebben.

Sommige online-roofdieren zijn echter precies het tegenovergestelde in hun dagelijkse leven. Misschien lijken het in het echte leven wel mensen die zelf makkelijk te domineren zijn.

Oppervlakkige charme

Online-roofdieren gebruiken het internet om comfortabele omgevingen te creëren. Ze identificeren zich met de problemen van de ander, laten zien dat ze hem begrijpen en tonen interesse in wat de ander meemaakt.

Ook tonen deze roofdieren interesse in de smaak en verlangens van hun slachtoffer en weten ze zich aan te passen aan de eisen van verschillende situaties.

Een laag zelfbeeld maakt het voor seksuele roofdieren moeilijk om gezonde relaties te onderhouden met mensen van hun eigen leeftijd. Dat is ook de reden waarom ze op zoek gaan naar mensen die kwetsbaarder en toegankelijker zijn dan zijzelf.

Een masker op een laptop

Ze hebben de neiging om anderen te depersonaliseren en objectiveren

Online-roofdieren behandelen hun slachtoffers als objecten die dienen om hun seksuele verlangens te bevredigen. Omdat ze contact met hen opnemen via computerschermen en ze hun slachtoffers niet kunnen zien, wordt het makkelijk voor ze om ze niet als menselijk te beschouwen.

Zo kunnen ze hun gesprekspartners als niets meer dan entiteiten beschouwen. Dat is hoe deze misdadigers hun illegale handelingen rechtvaardigen. Ze geven het slachtoffer de schuld, die het zogenaamd allemaal over zichzelf heeft afgeroepen.

In ons huidige internettijdperk vragen veel mensen zich af hoe we kinderen en tieners kunnen beschermen tegen dit soort roofdieren. Het is namelijk duidelijk dat online-roofdieren het voornamelijk op kinderen en tieners gemunt hebben.

Dit geldt in principe voor cybercriminaliteit in het algemeen. Ouders zouden dus veel aandacht moeten besteden aan de websites die hun kinderen en tieners online bezoeken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.