Vaderproblemen in een relatie: een gebrek aan gehechtheid?

Vaderproblemen zijn problematische relaties tussen een jongere en een oudere persoon. Maar waarom zoeken sommigen een vader of een moeder in hun partner? Waarom zeggen we dat sommige problematisch zijn?
Vaderproblemen in een relatie: een gebrek aan gehechtheid?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 18 januari, 2023

De uitdrukking vaderproblemen wordt al enige tijd gebruikt om te verwijzen naar paren die bestaan uit een jonge vrouw met een oudere man. Er zijn ook gevallen van paren waarbij er sprake is van een oudere vrouw en een jonge man. In feite zouden deze relaties moederproblemen betreffen.

Tegenwoordig wordt de term vaderproblemen echter door elkaar gebruikt voor beide geslachten. In feite staat het voor dezelfde werkelijkheid: een stel waarbij er een groot leeftijdsverschil is. Blijkbaar neemt dit type relatie toe.

Veel psychologen vinden dat praten over vaderproblemen een situatie romantiseert die gebouwd is op een serieus probleem: gebrek aan hechting (Spaanse link). Laten we dit eens nader bekijken.

Wanneer gezegd wordt dat iemand vaderproblemen heeft, impliceert dit dat deze persoon zijn affectieve-liefde relaties en seksuele aantrekkingskracht geconditioneerd ziet door zijn relatie met zijn vader in de kindertijd. Daarom zouden we kunnen spreken over mensen die zich aangetrokken voelen tot wat hun vader vertegenwoordigt of de figuur die vaders (mannen) in de samenleving hebben.

-Carolina Álvarez Abalá-

Blij stel
In relaties met vaderproblemen is er sprake van afhankelijkheid en hechtingsproblemen.

Vaderproblemen en gehechtheid

Vaderproblemen worden niet beschouwd als een klinische categorie. Tot op zekere hoogte passen ze echter in zowel het Elektracomplex als het Oedipuscomplex, gepostuleerd door Sigmund Freud. Dit gezegd zijnde, wordt dit type relatie meestal geanalyseerd aan de hand van de hechtingstheorie, en niet aan de hand van psychoanalytische principes.

De hechtingstheorie is gebaseerd op het idee dat alle baby’s banden van afhankelijkheid aangaan. In de regel zijn deze banden meer in het bijzonder met de moeder. Ze zijn essentieel voor het overleven van de zuigeling. Als die gehechtheid veilig is, bieden de ouders de noodzakelijke basis voor het kind om onbekende situaties te verkennen.

Aan de andere kant wordt soms geen veilige gehechtheid opgebouwd. Die kan bijvoorbeeld ambivalent zijn -als de ouders niet coherent reageren op de eisen van het kind. Ook kan hij vermijdend zijn, als er helemaal niet gereageerd wordt of als hij agressief is. Dit laatste geval komt overeen met een gebrek aan gehechtheid. In alle gevallen gaan de effecten van het type gehechtheid door tot in de volwassenheid.

Het gebrek aan gehechtheid in een relatie

De relatie tussen de primaire verzorgers van de baby (de ouders of degenen die hun plaats innemen) strekt zich uit gedurende het hele leven van het kind.

Bovendien beïnvloedt het hun keuze van een partner aanzienlijk, evenals de opvoeding van hun eigen kinderen. Het is om deze reden dat vaderkwesties of koppelrelaties gebaseerd op een problematisch verleden met de vader of moeder worden geconfigureerd.

Als bijvoorbeeld de relatie van een dochter met haar vader problematisch is geweest, kan ze op zoek gaan naar een partner die op de een of andere manier die afwezige, minachtende of overdreven geliefde vader uit haar kindertijd vertegenwoordigt. In feite heeft ze de onbewuste fantasie om de openstaande problemen met haar vader op te lossen. Hetzelfde geldt voor mannen en hun moeders.

Het effect is wantrouwen tegenover hun partner en tegelijkertijd idealisering. Ze voelen zich aangetrokken tot mensen die beschermend en sterk zijn. Ze zoeken voortdurend de goedkeuring van hun partner en willen dat die zich overdreven inschikkelijk opstelt. Daarnaast overheerst jaloezie en hebben ze de neiging om overbehoeftig te zijn bij hun partner.

Oudere man met jongere vrouw
Relaties met vaderproblemen zijn meestal asymmetrisch door het leeftijdsverschil tussen de partners.

Op zoek naar een oplossing

Niet alle relaties tussen oudere mannen of vrouwen en jongere stellen bevatten vaderproblemen. De soorten die wel in deze categorie vallen zijn die waarin de jongere een sterke afhankelijkheid en angstige gehechtheid heeft ontwikkeld. Daarom voelen ze zich prettig in een uitgesproken asymmetrische relatie, waarin ze meer ontvangers dan verstrekkers zijn.

Het probleem is dat ze, in plaats van de onbewuste fantasie om het conflict met de vader of moeder opnieuw te beleven, om het op te lossen, in feite bestendigen. Inderdaad, ze lossen het basisprobleem niet op, maar maken het nog complexer.

Als de hechtingstheorie ons iets heeft geleerd, dan is het dat we de kinderen van onze kindertijd zijn. In feite conditioneert onze opvoeding onze sociale houding.

Wanneer deze invloed negatief is en ons beheersingsvermogen te boven gaat, moeten we hulp vragen. Dat is de moeite waard, want het overwinnen van de spoken uit het verleden is essentieel als we de subjecten van onze beslissingen willen worden en niet de objecten ervan. Wellicht ook interessant voor jou

Liefde kent geen leeftijd
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Liefde kent geen leeftijd

Ze zeggen dat liefde geen leeftijd kent. Maar wat is de kans van slagen van een relatie waarin er sprake is van een significant leeftijdsverschil?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Beltrán, M., Obieta, E., Condori, C., El Kozah, Y., Nassif, V., Garce, S., … & Quarracino, C. (2021). Diferencia de edad entre parejas sexuales como riesgo de infecciones de trasmisión sexual. Medicina (B. Aires), 149-153.
  • Díaz-Pérez, Z. E. (2019). La falta de apego: consecuencia del maquiavelismo y el abuso infantil.
  • Moreton, B. (2021). Daddy Issues. Dissent, 68(3), 64-66.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.