Angstige gehechtheid of een vermijdende partner?

Er zijn relaties waarin angst de boventoon voert. Dit komt in wezen doordat er wantrouwen bestaat tussen de ene partner en de andere.
Angstige gehechtheid of een vermijdende partner?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 26 juni, 2022

Angstige gehechtheid is een type hechting waarbij onrust, bezitterigheid en onzekerheid overheersen in de relatie met de geliefde (in de context van het koppel). In principe is het te wijten aan onopgeloste problemen bij degene die dit type band tot stand brengt. Het komt echter ook voor dat het angstige gedrag wordt uitgelokt of aangewakkerd door de andere partner.

Er wordt wel gezegd dat paranoïde mensen vaak worden vervolgd. Dit is min of meer wat vaak gebeurt in gevallen van angstige gehechtheid. Hoewel er sprake is van basisonzekerheid, is degene die het voelt niet dezelfde persoon die het voedt of triggert. Met andere woorden, een partner kan ervoor zorgen dat een min of meer gezonde gehechtheid angstig wordt.

Het is niet gemakkelijk om een geval van angstige gehechtheid te onderscheiden van een geval waarin de partner vermijdend is en angst uitlokt. Om dezelfde reden kunnen veel mensen in dit soort situaties geen antwoord geven op de vraag: is het mijn onzekerheid die mij angstig maakt bij mijn partner of is het het gedrag van mijn partner dat mij angstig maakt?

De normale angst waar we het over hadden is de angst die iedereen voelt en waar we ons allemaal bewust van moeten zijn, om er constructief mee om te gaan en creatief te gebruiken zoals de holbewoner het oorspronkelijk gebruikte om de kracht te ontwikkelen om te denken en daardoor te overleven in conflicten met dieren.

Man en vrouw zijn niet blij

Angstige gehechtheid

Angstige gehechtheid, ook wel ambivalente gehechtheid genoemd, is een vorm van gehechtheid waarbij het individu een groot verlangen heeft naar intimiteit met zijn partner, maar tegelijkertijd een diepe angst heeft om hem te verliezen. Dit gevoel leidt tot een angstige interpretatie van elke uiting, hoe minimaal ook, van afstandelijkheid of afwijzing.

Het zijn mensen met een groot vermogen om intiem te zijn met hun partner en zich extreem dicht bij hen te voelen.

In feite gelooft de angstige persoon dat bepaalde gedragingen van hun partner afstandelijkheid of afwijzing impliceren, ook al is dit niet het geval. Als gevolg daarvan hebben ze de neiging om hun partner te wantrouwen en op een onevenredige manier te reageren op zijn volkomen normale gedrag.

In deze gevallen is de reactie van de partner uiterst belangrijk. Idealiter zouden ze een begripvolle houding moeten aannemen en begrijpen dat de angst van hun partner voortkomt uit diepe onzekerheden en vaak onopgeloste trauma’s (Spaanse link).Een angstig gehecht persoon heeft meer warmte en veiligheid van zijn partner nodig en als de partner leert om hem vertrouwen te geven, zal zijn angst afnemen.

De trigger van angstige gehechtheid

Er zijn verschillende situaties die deze onzekerheid en angst bij de angstige persoon triggeren. Het kan in de geest van de lijder zitten, maar het reageert ook op bepaalde externe stimuli. Laten we eens kijken naar enkele van de mentale processen van mensen die lijden aan angstige gehechtheid. Ze:

  • Denken het grootste deel van de dag aan hun partner.
  • Idealiseren hun partner, overschatten hun sterke punten en bagatelliseren (of negeren) hun gebreken.
  • Voelen zich angstig als ze niet bij hun partner zijn.
  • Denken dat ze nooit in staat zullen zijn om van een ander te houden.
  • Verdragen een giftige dynamiek om de relatie niet te verlaten.
  • Hypervigilant zijn over de reacties van hun partner.
  • Vrezen hun partner van streek te maken.
  • Vrezen door hun partner in de steek gelaten te worden.
  • Zijn bang om zich te uiten en boos te worden op hun partner.

De vermijdende partner

Iemand met angstige gehechtheid heeft een partner nodig die zijn onzekerheden en angsten opvangt, niet vergroot. Een vermijdende partner doet echter precies dat: hij vergroot zijn angst en versterkt dit type schadelijke gehechtheid. Vaak doen ze dat zonder het zelf te beseffen. Aan de andere kant kunnen ze er een machtsmechanisme van maken.

Een vermijdende partner is iemand die vlucht of zwijgt in het aangezicht van een conflict. Het zijn ook mensen die problemen snel willen oplossen. Ze verdiepen zich niet in wat er echt aan de hand is. Ze kunnen alles intellectualiseren, waardoor er geen emoties ontstaan. Bovendien kunnen ze geïrriteerd of ongemakkelijk worden als hun partner huilt of uitingen van lijden laat zien.

Een ander kenmerk van dit type persoon is een gebrek aan emotionele beschikbaarheid. Het is echt schadelijk voor een angstig persoon om een partner te hebben die de relatie niet echt erkent of een hekel heeft aan commitmenten volhoudt dat ze een relatie willen met ‘no strings’. Ook degenen die emoties belachelijk maken of minimaliseren. Dit soort gedrag verhoogt de onzekerheid bij hun angstige partners.

Angstige man

Ligt het aan mij of ligt het aan hen?

Het is vaak moeilijk om te weten of een koppel bestaat uit één partner die lijdt aan een chronische angstige gehechtheid en de andere niet in staat is om te gaan met hun ongepaste gedrag. Of, als één partner een normale gehechtheid heeft maar angstig wordt omdat zijn partner dingen zegt en doet die bepaalde van zijn onopgeloste onzekerheden vergroten.

Om de vraag te beantwoorden of het angstige gehechtheid of vermijdend gedrag is dat overheerst in een ongemakkelijke relatie, is het belangrijk om de soorten angsten te identificeren die volledig geldig zijn:

  • Vrezen dat hun partner zich niet wil binden.
  • Vrees dat een conflict nooit volledig kan worden opgelost omdat hun partner weigert het onder ogen te zien.
  • Bang zijn om niet gehoord of begrepen te worden door hun partner.
  • Angst om kwetsbaar te zijn tegenover hun partner.

Als een van deze angsten aanwezig is, is het waarschijnlijk te wijten aan een vermijdende partner. De andere angsten (vooral als ze uitzonderlijk intens zijn), zoals de angst om de partner te verliezen, wijzen eerder op een overheersende angstige gehechtheid in de relatie dan op een vermijdende partner.

Wat te doen in deze gevallen?

Gehechtheidsstijl is iets dat mensen diep tekent in hun volwassen leven. Dit betekent echter niet dat het niet gecorrigeerd kan worden. Het maakt niet uit of de vermijdende stijl nu onzekerheden veroorzaakt of dat er echt sprake is van een angstige gehechtheid.

Relatietherapie kan helpen om een effectieve communicatie tot stand te brengen. Ook kan het helpen een gezonde emotionele band op te bouwen (of te herstellen).

Anderzijds zal individuele therapie de beste optie zijn om symptomen zoals negatieve gedachten, moeilijkheden bij het omgaan met conflicten of het ontwikkelen van empathie onder controle te krijgen. Tot slot moet een koppel nooit aarzelen om te proberen hun problemen op te lossen voordat hun relatie te veel verslechtert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Casullo, M. M., & Liporace, M. F. (2005). Evaluación de los estilos de apego en adultos. Anuario de investigaciones, 12, 183-192.
  • Salazar Gutiérrez, S. G., & Sotelo Castro, A. F. (2021). Influencia del apego adulto sobre la dependencia emocional en las relaciones de pareja de estudiantes universitarios.
  • Chicomin Torres, J. C. (2021). El apego inseguro en la infancia y su repercusión en las relaciones de pareja en adultos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.