Kwetsbaarheid is een teken van psychologische moed

Jezelf kwetsbaar opstellen is een daad van moed. Uiteindelijk is een sterk persoon niet iemand die lange tijd een nepbeeld van geluk kan ophouden. Je bent sterk wanneer je je gevoelens de wereld in laat gaan en wanneer je je fouten en pijn accepteert.
Kwetsbaarheid is een teken van psychologische moed
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Kwetsbaarheid is een teken van psychologische moed. In tegenstelling tot wat de maatschappij je kan laten geloven, is kwetsbaarheid een psychologische waarde.

Het is een ander deel van je realiteit als mens dat het verdient om geaccepteerd te worden. Door kwetsbaar te zijn neem je niet alleen je emotionele universum over, maar verbind je ook op een intiemere en meer authentieke manier met je omgeving.

Kwetsbaar zijn vereist kracht. In een wereld waar mensen vertrouwen en volharding waarderen, zijn degenen die hun pantser van perfectie durven los te laten opmerkelijk moedig. Kwetsbaarheid is geen teken van zwakte.

Het is de moeite waard te onthouden dat kwetsbaarheid niet synoniem is aan onwetendheid en dat het geen gebrek aan kracht of moed is. Het is een andere kant van het menselijke karakter. In wezen maakt het deel uit van je aard die je gevoelig maakt voor je behoeften. Het laat je ook inleven in de pijn en emotionele realiteit van anderen.

”Ik ben gewoon zo dankbaar, want om mij zo kwetsbaar te voelen, betekent dat ik leef.”

– Brené Brown-

Hand met veertje om kwetsbaarheid weer te geven

Je bent geen held, je bent een persoon: kwetsbaarheid is een teken van moed

Mario Benedetti zei ooit dat perfectie een gepolijste verzameling fouten is. Laten we het echter gewoon toegeven: mensen vinden het moeilijk om hun fouten, mislukkingen en veranderingen te accepteren.

Het is waarschijnlijk dat de samenleving je op de een of andere manier heeft verteld om te navigeren door de wereld van schijn en bedrog van succes en goede humeuren, terwijl je diep van binnen eigenlijk bang, verdrietig of angstig bent.

Dus, vanuit cultureel oogpunt, hebben emotionele en zelfs fysieke kwetsbaarheid altijd een negatieve en beschamende connotatie gehad. Iedereen die perfectie, kracht en vastberadenheid achter zich laat en in plaats daarvan twijfel en fouten accepteert als onderdeel van het ‘spel’, voelt zich vaak slecht over zichzelf. Ze voldoen niet aan wat de maatschappij verwacht.

Aan de andere kant is het interessant dat in de wereld van literatuur, poëzie en existentiële filosofie van auteurs zoals Martin Heidegger, kwetsbaarheid iets noodzakelijks en constructiefs is.

Boeken zoals World, Affectivity, Trauma van Robert D. Stolorow herinneren ons eraan dat dit soort ‘dimensie’ gewoon een ander gebied van ons eigen bestaan is. Je bent tenslotte mens: eindig, gevoelig, sterfelijk en grillig.

De balans tussen kwetsbaarheid en kracht

Het is geweldig om je vaardigheden te laten zien in sommige activiteiten of uitdagingen. Het is geweldig om anderen te laten zien hoe goed je ergens in bent. Maar toegeven dat je soms niet alles kunt doen, is ook acceptabel. Zo hoort het ook te zijn, want dat is de realiteit.

Verantwoordelijkheid nemen voor je fouten, je pijn of verdriet tonen in bepaalde omstandigheden die je overweldigen, of zelfs andere mensen vertellen dat je het moeilijk hebt en wat tijd voor jezelf nodig hebt, is ook bewonderenswaardig.

Er is niets mis mee en je bent de goede dingen niet minder waard, omdat je accepteert dat je kracht en kwetsbaarheid beide onderdeel van jou als individu zijn.

Hardheid is geen psychologische waarde, maar kwetsbaarheid wel

Als je hard en onfeilbaar lijkt, zal dit je niet altijd aan de top brengen. Althans, niet als het gaat om geluk, welzijn, respect en menselijke interactie. In feite worden deze kenmerken zelfs niet in een werkomgeving beschouwd als de enige manier om uit te blinken.

Tegenwoordig kunnen aspecten zoals gevoeligheid, empathie en kwetsbaarheid je geweldige posities geven in een goede werkomgeving, omdat ze het gemakkelijker maken om tot overeenkomsten te komen en de hele omgeving menselijker is.

Je bent perfect als je je kwetsbaar opstelt

Je bent perfect als je je kwetsbaar opstelt, kwetsbaarheid is een teken van moed

Brené Brown, hoogleraar aan de Universiteit van Houston, wees erop dat kwetsbaarheid is waar liefde, het gevoel van verbondenheid, vreugde, moed, empathie en creativiteit worden geboren. Dus waarom zou je aannemen dat wanneer je jezelf kwetsbaar opstelt, je onvolmaakt bent?

Het is triest als iemand zichzelf nooit kwetsbaar laat zijn. Het is zelfs nog droeviger als iemand zich nooit voor iemand anders durft open te stellen om emoties te te laten zien en de pijn of vreugde van de ander te voelen.

Sommige mensen zijn geobsedeerd om de wereld te laten zien dat ze competent, hard en onbuigzaam zijn en dat ze geen fouten maken, wat erg jammer is. Deze dynamiek vertoont echter alleen onvolmaaktheid en ongeluk.

Moed toont je lichten en schaduwen, je sterke en zwakke punten. Moed is in staat zijn om naar beneden te vallen wanneer je niet langer in staat bent om door te gaan, en dan weer op te staan wanneer het daarvoor tijd is. De kracht van kwetsbaarheid maakt je mens. Het maakt je meer perfect door jezelf en anderen te accepteren voor wie ze zijn. Niets is zo geruststellend.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Brown, Brene (2012). Daring Greatly: How the Courage to be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead.  Gotham Books.
  • Stolorow, RD (2011). Mundo, afectividad, trauma: Heidegger y psicoanálisis post-cartesiano . Nueva York: Routledge

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.