Twee contra-intuïtieve strategieën voor het oplossen van problemen

Intuïtie en gezond verstand weerhouden je er soms van om strategieën te gebruiken die echt werken. In dit artikel hebben we het over twee contra-intuïtieve strategieën die vaak nuttig kunnen zijn bij het oplossen van problemen.
Twee contra-intuïtieve strategieën voor het oplossen van problemen

Laatste update: 13 september, 2021

Contra-intuïtieve strategieën omvatten methoden voor het oplossen van problemen die in strijd zijn met wat intuïtie je vertelt, maar die uiteindelijk werken, tegen alle verwachtingen in. Ze komen voort uit het idee dat wat je zou kunnen zien als gezond verstand denken, je soms misleidt.

Over het algemeen wordt gedacht dat oppervlakkige logica de sleutel is die alle deuren opent en alle problemen oplost. Het maakt gebruik van een aantal redelijke stappen, variërend van het identificeren van het probleem, het doorlopen van de benadering van mogelijke oplossingen, het afwegen van elke oplossing en het kiezen van de meest geschikte.

Soms werkt dit echter niet. Inderdaad, hoezeer je de volgorde ook volgt, je kunt vaak geen geschikte oplossing vinden. Dit is wanneer contra-intuïtieve strategieën een grote bijdrage kunnen leveren aan het deblokkeren van je geest en het oplossen van het probleem.

Contra-intuïtieve strategieën

Als je met problemen wordt geconfronteerd, vooral als ze je emotioneel beïnvloeden, heb je de neiging om defensieve strategieën toe te passen. Deze zijn meestal gericht op tekortkomingen of moeilijkheden. Het idee is dat door na te denken over het probleem, je een haalbare oplossing vindt. Maar vaak maakt dit je angstig.

Angst is nooit je beste raadgever. Sterker nog, steeds weer terugkeren naar hetzelfde probleem en nog steeds geen redelijke oplossingen vinden, zal je angst waarschijnlijk vergroten. Dan verschijnt wat we hersenmist noemen. Met andere woorden, je hersenen raken verzadigd. Bovendien leidt het gebrek aan oplossingen soms tot nieuwe problemen.

Je hersenen hebben vaak voldoende geduld nodig om nieuwe strategieën te bedenken die je nog niet eerder hebt gebruikt. Inderdaad, een nieuwe situatie kan bestaande strategieën vaak onbruikbaar maken. Op dit punt kunnen contra-intuïtieve strategieën nuttig zijn. Hieronder noemen we er twee.

Vrouw denkt na

1. Vervaging in plaats van scherpstellen

Over het algemeen, om iets op te lossen, moet je je erop concentreren totdat je het volledig begrijpt en een uitweg vindt. Deze strategie houdt echter in dat je precies het tegenovergestelde doet. Het idee is eigenlijk dat je de oplossing voor een probleem daadwerkelijk vindt door het op de achtergrond te laten. In feite “vervaag” je je geest.

Deze strategie suggereert dat je je aandacht van het probleem verlegt. In feite laat je het onopgeloste probleem waar het is. In plaats van te proberen een oplossing te structureren, is het de bedoeling dom het probleem uit elkaar te halen. Dit wordt in de eerste plaats bereikt door afstand te nemen van het probleem.

Ten tweede, verbreed je perspectief. Om dit te doen, kun je andere mensen vragen die in het verleden met een soortgelijk probleem te maken hebben gehad. Sterker nog, iemand hebben die met succes heeft gebruikt wat in feite een nieuwe strategie voor je is, zal je ongetwijfeld een extra dosis vertrouwen geven, wat soms nodig is.

Aan de andere kant kan iemand soms een belachelijke en totaal ongepaste oplossing voorstellen. Hun visie zou echter wel eens de vlam van inspiratie kunnen laten ontbranden, wat je uiteindelijk enkele nuttige ideeën zou kunnen opleveren om het probleem op te lossen.

Het is zeer waarschijnlijk dat je je angst vermindert door je geest effectief te vervagen. Een kalme geest is inderdaad veel beter in staat om haalbare manieren te zien en te vinden om mentale obstakels te overwinnen.

Vrouw drinkt koffie en denkt na

2. Overdrijf het ten volle

De tweede contra-intuïtieve strategie is om op een constructieve manier overdrijving of overdrijving te gebruiken. Het idee hier is om het probleem te overdrijven. Dit betekent dat we ervan uitgaan dat de effecten en gevolgen ervan zo ernstig zullen zijn als ze zouden kunnen zijn. Nogmaals, het doel is om een nieuw perspectief in te nemen in het oplossen van problemen.

De mentale oefening van het overdrijven van een probleem is iets dat op zich al helpt om het probleem gedetailleerder te zien. Het kan zelfs zijn dat je aspecten tegenkomt die je eerder niet waren opgevallen. Door het probleem maximaal te overdrijven, begrijp je de situatie beter en kun je nauwkeuriger zijn in je manier om het aan te pakken.

Deze contra-intuïtieve strategie verhoogt de druk. In dit geval is het echter het soort druk dat je kan helpen. Het helpt je om je gedachten over het probleem op een betere manier te formuleren en veroorzaakt niet dezelfde effecten als angst.

Beide contra-intuïtieve strategieën zijn bijzonder nuttig wanneer je met moeilijke problemen wordt geconfronteerd. Ook als je ondanks nadenken en nog meer nadenken nog steeds geen oplossing kunt vinden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Codina, P. L. S. (2010). El pensamiento y las ciencias de” la complejidad” y la comunicación. Quórum Académico, 7(1), 120-140.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.