Verander je jaloezie in een gezond zelfrespect

Jaloezie is een duidelijke indicator van een laag zelfbeeld en onzekerheid in jezelf. Laten we eens kijken hoe we deze schadelijke emotie kunnen omzetten in eigenliefde en zelfrespect.
Verander je jaloezie in een gezond zelfrespect

Laatste update: 08 februari, 2022

Je bent waarschijnlijk wel eens jaloers geweest. Jaloezie komt voort uit de angst iemand te verliezen. Bij dit soort angst zijn echter meestal drie mensen betrokken. Om te beginnen is er de jaloerse. Dan is er de persoon die je vreest te verliezen. Ten derde, degene die die persoon van je wil afnemen. Verander je jaloezie in gezond zelfrespect.

Jaloezie wordt alleen in onzekerheid opgevat en moet in angst worden gevoed.”

-Maya Angelou-

Jaloezie kan een relatie kapot maken omdat het groot wantrouwen veroorzaakt. Het gaat echter verder. In feite verraadt het voelen van zo’n extreme jaloezie de jaloerse persoon als iemand die extreem onzeker is.

Vandaag gaan we jaloezie diepgaand bekijken om het te begrijpen en om te zetten in zelfrespect. Zelfrespect dat jaloerse mensen missen.

Zijn er redenen voor je jaloezie?

Mensen die slachtoffer zijn van jaloezie denken vaak dat hun partner geen reden heeft om zich zo te voelen. Immers, als ze hen geen reden geven om jaloers te zijn, waarom gebeurt het dan?

Als je last hebt van jaloezie, heb je daar meestal meer redenen voor dan je misschien denkt. Desalniettemin maakt dit je jaloezie niet meer gerechtvaardigd.

Een partner die jaloezie ervaart

Om te beginnen, als je jaloers bent, heb je een extreem laag zelfbeeld. Sterker nog, je hebt de neiging om te denken dat iedereen beter is dan jij.

Bovendien ben je erg onzeker. Om deze reden zou je kunnen proberen totale controle over je partner uit te oefenen. Dit kan gebeuren, vooral als je partner eerder ontrouw is geweest. Daarom voel je je onzeker over hen, voor het geval ze hetzelfde opnieuw doen.

Soms ben je misschien jaloers op iets dat niet echt bestaat. Dit is het resultaat van de overdrijving veroorzaakt door wat je je voorstelt, maar dat niet echt is.

Eigenlijk gedraag je je zo omdat je je heel angstig voelt als je denkt dat ze je kunnen bedriegen. Wanneer je deze gevoelens van angst probeert te vermijden, voel je meer angst die aanleiding geeft tot jaloezie.

Wat kan je doen? Je kunt trouwens nadenken over waar je onzekerheid vandaan komt en je verlangen om je partner te bezitten opzij zetten. Alleen op deze manier kun je gelukkig zijn en jezelf bevrijden van gevoelens van jaloezie.

Vertrouwen: verhoog je zelfrespect

Als je wilt stoppen een jaloers persoon te zijn, is het eerste wat je moet doen een gezond zelfrespect opbouwen.

Daarom moet je zekerder van jezelf zijn, aan jezelf denken en aan je angsten werken. Ze komen ergens vandaan. Je moet vinden waar ze vandaan komen en ze stoppen.

Denk bijvoorbeeld eens aan hoeveel het je stoort dat anderen naar je partner kijken. Waarom beledigt het je? Wat je zou moeten voelen is trots.

Anderen kunnen immers naar je partner kijken, maar uiteindelijk is hij of zij van jou. Alleen van jou. Jij hebt gekozen. Waarom zou je denken dat iemand anders hem of haar van je kan afnemen?

Wanneer je je partner begint te vertrouwen en je veiliger voelt, zul je alles op een duidelijkere en rustigere manier gaan zien. Bovendien zul je je opgelucht voelen omdat je niet langer het gevoel hebt dat je je partner onder controle hoeft te houden.

Desalniettemin moet je onthouden dat niemand iemand bezit. We zijn allemaal vrij. Dit betekent echter niet dat je partner je zal verlaten voor een ander.

Vrouw dansen op het strand

Als je eerder ontrouw bent geweest en je jaloezie wordt veroorzaakt door je zorgen te maken dat je partner hetzelfde zou doen, verplaats jezelf dan in zijn of haar schoenen.

Je hebt de fout al gemaakt, dus je weet dat we allemaal kunnen falen. Je kunt je partner ook niet veroordelen en veroordelen voor iets dat je zelf hebt gedaan, je moet consequent zijn.

Aan de andere kant was je partner je misschien ontrouw. In dit geval ben je jaloers dat je partner, van wie je zoveel houdt, je ontrouw is geweest. Daardoor vertrouw je hem of haar niet meer.

Als je ontrouw niet kunt vergeven, moet je er rekening mee houden dat de relatie niet lang stand zal houden. Vroeg of laat komt er een einde aan.

“We verliezen veel dingen gewoon uit angst ze te verliezen.”

Paulo Coelho

ben je een jaloers persoon? Als dat zo is, en je wilt het oplossen, zoek dan naar de reden van die jaloezie. Als je het niet kunt oplossen, ben je misschien niet bij de juiste persoon.

Je moet weten dat, als jaloezie je kwelt, je relatie nooit gezond zal zijn. Je moet aan jezelf denken en aan hoe veilig je je wilt voelen. In feite moet je je zelfrespect en zelfvertrouwen vergroten. In feite bestaat de persoon op wie je jaloers bent soms alleen in je verbeelding…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.