Alles over leeftijdsverschillen in relaties

Relaties met grote leeftijdsverschillen leiden nog steeds tot veel kritiek en argwaan. In dit artikel ontdekken we dat liefde over meer gaat dan cijfers.
Alles over leeftijdsverschillen in relaties

Laatste update: 21 april, 2020

Ware liefde denkt niet na over leeftijdsverschillen. Het gaat om passie, aantrekkingskracht en het delen van dezelfde waarden en een levensproject. Veel mensen bekritiseren relaties met grote leeftijdsverschillen. Veel van deze relaties lijken echter vrij sterk te zijn.

Grote leeftijdsverschillen in romantische relaties zijn nog steeds een onderwerp van kritiek. De leeftijdskloof tussen twee mensen die van elkaar houden blijft de aandacht trekken. Helaas gaat het vaak vooral over vervelende opmerkingen.

Veel mensen die kritiek op dit soort relaties hebben, uiten hun twijfel of het wel echte liefde is. Ze vermoeden dus dat er bijbedoelingen zijn in de relatie.

Beroemde stellen met leeftijdsverschillen

Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte, Harrison Ford en Calista Flockhart, Michael Douglas en Catherine Zeta-Zones, Hugh Jackman en Deborra-Lee Furness… Dit zijn een paar voorbeelden van beroemde koppels die ondanks de leeftijdsverschillen solide en gelukkige relaties hebben opgebouwd.

Ondanks de schijnbare vooruitgang op het gebied van sociale waarden lijken deze koppels nooit vrijgesteld te zijn van kritiek. Een voorbeeld hiervan is het feit dat, als er een leeftijdskloof moet zijn, mensen nog steeds denken dat het beter is als de man de oudere is. Als de vrouw de oudere van de twee is, dan is het vooroordeel groter.

Onderzoek naar dit onderwerp heeft aangetoond dat de sociale afkeuring vaak de oorzaak is van het uiteenvallen van deze relaties. Liefde is blind en kent geen leeftijd. In ons collectieve onbewuste denken we echter nog steeds dat als de pijlen van Cupido toeslaan, het met iemand van een vergelijkbare leeftijd zou moeten zijn.

Liefde kijkt niet met de ogen, maar met de geest, en daarom is gevleugelde Cupido blind afgebeeld.

-William Shakespeare, A Midsummer Night’s Dream

Emmanuel Macron en zijn vrouw

Zijn leeftijdsverschillen in relaties belangrijk?

Een groot leeftijdsverschil in een relatie is vaak een grote uitdaging. Dit komt meestal door het stigma dat eraan verbonden is en de afkeuring die ze ervaren van de mensen om hen heen. Recente studies van Brian Collisson en Luciana Ponce De León van de Universiteit van San Diego wijzen op het volgende.

De relatie tussen twee mensen met een leeftijdsverschil tussen vijftien en twintig jaar ervaart wat we kennen als percepties van ongelijkheid. De waargenomen ongelijkheid is gebaseerd op sociale vooroordelen. Het komt het meest voor dat mensen denken is dat de oudere persoon probeert een bepaalde status te bereiken door middel van de relatie.

Ze denken dat de persoon bewonderd wil worden door de mensen om hen heen. Dit is vooral het geval als de man de oudste is in de relatie. Het hebben van een jongere partner kan in zekere zin een gevoel van verovering impliceren en het gevoel van eigenwaarde versterken.

De jongere persoon is aan de andere kant ook niet vrij van de vooroordelen van anderen. Volgens de vooroordelen is de jongere partner alleen op zoek naar bescherming en een moeder- of vaderfiguur. De andere veelvoorkomende veronderstelling is dat de jongere partner zich aangetrokken voelt tot de financiële status van de oudere partner.

Het stigma neemt af

Het is waar dat in sommige gevallen waar er een groot leeftijdsverschil is, er mensen kunnen zijn die alleen aan hun eigen belangen denken. Ze zijn misschien op zoek naar status, financiële zekerheid en bescherming.

Liefde die de generaties overstijgt, komt echter vaker voor dan we misschien denken. Deze relaties die onverwacht beginnen, vermijden vaak deze sociale stigma’s totdat de relatie solide wordt.

Relaties tussen een oudere man en een jongere vrouw worden steeds meer geaccepteerd. Er is echter nog steeds sprake van stigmatisering van oudere vrouwen die een relatie hebben met jongere mannen. Hetzelfde gebeurt ook met homo- en lesbische koppels, waar de vooroordelen gemiddeld dubbel zo groot zijn als die tegen heteroseksuele koppels.

Een stel met een leeftijdsverschil

Als het gaat om liefde zijn alleen waarden belangrijk

Naast het sociale stigma is de uitdaging waar deze koppels meestal tegenaan lopen, het feit dat ze tot twee verschillende generaties behoren. Dat verschil in hun sociale opvoeding betekent soms dat een van de partners waarden en een onderwijsachtergrond heeft die heel anders zijn dan die van zijn of haar partner.

Ze kunnen ook vrienden hebben die heel anders zijn en hele andere interesses hebben dan de partner. Zoiets is meestal het geval als het leeftijdsverschil in de buurt komt van of groter is dan twintig jaar.

Dit is natuurlijk iets waar je in de loop van de tijd al aan kan werken. Het belangrijkste is dat er harmonie is en dat de partners de vier basispijlers van elke succesvolle relatie respecteren:

  • dezelfde doelen en vooruitzichten in het leven hebben
  • dezelfde waarden delen
  • tevreden zijn met hun seksleven
  • persoonlijkheden hebben die elkaar aanvullen

Tot slot kunnen we de leeftijdsverschillen tussen de romantische partners in veel gevallen vergelijken met een brug die tussen de twee wordt geslagen. Deze brug moet sociale vooroordelen en nutteloze commentaren overbruggen.

Het is waar dat liefde nooit makkelijk is. Er zijn obstakels om te overwinnen, uitdagingen om aan te werken en moeilijke situaties om onder ogen te zien. Als je ze samen aangaat, en sterk blijft in de betrokkenheid bij elkaar, dan kun je alles bereiken wat je wilt. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe je relatie te versterken tijdens quarantaine
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe je relatie te versterken tijdens quarantaine

In dit artikel delen we enkele waardevolle adviezen die je kunnen helpen om je relatie te versterken tijdens quarantaine.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Collisson, Brian, and Luciana Ponce De Leon, “Perceived inequity predicts prejudice towards age-gap relationships,” Curr Psychol (2018), https://doi-org.libproxy.sdsu.edu/10.1007/s12144-018-9895-6.
  • Lehmiller, Justin J., and Christopher R. Agnew, “Commitment in Age-Gap Heterosexual Romantic Relationships: A Test of Evolutionary and Socio-Cultural Predictions,” Psychology of Women Quarterly 32, no. 1 (March 2008): 74–82.
  • The marital satisfaction of differently aged couples. Wang-Sheng Lee y Terra McKinnish. Journal of Population Economics 2017 doi.org/10.1007/s00148-017-0658-8

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.