We zijn fout als we homoseksualiteit veroordelen

We zijn fout als we homoseksualiteit veroordelen

Laatste update: 03 februari, 2017

Homoseksualiteit is een ingewikkeld en gevoelig onderwerp, zoals we kunnen zien met een beetje kennis van de geschiedenis van onze maatschappij. Er zijn veel theorieën die proberen de volgende vraag te beantwoorden: is seksuele geaardheid aangeboren of wordt het gecreëerd? Er zijn biologische, psychologische, psycho-analytische en antropologische theorieën en geen enkele is er in geslaagd.

Wat echter wel duidelijk is, is dat homoseksualiteit in de natuur verbazingwekkend vaak voorkomt. Alle diersoorten kennen homoseksualiteit.

De gevolgen van het veroordelen van homoseksualiteit

Hierdoor is de overtuiging dat homoseksualiteit onnatuurlijk is fout. Dit misverstand heeft een sociaal vooroordeel veroorzaakt waardoor voor lange tijd gedacht is dat homoseksualiteit een ziekte was, iets heel slechts dat nooit zou moeten gebeuren.

Huilende Vrouw

Vanwege dit denkbeeld zijn veel mensen afgestoten en mishandeld omdat ze een seksuele overtuiging hadden die niet paste bij wat mensen vonden dat het zou moeten zijn. Het heeft zelfs tot moord, gevangenschap en marteling geleid. En dat alleen maar omdat sommige mensen niet de standaard volgen zoals die door de maatschappij wordt opgelegd – die op onszelf is opgelegd.

“Op zich is homoseksualiteit net zo gelimiteerd als heteroseksualiteit. De ideale situatie zou zijn om van een man of vrouw te houden, ieder mens, zonder angst, remmingen of verplichting.”

-Simone de Beauvoir-

Maar wat geloven wij? Wie zijn wij om te oordelen over wat anderen doen?

Het veranderen van onze perspectieven over homoseksualiteit

Vandaag de dag zijn er nog steeds veel mensen die niet voor hun geaardheid uit durven komen en zich door onze maatschappij onderdrukt voelen. Ze kunnen zichzelf niet accepteren omdat ze in de misvatting zijn gaan geloven dat homoseksualiteit abnormaal is, een ziekte.

Homoseksuele mensen die zichzelf niet accepteren zoals ze zijn lijden aan angst en depressieZe zien zichzelf als mensen die niet passen in de sociale patronen en hebben de neiging om een destructieve interne dialoog te hebben. ‘Waarom? Waarom ben ik niet normaal? Waarom wordt ik niet verliefd op iemand van het andere geslacht? Ik ben ziek en ik voel me ellendig…’

Het is noodzakelijk dat deze mensen, en de mensen die hen buitensluiten, eens goed hierover na gaan denken. Sommigen om zichzelf te accepteren en zich uit te kunnen drukken op de manier zoals ze zijn, zonder angst. Anderen om mensen niet langer uit te sluiten en af te wijzen vanwege hun seksuele geaardheid.

Homoseksualiteit is een kwaliteit

Homoseksualiteit is maar een kwaliteit. Nog een eigenschap van de mens. Ongeveer 10% van de bevolking is homoseksueel en dit komt voor in alle culturen en bij alle etniciteiten, dus we kunnen het niet als abnormaal beschouwen en zeker niet onnatuurlijk. Het is net als met rood haar en lichte ogen, misschien ben je daarmee een minderheid, maar het is gewoon normaal en natuurlijk.

Homoseksualiteit

Aan de andere kant is het beeld dat dit een aandoening is met goede of slechte eigenschappen iets dat door ons is gecreëerd. In andere tijden in de geschiedenis was homoseksualiteit normaal en geaccepteerd. Het werd niet gezien als slecht of uitzonderlijk. Het was gewoon iets dat bestond en er werd verder niet over nagedacht.

Dingen zijn dus niet per definitie goed of slecht, maar dit wordt door de maatschappij bepaalt naar gelang wat op dat moment de norm is. Onze taak is het om deze valse identificaties te negeren en ze niet te geloven of ons eigen te maken.

“Homoseksualiteit bestaat bij meer dan 450 soorten; homofobie maar bij één. Wat denk je dat onnatuurlijk is?”

Onze seksuele geaardheid bepaalt niet onze eigenwaarde

Een ander argument om te steunen is het feit dat homo- of heteroseksualiteit onze eigenwaarde niet bepaalt. Homoseksuele mensen hebben net zoveel recht als ieder ander op een gelukkig leven, zowel persoonlijk als professioneel.

Vrouwenkoppel

Zoals we al hebben gezegd, is homoseksualiteit slechts een kwaliteit en als mensen zijn we allemaal verschillend en hebben ontzettend veel eigenschappen in ieder van ons. Wat duidelijk is, is dat onze waarde een combinatie is van al onze eigenschappen en kwaliteiten, ongeacht hoe de maatschappij ze wil waarderen, wanneer dan ook.

Het is ook belangrijk om te accepteren dat homofobische ideeën altijd zullen bestaan, want sommige mensen staan er nu eenmaal op dat hun verkeerde ideeën de juiste zijn. Net zoals het geval is met racisme of seksisme, zal het altijd bestaan en we moeten dit in gedachten houden zonder dat we het ons laten beïnvloeden. Dit soort mensen hoeven geen onderdeel uit te maken van je leven. Gelukkig zijn er genoeg mensen die er niet zo over denken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.