Vijf kwaliteiten van winnaars

Vijf kwaliteiten van winnaars

Laatste update: 24 september, 2016

Om een winnaar te zijn in welk aspect van het leven dan ook, heb je een combinatie nodig van natuurlijk vermogen en mentale vaardigheden. Beide vaardigheden moeten worden ontwikkeld en geperfectioneerd.

We kunnen veel leren over winnen van atleten. Alle topsporters hebben natuurlijke fysieke vaardigheden, maar ze delen ook mentale kwaliteiten die hen de kracht en de drive geven om winnaars te zijn in de arena. Deze eigenschappen zijn ook relevant op andere gebieden, zoals op het werk, voor je artistieke ontwikkeling en zelfs voor persoonlijke relaties.

Hier zijn de vijf belangrijkste mentale eigenschappen van winnaars – sporters en anderen. Iedereen die een verschil wil maken en succesvol wil zijn, moet werken aan de ontwikkeling van deze vaardigheden.

Vijf kwaliteiten van winnaars

Winnen

1. Positieve houding

Positief blijven is de sleutel naar succes. Dit houdt in dat je in jezelf gelooft. Om de beroemde quote van Henry Ford aan te halen: “Of je nu denkt dat je het kunt of denkt dat je het niet kunt, je zal altijd gelijk hebben.” Het hangt allemaal af van je eigen overtuigingen, omdat het afhangt van de resultaten die je zult zien.

Op deze manier is de eigen effectiviteit, wat eigenlijk het vertrouwen is dat je hebt in je eigen vermogen om je doel te bereiken, de sleutel als het gaat om het organiseren en uitvoeren van taken. Mensen met een groter gevoel voor hun eigen effectiviteit zijn meer betrokken bij hun doelen en geven minder snel op.

Dat is waarom je al het mogelijke moet doen om vertrouwen te ontwikkelen in jezelf en positief te blijven. De uitdaging is niet noodzakelijk belangrijk. Wat belangrijk is, is dat je een positieve aanpak hebt om de uitdaging onder ogen te zien.

2. Hoge, maar haalbare doelen

Een positieve houding en een sterk gevoel van effectiviteit leidt ertoe dat je gelooft dat je doelen kunt bereiken die buiten je bereik lijken. Deze doelen moeten buiten je comfort zone vallen en moeten je dwingen om verder te reiken dan wat je tot nu toe hebt bereikt, maar ze moeten niet zo moeilijk zijn dat ze niet haalbaar zijn.

De sleutel is om doelen te stellen die haalbaar zijn, zodat je de overwinning kan koesteren en van succes kunt genieten binnen een redelijke tijd. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft om steeds een stap verder te gaan. Het stellen van doelen is de sleutel om ze te bereiken.

3. Motivatie

Motivatie is wat je helpt je doelen te bereiken. Motivatie is de drijvende kracht achter vastberadenheid.

Er zijn twee soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke. Intrinsieke motivatie houdt in dat je een doel wilt bereiken uit persoonlijke beweegredenen, ongeacht de beloning. Extrinsieke motivatie betekent dat de externe beloning de reden is dat je het doel wilt behalen. Hoge niveaus van intrinsieke en extrinsieke motivatie zijn noodzakelijk om te winnen.

Er zijn vele technieken die je helpen bij het behouden van de motivatie, zoals het belonen van jezelf voor kleine prestaties, waarbij je je de redenen herinnert die je in de richting van je doel hebben geholpen, en het in gedachten houden van het uiteindelijke resultaat.

4. Emotionele overhand

Winnaars weten hoe ze hun focus scherp moeten houden en hoe ze emoties niet de overhand moeten laten nemen. Ze zijn zich bewust van zichzelf en dit is de sleutel. Als we ons bewust zijn van onze emoties, richten ze geen schade aan. Een belangrijke mentale vaardigheid is de kunst om rustig te blijven, zelfs onder druk.

5. Volharding

Napoleon Hill schrijft in zijn beroemde boek Think and Grow Rich veel over het belang van volharding, vooral als je afstevent op verlies. En zoals de auteur zegt: verlies is een onvermijdbaar onderdeel van succes.

In de woorden van Truman Capote: “Iedere mislukking is de smaakmaker van succes.” Winnaars geven niet op en hun volharding en vasthoudendheid zijn enkele van de belangrijkste eigenschappen.

De kracht van de winnaar

Genieten

Winnen gaat niet alleen maar om het verdienen van een medaille of titel, het krijgen van de beste baan of de meest populaire man of vrouw van het moment zijn. Winnen is een houding en we zijn onze eigen rivalen. Je zal een winnaar zijn als je jezelf voorbij streeft, je doelstellingen vindt en je plaats in de wereld kent.

Er zullen momenten zijn waarop je de kampioen in jezelf naar boven moet halen en voor jezelf moet bewijzen, metaforisch gezien (of niet), dat niemand je van de baan kan stoten. Misschien behaal je niet de eerste plaats, maar zelfs als je als laatste eindigt, ben je weer een stap dichterbij succes. Boven alles heb je de strijd gewonnen tegen angst, luiheid en al het andere dat je naar beneden haalt.

Het is onnodig om te zeggen dat het beoefenen van een sport een uitstekende manier is om te leren hoe je moet winnen, jezelf kunt verbeteren en kunt leren op een constructieve manier fouten te maken, op elke leeftijd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.