Vaarwel, prachtige Kobe Bryant

Kobe Bryant droeg het gouden en paarse Los Angeles Lakers-tricot als geen ander. Hij liet mensen dromen en leerde velen van basketbal te houden en te begrijpen waarom "the black mamba" een NBA-legende werd in de NBA. Hij overleed op 26 januari 2020.
Vaarwel, prachtige Kobe Bryant
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn echte reuzen buiten de sprookjes om. Sommigen van hen bevolken de wereld van de basketbalvelden. Kobe Bryant was meer dan een van de meest prominente sterren in de NBA. Hij was en zal altijd een van die mensen zijn die kinderen en volwassenen uitnodigen om te dromen. Hij was de reus die miljoenen kijkers trok die ernaar snakten om hem basketbal te zien spelen.

Zoals je je kunt voorstellen, waren veel mensen zeer geschokt na het nieuws van zijn dood. Kobe Bryant, 41, zijn dochter Gianna, 13, en zeven anderen verloren hun leven nadat de helikopter waarin ze zaten neerstortte in een woonwijk in Los Angeles, Californië. Het was een fataal ongeluk dat een grote impact had op de sportwereld, waar de Black Mamba één van de meest geliefde basketbaliconen was.

Daarom brengen veel van zijn fans, atleten, politici, beroemdheden en anonieme mensen die hem bewonderden op de een of andere manier hulde aan hem. Iedereen doet dat op zijn eigen speciale manier.

Velen verzamelden zich spontaan op hun plaatselijke basketbalveld om een man te herdenken die altijd een jongen bleef, die gepassioneerd was over basketbal. Het enige wat hij wilde was een bal en een basket waarin hij al zijn dromen kon scoren.

Kobe Bryant aan het spelen

Kobe Bryant of Black Mamba – een man met een winnaarsmentaliteit

Mensen noemden hem Black Mamba omdat hij nogal gevaarlijk was op het basketbalveld. Sommigen zeggen dat hij die naam koos na het zien van Kill Bill, een film van Tarantino. Dat het zijn vastberadenheid was die veel van zijn professionele leven bepaalde.

Als je me ziet vechten met een beer, bid dan voor de beer,” placht hij te zeggen. Zijn behoefte om zichzelf te overtreffen, om altijd het beste van zichzelf te geven, was zo groot dat hij gemotiveerd was om veel meer te trainen dan andere spelers.

Zijn records getuigen van de effecten van deze mentaliteit en zijn karakteristieke uitzonderlijkheid:

  • vijf NBA-kampioenschapsringen
  • één League MVP
  • twee Olympische gouden medailles
  • een record van 18 opeenvolgende selecties voor de All-Star Game
  • vier MVP Awards.

Hij won zelfs een Academy Award voor een korte animatie die hij maakte over zijn leven.

Deze reus die het goud en paars van de LA Lakers droeg, was een bijna hypnotiserende figuur op het basketbalveld. Hij had een fantastisch scorend vermogen en een makkelijke persoonlijkheid die hem erg sympathiek maakte, vooral voor de rest van zijn teamgenoten. Hij juichte hen toe vanaf de bank en bracht zelfs persoonlijk water naar hen toe.

De jongen die van basketbal hield

Sommigen zeggen dat basketbal een aangeboren talent was voor Kobe Bryant. Zijn vader, Joe Jellybean Bryant, die ook profspeler was, schijnt zijn passie voor basketbal te hebben doorgegeven. Ook zijn dochter Gianna, die voor haar dood al naam maakte in die sportwereld, leek drager te zijn van het sportgen.

Kobe bracht een groot deel van zijn jeugd door in Italië, waar zijn vader speelde. Maar het was pas in 1991, en terug in de Verenigde Staten, dat hij zich begon te onderscheiden als een jonge ster in de basketbalwereld. Het gebeurde allemaal terwijl hij studeerde in Philadelphia.

Zijn vaardigheden, rijpheid en uitzonderlijke spel waren van dien aard dat hij niet naar de universiteit ging, zoals een groot deel van de meest prominente figuren in de wereld van het basketbal wel doen. Hij speelde al in de NBA toen hij pas achttien jaar oud was. Toen hij eenentwintig was, verscheen hij in Forbes magazine na miljoenen sponsorovereenkomsten met onder andere:

  • Adidas
  • Sprite
  • Mattel
  • Spalding
  • Giorgio Armani
Kobe Bryant omhelst zijn dochter

Kobe Bryant, 20 jaar carrière met licht en schaduw

Kobe Bryant nam in 2016 afscheid van zijn profcarrière en van de Los Angeles Lakers. Eigenlijk deed hij dat na twintig jaar carrière met een epische wedstrijd. Ooit speelden ze tegen Utah Jazz en scoorde hij zestig punten op één avond. Het publiek werd natuurlijk gek en scandeerde zijn naam steeds weer opnieuw. Dit was omdat ze afscheid namen van Black Mamba, de reus die hen zo aanzette tot dromen.

Hij had een zeer succesvolle carrière, zelfs ondanks de controversiële verkrachtingsaffaire met een 19-jarige vrouw die werkte in een hotel waar hij verbleef. De stad liet de aanklacht echter vallen na een  schikking en een publieke verontschuldiging van de speler.

Een onvoltooid project – steun voor vrouwenbasketbal

De levens die door zijn tragische dood werden beknot, lieten niet alleen wonden en gaten achter, maar ze vernietigden ook enkele persoonlijke dromen en projecten. Dit komt omdat Kobe Bryant een fan was van vrouwenbasketbal. Hij wilde zelfs dat het net zo erkend zou worden als mannenbasketbal.

Zijn inspanningen waren vooral gericht op zijn tweede dochter, Gianna Maria-Onore. Dit kwam omdat zij onder leiding van haar vader al een deuk in de basketbalwereld aan het slaan was. Het was zelfs gebruikelijk om hen beiden in de catacomben van het stadion te zien wanneer hij voor de Lakers moest spelen. Dit kwam omdat ze dezelfde liefde en dezelfde overlopende passie voor basketbal deelden.

Op een noodlottige zondag gingen ze naar een wedstrijd waar Gianna diezelfde middag zou spelen. Helaas, geen van beiden kwam daar aan. Ze verloren hun leven en lieten een onvervulde droom en een levensproject achter.

De hele sportwereld rouwt diep om hun verlies. De erfenis van Black Mamba zal echter voor altijd blijven bestaan. Hij zal altijd een van de meest verblindende sterren in de basketbalwereld zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Teamsporten en persoonlijke ontwikkeling
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Teamsporten en persoonlijke ontwikkeling

Wist je dat teamsporten niet alleen goed is voor je conditie en sociale contacten, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.