Victim blaming en verkrachting: mam, vertel het ze

Victim blaming en verkrachting: mam, vertel het ze
Lorena Vara González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Lorena Vara González.

Laatste update: 27 december, 2022

Mam, als ik vanavond niet thuis kom, laat mijn stem dan niet vergeten worden door al het victim blaming. Laat mensen niet zeggen dat het mijn schuld was omdat ik me op een bepaalde manier kleed of loop. Zeg ze dat ik aardig was tegen de jongen die een gesprek met me begon omdat ik zo ben opgevoed, niet omdat ik probeerde te flirten.

Als ik echter onbeleefd was, was dat alleen maar omdat ik bij mijn vrienden wilde zijn en verder niks. Het zal nooit de bedoeling zijn geweest om hem te provoceren. Mam, als ik vanavond niet thuis kom, ben ik het volgende slachtoffer van een verkrachter geworden.

Vertel mensen wie ik echt ben. Laat de media of andere omstanders die me niet echt kennen mijn stem niet dempen. Ik heb misschien een slechte reputatie alleen omdat ik mijn leven heb geleefd zoals ik dat wil. Ik heb nooit gegeven om wat anderen zeiden omdat ik de baas ben over mijn leven en me niet als slaaf wil opstellen onder andermans verwachtingen.

De definitie van victim blaming

Vrouwen worden veroordeeld op basis van elke keuze die ze maken. Al vanaf dat ze jonge meiden zijn, moeten ze aan een reeks verwachtingen voldoen. Als ze deze negeren, worden ze al snel als “bad girls” (foute meiden) bestempeld en gezien als de sloeries die alles dat hun kant op komt, verdienen. Dit is wat men verstaat onder de term “victim blaming.”

Victim blaming

Mam, vertel ze dat ik alleen maar mijn vrijheid wilde uitoefenen

Mam, vertel ze luid en duidelijk dat ik alleen maar mijn vrijheid wilde uitoefenen. Stop hier niet mee totdat men eindelijk begrijpt dat het aantal seksuele partners dat ik heb gehad er niet toe doet.

Wat er wel toe doet is hoe de dader naar vrouwen kijkt. Heeft hij wel eens voor seks betaald? Hoe ging hij met vrouwen om in het verleden? Ziet hij ons allemaal alleen als objecten?

Laat ze begrijpen dat ik me op mijn manier kleed omdat ik dat leuk vind. Als iemand mij seksualiseert omdat het buiten warm is en ik wat meer huid laat zien dan in de winter, is dat zijn probleem, niet het mijne. Sta er eens bij stil: het zijn maar kleren.

Mannen kunnen zonder dat iemand er wat van denkt zonder shirt rondlopen of zelfs alleen in hun ondergoed. Sommige dragen hun broeken zelfs tot halverwege hun billen – en zelfs dan zul je geen enkele vrouw zien die hem probeert te verkrachten. Hoe komt dat?

“De meeste mannen vrezen dat ze uitgelachen of vernederd worden door een potentiële partner. De meeste vrouwen vrezen daarentegen verkrachting en dood.”

-Gavin de Becker-

Praat met de mensen over de druk en de obstakels waar mannen ons onderhevig aan hebben gemaakt. Wordt de stem van elke vrouw door te spreken over alles wat wij als vrouwen hebben doorstaan.

Vertel mensen hoe mannen ons aanraken zonder dat wij dat willen, hoe ze ons beledigd hebben en hoe gewelddadig ze wel niet werden zodra we weerstand bieden.

Als een vrouw ben ik bang om mezelf te verdedigen tegen elke vorm van aanranding omdat dat waarschijnlijk tot mijn dood zal leiden. Als ik mezelf echter niet verdedig, zal het uiteindelijk alsnog alleen maar mijn woord tegen het zijne zijn.

Groep adolescenten

Mam, vertel ze hoe bang een vrouw die alleen loopt vaak is

Mam, vertel ze hoe bang jij je voelt wanneer ik thuis vertrek om een avond uit te gaan met mijn vrienden. Leg mensen uit dat je je alleen zorgen maakt als ik ga en niet als mijn broer gaat. Het feit dat ik een vrouw ben maakt mij per definitie een prooidier.

Vertel ze dat ik mijn sleutels stevig vasthoud wanneer ik bij de deur sta voor het geval ik mezelf moet verdedigen tegen iemand die me staat op te wachten in de straat. Vertel ze dat vrouwen altijd bang zijn wanneer ze alleen over straat lopen – of waar dan ook.

Onderweg naar huis wil ik me vrij voelen, niet dapper.

Mam, vertel ze dat je alles in je macht hebt gedaan

Mam, voel je bovenal niet schuldig als ik vanavond niet thuis kom omdat je denkt dat je meer had kunnen doen. Je hebt me opgevoed om te leven zoals ik dat zelf wil. Je hebt me gewaarschuwd over alles dat fout had kunnen gaan en je hebt me duidelijk gemaakt dat als dat ooit zou gebeuren, ik er niks aan had kunnen doen.

Nu wil ik je vertellen dat er ook niks is dat jij had kunnen doen. Ik ben een slachtoffer geworden omdat ik een vrouw ben en daar kan niks aan veranderd worden.

Mam, ik ben het slachtoffer van de machocultuur. Ik ben enkel en alleen nog een cijfer in de statistieken over seksueel geweld. Ik ben echter ook degene die als hardste veroordeeld zal worden. De rest van de wereld vindt het moeilijk om te begrijpen dat mannen vrouwen verkrachten gewoon omdat het kant, en niet omdat ze geprovoceerd worden.

Ze verkrachten omdat de patriarchale samenleving hen vertelt dat wij simpelweg “moeilijk” zijn en dat ze gewoon even moeten aandringen. Zo heeft de maatschappij mannen ook laten geloven dat ze ons moeten complimenteren en genegenheid moeten laten zien – zelfs al willen wij dat zelf niet.

Mam, laat mensen weten waarom victim blaming bestaat

Het feit dat elke man een verkrachter kan zijn en elke vrouw een slachtoffer kan worden is moeilijk te begrijpen. De wereld zal het echter alleen begrijpen als jij alles dat ik hier met je gedeeld hebt met ze gaat delen, mam. Laat iedereen onze stemmen horen. Mannen verkrachten omdat we geseksualiseerd worden door de maatschappij.

Dus, mam, laat mijn stem niet los. Laat me niet bedolven worden onder het victim blaming en laat mensen ook jouw stem niet dempen. Jij kent me en jij weet wat alle vrouwen moeten doorstaan. Laat je stem horen en maak deze tot je strijdkreet!  Wellicht ook interessant voor jou

De gevolgen van seksueel misbruik bij kinderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De gevolgen van seksueel misbruik bij kinderen

Hoewel de autoriteiten ervan op de hoogte zijn, mogen ook wij, als leden van de samenleving, de gevolgen van seksueel misbruik voor kinderen niet v...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.