Wat zijn de 5 soorten vrienden?

Wat zijn de 5 soorten vrienden?

Laatste update: 23 oktober, 2019

Wat zou het leven zonder vrienden zijn? Zonder die steun wanneer we verdrietig zijn… het lachen dat de kracht bezit om een gewone dag te veranderen in een onvergetelijke herinnering. Vrienden zijn fantastisch. Er zijn ook verschillende soorten vrienden die verschillende rollen in ons leven spelen.

Op school ontmoeten we onze eerste vrienden. Wanneer we tieners zijn, dan worden onze vrienden ons alles en idealiseren we hen. Later laten de tijd en de volwassenheid ons inzien dat geen enkele relatie perfect is. Vrienden laten ons in de steek en wij hen ook.

“Hoe kan het leven ‘het leven zijn dat de moeite waard is om te leven’ als het niet kan steunen op de wederzijdse goede wil van een vriend?”

-Cicero-

Net als alle menselijke relaties is ook vriendschap een tegenstrijdige verbinding. We houden van onze vrienden en zij houden van ons. Maar we wedijveren ook met hen. We kunnen afgunstig en egoïstisch zijn.

5 soorten vrienden

1. Vrienden van vroeger

Jonge vrienden op de weg

Vrienden van vroeger zijn de mensen die om welke reden dan ook in ons leven gebleven zijn terwijl we opgroeiden. Ze zijn niet noodzakelijk de beste vrienden die we hebben. Maar ze hebben de tand des tijds doorstaan. Dit zijn de vrienden die we meestal op school ontmoeten. Met hen bouwen we een band op. Die band kan vervagen maar verdwijnt nooit.

Misschien zien we deze vrienden slechts nu en dan. Maar als we hen ontmoeten, dan vallen we direct terug in het ritme van de relatie. Na de ontmoeting gaan we allemaal onze eigen weg tot onze wegen elkaar opnieuw kruisen. Maar vrienden van vroeger vormen een deel van onze identiteit.

2. Vrienden die er voor jou zijn als het moeilijk wordt

Je relatie met deze vrienden houdt meestal wat vaderlijke of moederlijke gevoelens in. De ene beschermt en de andere heeft bescherming nodig. De ene vriend handelt als raadgever en begeleidt de ander. Hij of zij weet blijkbaar precies wat te doen en te zeggen.

In deze categorie vinden we ook de spitsbroeders. Teamgenoten. Vrienden die door dik en dun elkaar steunen. Ze zijn ook handlangers. Van alle soorten vrienden die bestaan, zijn zij diegenen die wellicht niet altijd in de buurt zijn. Maar ze zijn er altijd op moeilijke momenten.

3. Gelegenheidsvrienden

Dit is een praktische vriendschap. Toch is de relatie diepgaander dan dat. Er is sprake van oprechte genegenheid maar met heel duidelijke grenzen. Dit soort vriendschappen vormen zich rond een gemeenschappelijke interesse of vanuit wederzijds ondersteuning.

Gelegenheidsvrienden zijn bijvoorbeeld je arts of je advocaat. Wanneer je iets nodig hebt waarin zij deskundig zijn, vraag je hun hulp. Hier bestaat een impliciete overeenkomst van solidariteit. Samengevat is wat jullie verenigt, het feit dat jullie beiden iets uit de vriendschap halen.

4. Vrienden over de generaties heen

Dit is wellicht één van de meest speciale soorten vrienden. Het is wanneer mensen van heel verschillende leeftijden op een of andere manier vrienden worden. Dat betekent dat ze in hun dagelijks leven misschien niet dezelfde dingen doen. Maar ze delen wel enkele belangrijke aspecten van hun leven.

Vriendschappen over de generaties heen komen vaak voor tussen leraren en leerlingen. Of tussen mensen die behalve de leeftijd dezelfde hobby of interesse delen. Ze hebben het leven van elkaar veel te bieden want ze wisselen ervaringen uit die heel bevredigend kunnen zijn. In deze vriendschappen bestaat er echt interesse in elkaar.

5. Hartsvrienden

Je “hartsvrienden” zijn de mensen die je om twee uur ‘s ochtends kan bellen wanneer je een probleem hebt. Ze luisteren naar jou, schenken jou hun volledige aandacht en staan aan je zijde, wat er ook gebeurt. Ze weten alles of tenminste bijna alles over je leven. Bij hen voel jij je op je gemak. Je hoeft je ware zelf niet te verbergen. Want aanvaarding is de basis van jullie vriendschap.

Hartsvrienden

In het leven zijn ons heel weinig hartsvrienden gegund. Ze zijn niet perfect en misschien zijn er kleine wrijvingen of wat afgunst. Maar jullie houden van elkaar en zijn er altijd voor elkaar.

Alle soorten vrienden zijn waardevol. We kunnen eigenlijk zeggen dat geen enkele relatie zal blijven duren of heel zinvol is als vriendschap niet de basis is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.