Ken jij de vijf gezichten van afgunst?

Afgunst bestaat niet alleen uit woorden van haat of wrok jegens andere mensen. Het kan ook worden opgemerkt door bepaalde ogenschijnlijk ‘onschuldige’ houdingen.
Ken jij de vijf gezichten van afgunst?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 30 april, 2024

Afgunst is geen gevoel. Het is een ongezonde vorm van passie. Helaas is het waarschijnlijk ook waar dat er nooit iemand geleefd heeft die dit niet gevoeld heeft. Want dat is de realiteit van wie wij menselijke wezens zijn. Het echte probleem is dat sommige mensen eraan toegeven en toelaten dat het de controle neemt. Er zijn vele verschillende gezichten van afgunst. Maar ze zijn allemaal giftig.

Het is niet gemakkelijk om met een afgunstig persoon om te gaan. Afgunst kan vele vormen aannemen. Sommige daarvan zijn erg subtiel en moeilijk te merken. Het zal zich soms zelfs vermommen in een houding die op het eerste zicht vanuit goede bedoelingen afkomstig is.

“Afgunst vernietigt alleen maar het eigen hart.”

-Spreekwoord-

 Share

Eén van de grote opdrachten die we allemaal in het leven hebben, is leren hoe we afgunst kunnen vaststellen en verwijderen. De beste manier om dat te doen is door te beginnen met te herkennen hoe het eruit ziet. We tonen je hier enkele van de vele gezichten van afgunst.

Enkele van de vele gezichten van afgunst

1. Sarcasme

Sarcastische opmerkingen zijn één van de meest voorkomende gezichten van afgunst. Sarcasme is een soort grap. Je zegt dan één ding maar eigenlijk bedoel je het tegenovergestelde, of je bedoelt toch iets anders. De opmerkingen hebben een dubbele betekenis. Want de woorden zeggen één ding. Maar hun echte betekenis zegt iets totaal anders.

Sarcasme is één van de gezichten van afgunst

De meest gebruikelijke vorm van sarcasme is een vermenging van een agressieve en een vriendelijke boodschap. Iemand zegt dan bijvoorbeeld “Jouw jurkje is zo mooi. Het is echt jammer dat je zoveel aangekomen bent.” Of “Je hebt het geweldig gedaan, ook al heb je echt veel fouten gemaakt.” Uiteindelijk blijft het beledigende deel hangen. En dit deel is afkomstig van afgunst.

2. Rechtstreekse steken

Mensen die geen enkel filter gebruiken, geven rechtstreekse steken. Hun zogenaamde oprechtheid zit meestal vol grofheid. Het is gewoonlijk ook meedogenloze kritiek die ze nonchalant afschieten, alsof zij het recht hebben.

Dit zijn het type mensen die zeggen “Jij bent zo dom geweest!” of “Je hebt een verschrikkelijk gebit.” Ze geven hun mening zelfs al heeft niemand erom gevraagd. Ze trekken het zich niet aan dat ze geen enkele zinvolle of nieuwe informatie aan de situatie toevoegen.

Sadisme is één van de gezichten van afgunst

3. Charmant sadisme

“Charmante sadisten” zijn meestal echt vriendelijke mensen. Ze zijn altijd attent en sociaal. Maar dan doen ze iets dat jouw plannen bemoeilijkt of obstakels voor je neus zet. Wanneer ze zichzelf verdedigen, zeggen ze natuurlijk dat het niet met opzet was.

Je vraagt hen bijvoorbeeld een grote gunst. Ze beloven dat ze het voor jou zullen doen maar “vergeten” het dan. Later zullen ze zich bij jou verontschuldigen. Maar ze proberen je ook te laten geloven dat het niet hun bedoeling was je te kwetsen. Een ander voorbeeld is de persoon die vergeet je mening te vragen wanneer het een belangrijke beslissing betreft die jou sterk raakt.

4. Gierig met solidariteit

Ook dit is één van de meest voorkomende gezichten van afgunst. Bovendien veroorzaakt het veel schade. Deze mensen zeggen graag dingen als “Ik wil alleen maar helpen.” Dit zijn ook de bemoeizuchtige mensen die graag horen welke problemen mensen hebben.

Het zijn intriganten. Ze gebruiken de informatie die ze verwerven, om roddels te verspreiden en verwarring te zaaien. Altijd houden ze het leven van andere mensen in het oog. Voortdurend geven ze ongevraagd advies. Maar het is duidelijk genoeg dat ze last hebben van afgunst.

5. Mensen die zichzelf vergelijken en boven anderen stellen 

Hier hebben we het eigenlijk over egocentrische mensen. Voortdurend vergelijken ze zich met andere mensen. Ze vinden altijd een manier zodat “zij er beter uitkomen.” We kunnen dus met andere woorden zeggen dat ze beter moeten zijn dan iedereen.

De gezichten van afgunst

Ze gaan zich dus focussen op je kleding, je auto, je partner, je schoolprestaties, op alles wat van jou is. En wanneer je het het minst verwacht, geven ze commentaar. Hun opmerkingen zijn bedoeld om jouw dingen te minimaliseren en de waarde van die van hen te vergroten. Deze mensen zeggen dingen als “Ik heb gehoord dat je wat problemen in je relatie hebt. Dat is jammer. Zelf heb ik in mijn relatie nooit problemen.”

Deze gezichten van afgunst verbergen eigenlijk onzekerheid. Mensen dragen deze maskers omdat ze zichzelf alleen vanuit de context van andere mensen kunnen zien. Want de verwezenlijkingen en het geluk van andere mensen herinnert hen alleen maar aan al de leegheid en het ongelukkig zijn dat zij ervaren. Ze lijden hieronder. Als je hen dus wil helpen, zal je moeten proberen om hun pijn te begrijpen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.