Liefde komt en gaat maar ware vriendschap is voor altijd

Er zijn veel soorten liefde. Wat het product is van een echte vriendschap, is meestal blijvend en een bron van welzijn.
Liefde komt en gaat maar ware vriendschap is voor altijd
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 06 juni, 2024

Wat gebeurt er als je partner je vrienden vervangt? Wat verlies je nu echt wanneer je je vrienden aan de kant schuift voor een relatie? Het vinden van tijd voor zowel liefde en ware vriendschap is een belangrijk onderdeel van een gezonde relatie, want ware vriendschap is voor altijd.

Wanneer je net een relatie begint met iemand, is het normaal dat je niet zoveel tijd hebt voor vrienden. De plannen die je met je partner maakt lijken misschien interessanter vanwege het feit dat je verliefd bent.

Je wilt de ander echt leren kennen en deze eerste, spannende momenten samen met hun beleven. Het is een nieuwe situatie die veel van je aandacht vraagt, maar je moet nooit je vrienden verlaten.

Ware vriendschap is voor altijd

Een groep onderzoekers geleid door Robin Dunbar bestudeerden dit onderwerp. Ze lieten zien dat wanneer je een romantische relatie begint met een ander,  je gemiddeld twee van je vijf beste vrienden kwijtraakt. Ze beweerden ook dat koppeltjes die tijd maken voor hun vrienden en waarvan ieder tijd voor zichzelf neemt, gemiddeld meer tevreden zijn over hun relatie.

Dat komt omdat ze leren om hun tijd te verdelen zodat ze alle dingen waar ze gelukkig van worden en die hun troost bieden, kunnen behouden. Uiteindelijk dragen ze deze gevoelens — blijdschap en troost — over naar hun relatie, waardoor deze sterker wordt.

Liefde komt en gaat, maar ware vriendschap is voor altijd. Vandaar dat het zo belangrijk is om tijd door te brengen met je vrienden, waar of wanneer dit ook is. Volgens Robin Dunbars onderzoek is het goed voor je om je tijd met je partner op te delen in plaats van deze 100% aan hem of haar te besteden.

Maar dat betekent niet dat je je partner uit het oog moet verliezen. Het betekent simpelweg dat je ook tijd moet maken voor andere mensen die je liefhebt en waardeert.

Alles laten vallen voor liefde

Het is een veelvoorkomende denkwijze en op het eerste gezicht komt het ontzettend romantisch over. Maar wanneer je alles laat vallen voor liefde, doe je jezelf tekort. Je doet het om ‘samen te zijn’, maar het is niet het soort samenzijn van twee complete mensen.

Het is meer een manifestatie van aanhankelijkheid. Je verliest een deel van je individualiteit en schept een verbond van twee incomplete mensen die samen zijn om te verbergen wat ze tekort komen.

Ware vriendschap is voor altijd - net als tattoo's

Dat is echter niet wat liefde is. Liefde is het respecteren van het feit dat je partner ook tijd voor zichzelf nodig heeft, vrienden heeft en een leven heeft. Ze hebben jou gekozen om dit leven met jou te delen, maar niet om volledig met jou verwikkeld te worden. Vertrouwen en communicatie zullen elk stel helpen hun persoonlijke ruimte buiten de relatie te behouden, zonder negatieve consequenties.

“Ik geef alles op voor liefde.” Dat is een egoïstische keuze. Het betekent ook dat als de relatie ten einde loopt, je niks meer overhoudt. De breuk is zo des te moeilijker te verwerken.

Je moet tijd blijven spenderen aan je hobby’s, jezelf en je vriendschappen. Vertrouw ons: je leven zal er rijker door worden en je zult des te meer hebben om te delen. Vergeet dat nooit.

Ware vriendschap vergt ook tijd

Het onderhouden van vriendschappen vergt begrip — maar ook tijd, net zoals een romantische relatie. Ook al heb je niet zoveel tijd als voorheen, dat is des te meer reden om dingen met je vrienden te doen die emotioneel van hoge kwaliteit zijn. Wees authentiek en heb ze lief. Geniet ervan!

Twee vriendinnen op een auto

Vriendschap is ook liefde. Je moet er dus aan werken, aandacht aan besteden en ervoor zorgen. Zie het als een mooie bloementuin die je moet onderhouden. Het is uiteindelijk jouw keuze. Zorg ervoor dat je deze mooie banden niet laat verpieteren alleen omdat je een nieuwe relatie bent begonnen met een ander.

Het is moeilijk om in te beelden: een vriend die je verlaat voor de liefde en na een hele tijd weer terugkomt om het een en ander in te halen. Het is moeilijk omdat niemand het leuk vind om verlaten te worden. Het belangrijkste is echter: ware vriendschap is voor altijd!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.